Kamera oh kamera!

3:21:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Sekarang ni handphone Sally dah tak berapa cantik dah kalau ambik gambar...kalau korang yang suka dengan Sony, korang mesti tau dengan tahap kualiti gambar dia...Sally mmg pengguna Sony yang tegar...daripada first handphone yang Sally guna sampai la sekarang mmg Sally pengguna Sony... (err...yang Sally beli tau...yang parents beli dulu Nokia) hihihi....

Sally sayang nak tukar phone, selain sebab phone masih okay...budget nak tukar phone tu takde...lagipun Sally bukan "gadget person"...so, tak berapa nak follow perkembangan sekarang pun...Jadi, solution dia...rasa macam nak beli kamera..Awalnya kepala ni ligan fikir nak beli DSLR, tapi bila fikir malas nak angkut...rasanya maybe nak beli compact camera atau smart camera....tapi daripada beli smart camera, baik la beli smartphone baru terus...so, choice yang ada...compact camera la kan?

Sony punya kamera ni ada banyak series, macam contohnya RX SERIES, T SERIES, W SERIES, H SERIES, KW SERIES & QX SERIES (Lens). Setiap series ni mewakili beberapa jenis fungsi yang berlainan sebab tu lain-lain namanya...kalau godek laman web Sony, mau rambang mata...ada yang murah dalam lingkungan RM300 sehingga yang mahal mencecah RM65000....Fuhh! kamera je kot...dah macam boleh beli kereta sebiji!

Tapi, dalam banyak-banyak kamera...sebenarnya ada 2 jenis je yang mmg Sally teringin nak beli
(read as : mampu nak beli ikut budget yang ada) ... hihihi...

18.2 Mega Pixel W Series 20x High Zoom Cyber-shot with WiFi (Model: DSC-WX350/B)

Yang ni mmg perfectly apa yang Sally nak...hampir kepada DSLR tapi tak terlalu besar...walaupun 18.2 megapixel je, but still yang ni antara world's smallest and lightest camera with 20X Optical Zoom...Senang kata mmg kena sangat dengan Sally...plus dia ada WiFi function...

Ini kita panggil Instant Sharing with One-touch Connectivity, ada WiFi dan NFC support, boleh terus share ke smartphone kita...kiranya walaupun Sally guna ni masa pergi event atau apa-apa occasion pun, still boleh buat live update la...syok kan?

Harga : RM 1,059.00

Kamera kedua yang Sally teringin sangat nak beli...

Sony A5000 Pink 16-50mm

Yang ni pun baru je released...Kalau tak silap Sally la...tapi Sally suka lagi yang warna putih...saje je kasi korang tgk warna pink...yang ni Sally suka sbb dia punya screen tu boleh rotate 180 darjah...So, kalau nak selfie tu mudah la sikit...takde la gigil tangan tak pegang kamera, dah la berat pulak..hihi

Yang ini pun sama jugak...ada Instant Sharing with One-touch Connectivity, ada WiFi dan NFC support, boleh terus share ke smartphone kita...Untuk yang ni boleh beli extended lenses...Yang ni 20.1 megapixel, kiranya upgraded sikit daripada yang atas tadi..huhu...

Kalau kebetulan pencahayaan kurang ke kan...kamera ni bagus sebab didatangkan dengan fungsi built-in pop-up flash...So, dia kan enhance gambar supaya cantik....fuhhh...semuanya mencabar betul...baca satu-satu fungsi dia terus rasa excited nak beli...tapi nak kena tengok budget yang sesuai la...

RM 1,349.00

Sebenarnya, bukan la niat ni nak beli yang mahal-mahal...tapi Sally mmg perlukan kamera sekarang ni...lagi-lagi bila pergi kemana-mana event...dan kamera handphone dah tak sebaik dulu...segan la asyik nak mintak gambar dengan orang kan...

Lagipun Sally nak bersedia...mana la tau kot kang CNBLUE datang Malaysia lagi...boleh la ambik gambar cantik-cantik lagi...kalau harap kat kamera phone...mmg sedihhh laaa....Hahahaha...cukup tak sebab kenapa nak kena beli kamera baru...?
 

