Swissôtel The Stamford, Singapore

10:37:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments

Dah hampir 3 bulan Sally ke Singapore untuk hadiri konsert 2015 Jung Yong Hwa LIVE (One Fine Day) in Singapore, tapi baru ni Sally berkesempatan nak review hotel yang Sally menginap secara percuma tu...hotel ni mmg best sebab terletak betul-betul kat tengah bandar dan dekat dengan station MRT City Hall.
Swissôtel The Stamford, Singapore

Strategically located in the heart of Singapore’s shopping, business and entertainment districts, Swissotel The Stamford is also located at Turn 9 of the Singapore Grand Prix street circuit. With the City Hall Mass Rapid Transit (MRT) train station and other major transportation hubs at its doorstep, this luxurious five-star hotel makes a perfect base to explore key attractions such as Orchard Road, Chinatown, Singapore Zoo, Night Safari Singapore and Sentosa. 19 km from Singapore Changi International Airport 2 km from Central Business District1 km from Suntec City Convention Centre 
Mungkin nama dia tak segah mana, tapi jangan terkejut...hotel ni mmg sangat besar...FIVE STAR HOTEL okay! Ya Allah, masa Sally dapat tau dapat hotel ni...mmg terus excited, tak sangka dapat hotel yang best macam ni...Kalau nak tempah sendiri, rasanya tak mampu la Sally...nasib baik jugak dapat free kan..hahaha


Hotel ni sebenarnya lebih sesuai untuk mereka yang dalam business trip la...tapi boleh je kalau nak bawak family sama kesana...dan yang paling best sebab hotel ni ada complete fitness facilities, ada swimming pool yang besar! hihihi...Tapi Sally tak sempat nak bermandi bagai...


Sally suka hotel ni sebab bilik dia sangat besar dan selesa, bilik dia memang complete...ada almari, meja kerja, TV, mini bar (kena bayar), towel dan toiletries...Kadang-kadang ada hotel yang tak provide kan...tapi ni semua dah include dalam tu...Tandas dia pun selesa, ada bath tub...tapi macam biasa la eh, Singapore mmg takde paip..huhu


Katil dia sangat besar, sangat selesa...mmg lepas tgk konsert tidur lena..hihi..Hotel ni kalau untuk leisure time okay la...kalau nak stay lama mungkin tak berapa berbaloi sebab mahal...hihihi...kalau mampu takde masalah...

Hotel ni Sally suka sebab dia tak strict sangat...masa Sally sampai tu baru je pukul 11 pagi, tapi dorang agak tolerate dan bagi Sally check in awal...dan masa check out pun agak lambat, Sally sepatutnya keluar pukul 2 petang, tapi pihak hotel kasi stay sampai pukul 7 malam, sebab tau flight Sally malam tu...

dannn...yang paling Sally suka mestilah Equinox Restaurant, the most breathtaking restaurant and best view in Singapore! Restoran ni ada di tingkat 69 dan 70 hotel ni...mmg teruja betul masa ke restoran ni...kalau nak baca review pasal restoran tu, klik kat nama dia eh..




Ini antara pemandangan daripada bilik Sally...boleh nampak kawasan bandar dan sekitarnya...kalau dapat bilik yang lagi best, kita boleh dapat tengok pulau-pulau sekitar Indonesia dengan Malaysia tau...tapi rasanya bilik Sally ni bilik biasa je..hihihi...tapi boleh nampak Marina Bay Sands Skypark, kira halal laa...

Satu je yang Sally tak suka dengan hotel ni, WiFi takde! Kena sewa kot kalau nak guna WiFi hotel...yang tak bestnya bila kita ni datang daripada luar negara kan...menas luar Singapore, mana nak ada dataplan nya...unless kalau kita roaming atau guna simkad dorang...tapi overall, Sally prefer buat data roaming la...mahal sikit tapi puas hati sebab unlimited...

2 Stamford Rd, Singapore 178882
+65 6338 8585

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bolehkah kita berpuasa ganti dengan puasa enam, serentak?

10:10:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments


Orang semua dah mula berpuasa atau sedang berpuasa, Sally pulak baru je nak mula berpuasa...ini pun sebab baru habis "cuti", jadinya barulah berkesempatan nak buat research sikit...

