Jangan jadi baik, nanti kena pijak kepala.

8:30:00 AM Sally Samsaiman 15 Comments


Tajuk entri...
Jangan jadi baik, nanti kena pijak kepala.
Rasanya rata-rata kita pernah dengar kawan-kawan, sedara mara cakap...even senang kata Sally jugak pernah cakap benda ni kat ibu...sebab kebaikkan ibu atau mama Sally selalu orang balas dengan kejahatan...kadang-kadang rasa dendam kat orang...dendam kat manusia yang selalu pijak kepala orang untuk kepentingan diri...Kalau la santau tu tak menjadikan kita kufur, mmg dah lama Sally ngantor santau kat mereka-mereka yang kurang ajar neh..!

Tapi...bila meningkat dewasa ni...Sally semakin faham dengan rata-rata perangai manusia...kadang-kadang boleh baca apa yang tersirat kat hati kadang tu tidak...Pada kita mungkin niat membantu, pada orang mungkin niatnya nak menganiaya kita...

Senang kata, tepuk dada tanya la hati...perlukah menjadi bodoh sentiasa dipergunakan, atau menabur kebaikkan tanpa mengira apa yang akan jadi...Mungkin sebab mama dan ibu Sally ni dedua jenis hati lembut...buat la apa pun, dorang mesti kata takpe...tapi kita la yang sakit hatinya bila terkenangkan apa yang orang buat kat mak kita kan...

Hati kita..kita yang tentukan...hati manusia, susah nak tau apa isinya...Semoga mereka-mereka yang menganiaya ibu dan mama Sally terima la balasan setimpal atas apa yang mereka buat kat mereka..

You Might Also Like

15 comments:

  1. rasanya kalau nak buat baik tu biar berpada-pada... :)
    mak saya pun jenis yang mudah baik hati... selalu cakap ye unless kalau saya ada kat tepi, i will sternly at her, and baru she will say no.... hehehe...

    saya pulak jenis tak banyak cakap dengan orang, so basically people think that i am an easy girl... can ask me to do anything.. but as long as I can do it and as long as it was my scope of duty, I will do it...

    ReplyDelete
  2. bykkan bersabar yea...
    Allah lebih mengetahui...

    ReplyDelete
  3. Hemn...gitulah manusia. Sy pernh pk klaulah membunuh itu dibenarkan. Lama dah sy bunuh manusianyg jahat tu..tp kdg tak faham ngan manusia ni...

    apa2 pon kita sendiri jgn buat gitu kan..

    ReplyDelete
  4. Manusia ni memang kompleks. Sangat menakutkan kalau kita tahu segala intention manusia dekat muka bumi ni.

    Bawa bersabar ya, kak Sally.

    ReplyDelete
  5. manusia yg tinggi kesabaran tinggi darjat dimata Allah..
    Kalau kita layan marah kita, syaitan lagi suka..
    Doakan semoga tak dak org yg sakiti kita dan orang2 yg kita sayang..
    Tapi, dah nama m'sia biasa, mesti kadang2 melenting jugak bila ada org buat jahat kat kita..
    apa2 pun, Sally kena sabar ye.. :)

    ReplyDelete
  6. Lya klau brkwn..x buat baik Sgt,x buat jahat Sgt..yg biasa2 je.bab kita x taw hati org mcm mna kan.luar nmpk Lain.dlm plak lain

    ReplyDelete
  7. buat baik akan dibalas baik, begitu juga sebaliknya...

    ReplyDelete
  8. buat baik berpada2 buat jahat jgn sekali. setiap perbuatan samada baik atau buruk tetap akan dibalas. samada cepat atau lambat, didunia atau diakhirat, Allah yang tentukan. Paling penting, kita sebagai penentu hati, dan pembuat keputusan perlu lebih berhati2 dlm sesuatu tindakan. Kalau boleh, pertolongan yang dihulurkan jgn sampai memudaratkan diri. Wallahualam

    ReplyDelete
  9. kadang buat baik salah..buat jahat lg lah salah kann.. biarlah kite sendiri yg tau.. hehehe.. btw congrats tercalon dalam best lifestyle blog! http://www.socialmediaweek.com.my/programmes/awards/category.php?id=5

    ReplyDelete
  10. Sangat faham dengan situasi Sally ni ! Memang kadang kadang rasa nak anto je santau kat deme yang tak sedar diri tu hoi. Eh. Jangan bagi kakak marahla. :D

    ReplyDelete
  11. buat baik salah, kalau buat jahat lagi lah salah. org mengata plak kan? hmm. dunia2. manusia2.

    ReplyDelete
  12. Saya dah cakap CUKUP. Anda bila lagi?

    P/S : hai cik sally ^_^

    ReplyDelete
  13. sooner or later memang akan dapat balasan.. kdang2 Allah balas lambat sikit
    kasi diorang tu rasa senang hati.. haaa nanti bila sampai masanya siap sedialah..

    ReplyDelete
  14. buat baik boleh,,tp dgn org yg kiita rse boleh buat kebaikan..org yg hargai kita..lau yg x..wat jahat sket la..an

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!