Pasal harga tu Sally takde la nak melatah...sebab dekat Lazada ada banyak diskaun...dan hampir dengan budget yang Sally ada...kalau walk in dekat Sony Centre, mau menangis harga dia...hihihi....

So, korang rasa mana yang berbaloi nak beli..??

You Might Also Like

26 comments:

  1. Sally,
    kita geng.. akak pun tgh kira duit nak beli kamera ni.. hahahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon beli cepat-cepat kak...nanti boleh share gambar...

      #SallyKiraDuitDalamTabung

      Delete
  2. Sangat awesome pilihan camra ni... simple tapi fambar mesti cun kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk yang minat Sony mungkin suka laa..hihi

      Delete
  3. wah..beli2 jgn tak bli sally..:)

    selamat hari raya sally..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kalau ada rezeki nnt Cik Nor :)

      Delete
  4. akk pon tgh kumpul duit nk beli compact camera.. hehe.. tp akk target samsung nx mini sbb akk pgguna tegar samsung..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...berlawan jenama nampak! hihihi...bila nak beli kak??

      Delete
    2. Sally dah cuba masa kat Samsung center...tetap Sony punya yg A5000 tu lg best daripada Samsung NX Mini kak.. -_-

      Delete
    3. yeke? akk x test lg sbb cam xde je kat display samsung gardens tu.. tunggu la akk kumpul duit travel dulu.. hahaha.. nnt xde duit nk g travel kang menangis akk.. da la tggl bpe bln lg...

      Delete
    4. Rasanya kat Mid Valley ada...sbb Sally g center sana...kebetulan sbb Sony dgn Samsung dok sebelah menyebelah...hahahaha...kiranya xde camera baru la nak g berjalan ni?

      Delete
  5. Sama la..akak pun tgh mencari2 kamera..sebab hp dah x cantik amik gambo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..kan...jom la sama-sama kita membeli kak...hehehe

      Delete
    2. kumpul duit dulu la...akak x pandi meminta2 kat cik abg...hik...hik..

      Delete
    3. Jom sama-sama kita mengumpul kak! :D

      Delete
  6. saya pasang niat nak beli camera jgk sally.. hari tu mmg dah ushar kat lazada... Tapi budget masih belum cukup..hihihihih

    ReplyDelete
  7. if between dua-dua ni, better amik yang bawah nyer...spec higher n lagi best sbb ade function yg enable selfie..

    ReplyDelete
  8. Sama la Sally.. K.eyza pun dok kira-kira nak beli kamera.. handpone asyik hang je bila banyak ambik gambar kat event..

    ReplyDelete
  9. Nani teringin nak beli dslr. Tapi memang kena kumpul duit dulu lerr.

    ReplyDelete
  10. A5000 tu nampak cool & trendy skit.

    ReplyDelete
  11. Lya da juga kamera Sony..memg bagus kualiti gmbrnya..tpi kamera Lya yg biasa2 je hhe

    ReplyDelete
  12. huurm as seorang pengguna tegar camera sony..
    CT suggest sama ada W or T series.. kalo nak compact yang first tu dah okay..
    CT guna NEX dah 3 tahun Sally.. dlu pakai W tapi jatuh kolam =P tapi NEX bulky sikit..

    ReplyDelete
  13. Beli mirrorless camera, kak Sally! Rasanya Sony ada keluarkan mirrorless camera juga. Insya Allah, still affordable dan gambar cantik macam DSLR juga.

    ReplyDelete
  14. sukanya kamera yg flip ke atas tuh... selamat membeli kamera baru kak sally...nnt tunjuklah beli yg mana :D

    ReplyDelete
  15. kalau akk..2 2 menarik..
    as long mampu beli..okey laaa...
    nampak gaya nye akk kena kerja lebih kuar untuk beli antara 2 camera tuh..hahaha..
    eh..akak beli?ke sally beli?konfius pulak..hahahaha

    ReplyDelete
  16. akhirnya impian sally menjadi kenyataan.. :)

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!