Sebenarnya Sally dari dulu lagi selalu blur bila pasal ni...Bila ganti puasa je tanpa niat puasa sunat enam, ada yang tanya kenapa tak buat sekali...bila buat sekali ada yang kata, "weh, tak sah puasa kau..!"

Dah tu, yang mana nak ikut?

Kalau google, mmg macam-macam jawapan yang ada...ada yang dengan mazhab, ada yang dengan ikut apa yang orang lain kata...tapi bagi Sally, Sally suka ganti puasa yang tinggal lepas tu baru puasa sunat..hihihi...konon nak lebih afdhal la..mihmih...tapi Sally suka puasa sebenarnya...sbb kalau tak, ada je benda yang tangan ni nak capai masuk mulut...

Kebetulan masa scroll di Facebook, jumpe satu sharing daripada Majalah ASUH, pendapat yang dinyatakan diatas, di kongsi oleh Ustaz Shaiffudin..So, Sally harap dengan sedikit perkongsian ni...dapat la sama-sama kurangkan rasa serba salah yang bersarang dalam jiwa tu...

dan...Selamat Berpuasa!

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Jenis-jenis kasut perempuan.

3:27:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Perempuan, kalau dia cakap takde kasut nak pakai...jangan la percaya! hahahaha...sebab perempuan ni mmg suka beli dan simpan kasut...tapi kalau dia cakap "takde kasut nak pakai" itu sebenarnya membawa maksud tiada kasut yang sesuai untuk dipakai pasa satu-satu majlis tu...so, jangan la salah paham pada kami...hihihi...

Kat atas tu ada banyak jenis kasut yang mungkin kita biasa nampak tapi tak tau nama dia kan...hiihi...berapa banyak daripada kasut yang ada dalam list ni korang ada jugak...? Sally ada 3-4 jenis je...sebab yang lain mmg kasut sally banyak sandal je...hihihi...takut nak pakai heels laa...sebab badan berat kan..hihihi...

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Simple Hijab Style for women!

9:40:00 AM Sally Samsaiman 10 Comments


Every hijabistas are aware that there are a wide range of hijab designs available from many brands in the market. It will sometime be hard to keep track especially if you are busy working and no time to stay up-to-date with fashion trends. Hijabista career ladies who are working in front of the laptop in the office or rushing in and our meeting clients should definitely look at these three hijab style for women to try.

One simple loop


The one simple loop wrap is perfect for women who want to look elegant in their own comfort hijab styling. You do not have to practice making fancy hijab styling as a one simple loop maintains a clean cut hijab look without trying so hard. Choose the various hijab shawls offered depending on your fashion taste and pull it off with confidence to work.

Instant shawl


The instant shawls are always a best-selling product as a lot of women from all age groups love the practicality of it. You do not have to fuss over placing in a brooch to make it neat or worried it looks crippled as instants shawls are made to provide you an easy fit. This will benefit you especially when you are in a hurry to go to work or overslept in the morning.

Bawal


The tudung bawal has been quite the pick since over the past 10 years where women are seen matching their outfits with different tudung bawal colours. The bawal hijab fashion is not going anywhere as it is suitable for women to wear without worrying looking out of date. By using a nice brooch pin or two, you can have that modest yet prerrty hijab look. Besides that, bawal tudung material is light weight which makes it perfect to be worn in a hot climate weather country like Malaysia.

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sesak dada sebab pulut.

4:29:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments


Semalam, Dada rasa senak...biasa laaa...ingatkan angin sikit-sikit... Sampai ke malam makin teruk pulak...sepanjang malam tak dapat tido, celik mata pukul 1pagi...sampai la ke Subuh hari... Malam tu elok dihiasi dengan ulang alik ke bilik air, sebab muntah...haihhh..sampai bengkak tekak ni dibuatnya...haihhh

Pagi ni terus la ke klinik, rupanya gastric... Doktor kata mungkin sbb makan banyak lemang, pulut dan ketupat palas sepanjang bulan Syawal ni...dia kata badan berangin teruk tu yg sampai senak dada jadinya...haihhh...

Doakan Sally sihat cepat ye.

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Yonghwa lagi...

5:30:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments


The obsession continue...

Hahahaha...Sally kan...kalau ada benda yang berkait dengan Yonghwa je terus tangan ni rasa nak beli...tempah daripada jauh pun sanggup...hado macam tu? hahahaha...

Tapiii...kali ni Sally tak beli pun tapi tolong open order untuk kawan-kawan kat Malaysia yang nak keychain ni...sebab keychain ni datangnya daripada Singapore...huhuhu

Ouh! I missed CNBLUE already! Love you Bbyu!

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Cuti panjang 2016

3:52:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments


Haaa! nah! Baik tak Sally kasi korang tarikh cuti panjang tahun depan...hahahaha...boleh la kalau nak beli tiket flight ke ape awal-awal ni...preparation awal gittew~

Sally takde perancangan lagi buat masa ni selagi MYR tak naik...hahahaha...nak berjalan pun sendu rasa tau! hihihi...

So, selamat merancang percutian korang...

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Utusan Malaysia - 25/7/2015

10:44:00 AM Sally Samsaiman 16 Comments


Selepas featured dalam surat khabar Kosmo pada 6 Julai yang lepas, kali ni alhamdulillah...rezeki Sally untuk featured dalam surat khabar Utusan Malaysia (25/7/2015) pulak...Jujur kata mmg Sally tak tahu yang mereka akan keluarkan untuk surat khabar lain jugak, tapi alhamdulillah...rezeki orang kata...

 Masih berkisar tentang perkongsian dalam dunia blog daripada perspektif Sally...Semoga dengan sharing yang tak seberapa ni dapat la memberi inspirasi kepada orang lain dan mengurangkan perspektif buruk pada mereka yang bergelar "blogger"...

16 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Dunia kembali terang!

1:00:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Setelah berkira-kira...akhirnya!

Akhirnya Sally buat jugak cermin mata baru...setelah cermin mata yang lama berkhidmat hampir 5 tahun lebih...Ceritanya bila Sally selalu pening kepala dan susah nak nampak sesuatu yang betul-betul jauh..

Jadinya, cuba-cuba la check power cermin mata ni....sekalii haaa....daripada power 300 (kanan), 350 (kiri) terus naik mendadak sampai 500 (kanan), 530 (kiri)...silau pun makin teruk...haihhh...rasanya mungkin sebab Sally bile tak nampak...paksa jugak mata untuk tengok..tu yang makin teruk jadinyaa...Ibu pulak bebel sebab tak makan carrot...hahahaha...

Lame jokes ibu, lame!

Tapi takpe laa...berbekal kan duit raya yang big boss kasi tahun ni...terus pejam mata, beli jugak la cermin mata yang baru...mahal ke murah tu...entah nak kata macam mana...tapi sebab tutup mata kan...swipe je kad debit tu...jangan tgk amount...hahaha

Niat hati awalnya mmg nak cari yang promosi je dengan harapan power tak naik...nah! sekali naik terus 500++, takde la harapan nak pakai lens yang biasa...kalau tak mau sejengkal tebal nya...hahahaha...okay, melampau sangat kan..hahahaha...


Haaa! okay ke tak..?

^_^

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Kamera oh kamera!

3:21:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Sekarang ni handphone Sally dah tak berapa cantik dah kalau ambik gambar...kalau korang yang suka dengan Sony, korang mesti tau dengan tahap kualiti gambar dia...Sally mmg pengguna Sony yang tegar...daripada first handphone yang Sally guna sampai la sekarang mmg Sally pengguna Sony... (err...yang Sally beli tau...yang parents beli dulu Nokia) hihihi....

Sally sayang nak tukar phone, selain sebab phone masih okay...budget nak tukar phone tu takde...lagipun Sally bukan "gadget person"...so, tak berapa nak follow perkembangan sekarang pun...Jadi, solution dia...rasa macam nak beli kamera..Awalnya kepala ni ligan fikir nak beli DSLR, tapi bila fikir malas nak angkut...rasanya maybe nak beli compact camera atau smart camera....tapi daripada beli smart camera, baik la beli smartphone baru terus...so, choice yang ada...compact camera la kan?

Sony punya kamera ni ada banyak series, macam contohnya RX SERIES, T SERIES, W SERIES, H SERIES, KW SERIES & QX SERIES (Lens). Setiap series ni mewakili beberapa jenis fungsi yang berlainan sebab tu lain-lain namanya...kalau godek laman web Sony, mau rambang mata...ada yang murah dalam lingkungan RM300 sehingga yang mahal mencecah RM65000....Fuhh! kamera je kot...dah macam boleh beli kereta sebiji!

Tapi, dalam banyak-banyak kamera...sebenarnya ada 2 jenis je yang mmg Sally teringin nak beli
(read as : mampu nak beli ikut budget yang ada) ... hihihi...

18.2 Mega Pixel W Series 20x High Zoom Cyber-shot with WiFi (Model: DSC-WX350/B)

Yang ni mmg perfectly apa yang Sally nak...hampir kepada DSLR tapi tak terlalu besar...walaupun 18.2 megapixel je, but still yang ni antara world's smallest and lightest camera with 20X Optical Zoom...Senang kata mmg kena sangat dengan Sally...plus dia ada WiFi function...

Ini kita panggil Instant Sharing with One-touch Connectivity, ada WiFi dan NFC support, boleh terus share ke smartphone kita...kiranya walaupun Sally guna ni masa pergi event atau apa-apa occasion pun, still boleh buat live update la...syok kan?

Harga : RM 1,059.00

Kamera kedua yang Sally teringin sangat nak beli...

Sony A5000 Pink 16-50mm

Yang ni pun baru je released...Kalau tak silap Sally la...tapi Sally suka lagi yang warna putih...saje je kasi korang tgk warna pink...yang ni Sally suka sbb dia punya screen tu boleh rotate 180 darjah...So, kalau nak selfie tu mudah la sikit...takde la gigil tangan tak pegang kamera, dah la berat pulak..hihi

Yang ini pun sama jugak...ada Instant Sharing with One-touch Connectivity, ada WiFi dan NFC support, boleh terus share ke smartphone kita...Untuk yang ni boleh beli extended lenses...Yang ni 20.1 megapixel, kiranya upgraded sikit daripada yang atas tadi..huhu...

Kalau kebetulan pencahayaan kurang ke kan...kamera ni bagus sebab didatangkan dengan fungsi built-in pop-up flash...So, dia kan enhance gambar supaya cantik....fuhhh...semuanya mencabar betul...baca satu-satu fungsi dia terus rasa excited nak beli...tapi nak kena tengok budget yang sesuai la...

RM 1,349.00

Sebenarnya, bukan la niat ni nak beli yang mahal-mahal...tapi Sally mmg perlukan kamera sekarang ni...lagi-lagi bila pergi kemana-mana event...dan kamera handphone dah tak sebaik dulu...segan la asyik nak mintak gambar dengan orang kan...

Lagipun Sally nak bersedia...mana la tau kot kang CNBLUE datang Malaysia lagi...boleh la ambik gambar cantik-cantik lagi...kalau harap kat kamera phone...mmg sedihhh laaa....Hahahaha...cukup tak sebab kenapa nak kena beli kamera baru...?
 

Pasal harga tu Sally takde la nak melatah...sebab dekat Lazada ada banyak diskaun...dan hampir dengan budget yang Sally ada...kalau walk in dekat Sony Centre, mau menangis harga dia...hihihi....

So, korang rasa mana yang berbaloi nak beli..??

26 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Resepi : Fish & Chips

12:52:00 PM Sally Samsaiman 11 Comments



Salam Aidilfitri!

Resepi ni Sally buat masa bulan Ramadhan yang lepas...entah kenapa asyik teringat je nak buat...disebabkan malas nak makan kat luar dan takut tak cukup...Jadinya Sally buat aje laa...Malas nak fikir banyak...terus bergegas ke kedai, cari ikan dory!

Tapi...terus terang la Sally ni mmg pemalas...kalau tengok resepi semuanya buat batter sendiri...tapi Sally malas, pakai je tepung tempura..kehkehkeh...

Bahan perasa untuk ikan:
~ 3 keping ikan dory (atau ikut la berapa kuantiti korang nak)
~ Serbuk lada hitam
~ Garam
~ Lemon (optional)

Cara nak perasakan:
~ Basuh ikan dory dan keringkan (guna paper towel atau kain bersih)
~ Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam
~ Perah sedikit lemon kalau suka

Cara-cara nak masak:
~ Grill ikan yang dah diperasakan tadi dengan minyak yg sedikit (supaya tak melekat) sampai agak-agak separa masak.
~ Sejukkan sedikit ikan yang dah grill
~ Campurkan tepung tempura dengan air
~ Panaskan minyak...pastikan betul-betul panas sebelum goreng
~ Celupkan ikan tadi dalam tepung dan goreng

Senang je kan..? Tapi ini mmg resepi kanak-kanak pemalas macam Sally...hahaha..lepas tu buat la coleslaw sikit...Goreng kentang (instant jugak), celur kacang buncis, letak salad dengan tomato...dah siap...Kalau rajin lagi boleh cari sos tartar masa pergi membeli barang tu..hihi...Tak pun makan je dengan cili sos dan mayonis, pun sedap!

Boleh juga buat juadah masa raya, tapi pastikan time tak ramai orang la....sebab ikan dory mahal! hahahaha...

Selamat mencuba!!

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015!

9:00:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments


Salam Aidilfitri semuaa!!

Alhamdulillah...genap sebulan kita berpuasa di bulan Ramadhan dan harini merupakan hari kemenangan kita semua!

Sally nak mohon maaf jika sepanjang Sally menulis ni ada Sally terkasar bahasa atau mengecilkan hati sesiapa...Biasa laa...kita semua manusia biasa...takkan pernah terlepas daripada membuat kesilapan...Mintak tolong halalkan segala yang pernah Sally terambik atau terpinjam ye..

Kepada yang akan pulang beraya tu, hati-hati dijalanraya...semoga selamat sampai ke destinasi...jangan terlalu gopoh, bawak secara berhemah ye!

Sally tahun ni beraya di Kuala Lumpur je...Jadinya, kalau sesiapa yang berkesempatan...jemput la datang beraya dirumah Sally ye...sentiasa terbuka luas! InsyaAllah...tapi kalau nak bawak sekampung datang, bagi tau dulu..muahahaha...

Sekali lagi, Salam Aidilfitri ye! Maaf zahir batin! :)

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Goodies daripada SAFI.

8:48:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments


Goodies ni Sally dapat selepas menghadiri event SAFI RAMADHAN AL-MUBARAK : Iftar bersama Nora Danish & Hanis Zalikha 

Sebenarnya Sally ni jarang sangat pakai krim atau apa-apa kat muka ni...bukan sebab dah cantik tapi sebab malas...percaya laa...Sally boleh bertahan dalam seminggu je pakai anything...lepas tu kelaut...tapi kalau kena review, baru la Sally bersungguh-sungguh..InsyaAllah...

So, macam biasa laa...semua ibu punya...hahahaha...kecuali ubat gigi tu laa...

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Ramadhan melabuhkan tirainya]

9:00:00 AM Sally Samsaiman 1 Comments


Dah masuk hari terakhir Ramadhan...sayu, sedih...tapi dia tetap berlalu pergi...

Semoga Allah berikan peluang untuk bertemu pada tahun hadapan...

Harini company Sally dah mula bercuti...so, kena mengemas rumah la kekdahnya sebab tahun ni beraya kat KL je...tak balik Kelantan..

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Magnum Kuala Lumpur : Menu fusion yang baru!

3:09:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments


Awal minggu lepas, Sally dapat satu invitation untuk majlis berbuka puasa di Magnum Kuala Lumpur yang terletak di dalam pusat membeli belah Mid Valley...Majlis ni diadakan untuk memperkenalkan menu terbaru yang ada...Jujur kata, ni kali pertama Sally jejak Magnum KL ni...baik untuk makan atau beratur untuk aiskrim dia, satu pun tak pernah...

Syukur alhamdulillah...sebab dapat berbuka disini...mmg makan tak ingat dunia...semua menu terbaru dia sedap pulak....Jangan risau, ini memang regular menu bukan hanya untuk bulan puasa tau..jom cikidaut!

Chicken Toasties (RM20.00) (Recommended)

Yang ni appetizer, sedap gilaa...hahahaha...Sally suka sebab roti tu dibakar dan ada cebisan ayam untuk topping dia...alahai...cicah pulak dengan sos tomato yang fresh...melting! Just berminyak sedikit laa....tapi sebab sedap, kita tutup mata! hihihi

Oxtail Soup with Sushi Rice (RM35.00) (Recommended)

Korang! yang ni wajib cuba tau...Sup Ekor complete sekali dengan Sushi Rice, nasi dia lembut sangat...tapi bukan la macam makan pulut...sedap la...sup dia serius marvelous! Sally dok hirup sup tapi berenti sbb takut tak muat nak masuk menu lain dalam perut...hahahaha...nak kasi ummmphh sikit, letak cili kicap dalam sup, berapiii ooo....

 Chicken Rendang Pasta (RM36.00) (Recommended)

Nampak macam typical rendang ayam kan..? No! No! Silapp...ada spaghetti! Hehehehe...kalau korang yang suka kelainan, boleh la cuba spaghetti rendang ni...Kuah dia pekat, ayam dia banyak...tidak terlalu berlemak...pedas yang boleh di handle oleh kanak-kanak...dan terbaik!

Boleh buat idea untuk juadah Hari Raya kan..hihihi


 Aglio Olio with Shrimps (RM 40.00) 

Sally sebenarnya tak suka makan spagethi yang digoreng, tapi kalau macaroni ke yang lain-lain tu still okay la...Just that kalau spagethhi dia macam tak berapa ngam...kenapa? Sebenarnya Sally tak suka minyak yang terkumpul...macam kita tau kalau goreng mee dengan goreng spaghetti tak sama...sebab spaghetti tak serap minyak...

Tapi Aglio Olio ni sedap la jugak...part udang dia yang terlampau banyak tu...hahahaha...yang best ada cili padi dengan bawang putih goreng! Nyummy!!

Carbonara Pasta (RM46.00) (Recommended)

 Malam tu, yang ini yang paling dinantikan...Carbonara spaghetti...

Spaghetti dia memang gila creamy...cheese dia meleleh wehhh...sedap kot...ada cendawan butang, kepingan daging salai dan sos keju...yang ni memang sedap...

Death by Chocolate (RM32.00) (Recommended)

Tadaaaa! Yang ni dessert...pencuci mulut yang paling ditunggu-tunggu...kepada yang minat atau obses dengan coklat tu! Yang ni antara menu yang wajib cuba...tengok la nama dia...nak mati oii makan sebab coklat melimpah-limpah...hahahaha

Baked to order warm chocolate malten lava cake, magnum chocolate brownies ice cream and chocolate crunch pearls.

Percaya laahh...kalau korang peminat tegar coklat, menu ni mmg wajib...tapi jangan makan sorang-sorang pulak...share laa...baru best!

Kalau korang terkejut tengok harga tu...Jangan laa...walaupun satu-satu tu mahal...tapi portion dia banyak gila...Rasanya boleh dikongsi 2-3 orang...sebab kami pun mmg kongsi kot masa makan tu...sedap...lagi-lagi bila dikongsi bersama....

Kalau korang berminat, boleh la cuba ye...

Magnum Cafe Kuala Lumpur

T-023, 3rd Floor, Mid Valley Megamall

Business hours:
Sunday to Thursday (10am to 10pm),
Friday & Saturday (10am to 12am)

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Iftar 2015 | Madam Kwans Restaurant

8:59:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments

Haaaa! ini pun dah lama sangat peram...hahaha...Sally berbuka dengan Kak Masha...Sally pernah cerita pasal dia dalam entry #1 | BOICE Ladies!... Ni pun berbuka selepas event The Class + CNBLUE Meet & Greet Event in Mid Valley!

Hahahaha...nampak tak gagahnya kami...dah la daripada pukul 11am ada kat Mid Valley, sampai ke malam dok situ lagi... Berjalan punya berjalan...akhirnya pilih la Madam Kwans Restaurant untuk berbuka puasa...so far, Sally suka gila dengan range makanan yang ada kat situ...Jujur la ni kali pertama jejak masuk walaupun dah lama tau pasal kedai ni..hihi


Sebenarnya kedai ni harga dia agak mahal la jugak...standard harga kopitiam kan...tapi range menu dia besar dan portion dia pun besar jugak...yang penting sedap...hihihi....

Siapa suka makan kat Madam Kwans?

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Kad Ghayo 2015 | Sheda Ucu, Inani Hazwani, Suria Amanda

2:22:00 PM Sally Samsaiman 10 Comments

Tahun ni tak semeriah tahun lepas...Tahun lepas hampir setiap minggu Sally dapat kad raya...tahun ni tak pulak begitu...mungkin sebab Sally lewat sangat kasi kad dekat orang kan..hihihi...

So, tahun ni ada 3 orang je yang hantar..hihihi...tapi kad ada 4...kenapa?


Kad yang atas ni daripada blogger Sheda Ucu, Inani Hazwani...Dua-dua menggunakan tema hijau...cantik...kad Nani rasanya kak Azhafizah yang edit kan..? yang Sheda Ucu punya, comel je...dan yang paling best ada siap Ayat Seribu Dinar kat belakang tu...


Dua kad lagi ni daripada kat Suria Amanda...hahahaha...dah kenapa sampai dua kan...? itu tandanya dia sayang gila kat Sally! kahkahkah!! Macih la akak...Kalau tak kesian Sally takde orang nak hantar kad raya...sedihh wooo...hihihi...Cakap dengan Dania, mintak maaf tahun ni takde duit raya untuk dia...kak Sally semputttt~

Hehehe...Sape yang dah dapat kad raya daripada Sally..? tak nampak pun...huhuhu

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

SAFI RAMADHAN AL-MUBARAK : Iftar bersama Nora Danish & Hanis Zalikha

10:53:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments

Yeay! Alhamdulillah...semalam Sally dah selesai dengan final exam untuk semester 6...entah kenapa pagi semalam mengantuk betul...sampai nak tertidur masa jawab exam...nasib baik jugak kepala ni tak buat hal kan...okay, panjang mukadimah...

Kisah ni lama sangat dah peram, mana tak lama...dah nak dekat 2 minggu kot...Kisahnya masa 2 Julai yang lepas...Sally dapat invitation untuk majlis berbuka puasa dengan SAFI beserta dua duta mereka, Duta Safi Rania Gold - Nora Danish & Duta Safi Balqis - Hanis Zalikha...yang telah diadakan di Royale Ballroom, Hotel Royale Chulan, Mutiara Damansara.

Credit : Ayue Idris
Tapi sebenarnya Sally pergi bukan sebab duta mereka...tapi sebab artis jemputan yang ada...hihihi...sape lagi kalau bukan Hafiz Hamidun & Imam Muda Asyraf! Sally mmg lama gila dah minat dengan Hafiz Hamidun...zaman-zaman UNIC dulu lagi...ahkak minat KPOP...tapi nasyid tetap nombor satu kot!


Sebenarnya nak mintak bergambar dengan Hafiz Hamidun, tapi segan...hahahaha...jadinya kita ambik gambar dari jauh je...hihihi...kita maluuuuu~

Jujur kata Sally takde ambik gambar makanan atau gambar dengan duta...hahaha...sebab serius penat gila...mana taknya, balik je keja terus shoot kesini...tapi yang paling Sally suka ialah atucara majlis tu...sebab tu sanggup meredah dari Ampang ke Damansara..

Apa yang bestnya, sebelum menunggu masuk waktu berbuka...Imam Muda Asyraf ada bagi sedikit tazkirah bertajuk "Halal Toyyiban" dan masuk je waktu berbuka, sempat juga la solat jemaah Maghrib yang diimamkan oleh Imam Muda Asyraf dan menjadi makmum bersama dengan pelajar taffiz Nur Fattah....Lepas tu makan....masa makan tu, tenangkan hati pulak dengan alunan dzikrullah daripada Hafiz Hamidun...

Memang terbaik kan..? huhuhu...Dekat je hati ni...rasa syahdu...rasa rindu dengan Ramadhan...


Boleh gambar Imam Muda Asyraf pun ambik dari jauh je...? kahkahkah...


Antara peneman yang ada malam tu... Azwar Syuhada, Aiyah Azizon, Ayue Idris dengan Naomie...hihihi...ada lagi yang lain tapi tak sempat bergambar pulak..huhuhu...biasa laa...Sally ni jenis pemalas nak ambik gambar...

Lepas selesai tu, majlis diteruskan dengan solat Isya' dan terawih yang turut diimamkan oleh Imam Muda Asyraf...alhamdulillah...majlis yang berkah!

Harap-harap lepas ni SAFI invite untuk majlis hari raya pulak...hihihi...

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

The Class + CNBLUE Meet & Greet Event in Mid Valley!

2:24:00 PM Sally Samsaiman 16 Comments


Diam tak diam dah seminggu berlalu...dah seminggu CNBLUE datang ke Malaysia...Kali ni Sally tak terkena penyakit RINDU...hahaha...actually ada la sikit...tapi masih dalam keadaan terkawal...mungkin sebab masih dalam mood exam dan juga sebab masih dalam bulan Ramadhan kan...

Jujur kata kali ni Sally tak dapat apa-apa pass atau pun peluang untuk bergambar dengan CNBLUE...tapi kira okay la sebab nampak jugak mereka...biar la nampak dari jauh pun...tapi...kira redha jela...


Event sepatutnya start pukul 1pm...tapi Sally ni kira peminat tegar...pukul 11 lagi dah sampai...bukannya excited ke ape...tapi lebih kepada nak cop tempat...kami yang mana takde pass...tak boleh stay dalam lingkungan barricade tu...jadinya tersadai la kat tepi-tepi floor tu...sedih tau! hahahaha...


Punya excited tu, siap OOTD kot...baju tu pun baru je siap masa Sally pakai tu...hahahaha...comel je kan kalau CNBLUE jadi kartun..kahkahkah!



andddd..the moment we are waiting for!!!

yeay! CNBLUE dah sampai...walaupun lewat 40 minit sampainyaa...terus hilang rasa bengang bila nampak dorang...okay, I had to admit that I misses them, so much! Missed to see them as a group! RINDU laaa woii! hahahaha...

(behave Sally, behave)

Masa Yonghwa start greeting, dia cakap, "Assalamualaikum...whats up Malaysia"...and we olss dengan secara tak sedar terus jawab salam dia dan lama sikit baru perasan yang dia bagi Salaam...Ya Allah...serius rasa kali ni fan-service dia sangat terbaik! I love you man!

video

Lepas tu terus dengan sesi bergambar bersama 10 orang pemenang yang bertuah, dan juga sesi autograf dengan 100 VIP pass holder yang bertuah...jealous gilaaa dengan dorang! Gilaa punya jelesss tau!!




Tapi gambar banyak nampak dorang pandang depan jela...almaklum la kami ambik gambar daripada tingkat satu kot...nak dapat opportunity untuk dorang pandang tu susah sikit, nasib baik jugak ada kamera kak Jue...kalau tak...sedih...!

ni la kad yang dorang autograph tu...


Mencikkk laaa...kita tak dapat autograph! hahahaha...sedih tau! dah la tak sempat nak belikan hadiah untuk dorang...huhuhu...takpe laa...bulan September ni CNBLUE akan buat comeback! Yeay! hopefully awal tahun depan ada konsert...yeeehaaaa~








Lepas sesi autograph tu, CNBLUE terus g ke kedai The Class untuk official launch premis pertama di Malaysia...masa tgh nak potong reben tu, gunting Min Hyuk tak berfungsi...kesian dia...tapi selesai Yong Hwa potong bahagian dia, dia terus bagi gunting dia kat Min Hyuk...so sweet of you la Yong! :)


Okay, dah-dah la bagi korang cuci mata tu...hahahaha...Fan-girl Sally ni nak sambung buat kerja pulak...kahkahkah...

Photo Credit : The Class Malaysia, Muiezzah, Kak Juliana, Sally Samsaiman

16 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!