2015 Formula 1 - Petronas Malaysia Grand Prix After Race Concert (Girls Generation & SHINee)

4:22:00 PM Sally Samsaiman 8 Comments


Baca tajuk pun rasanya sure korang dah tau Sally nak cerita pasal apa kan..hihihi...tapi sebabkan Sally nak cerita jugak jadinya Sally menaip dengan penuh gagah!

Sebelum ni Sally dah bagi entry teaser 2015 Formula 1 - Petronas Malaysia Grand Prix (27-29 March 2015), kiranya harini kita cerita secara menyeluruh laa...Seriously Sally sebenarnya tak minat SHINee atau Girls Generation, tapi bohong la kalau kata tak pernah dengar lagu dorang tu...Selalu je dengar...ada je merata lagu dorang dalam playlist Sally..hihihi...tapi mungkin tak sama macam Sally minat CNBLUE rasanya..hihihi...Lagipun Sally teman Dayah je sebab dia yang minat SHINee...

After Race Concert mula mesti la lepas semua race tamat...Sally pun tak pasti sape yang menang...rasanya Ferrari yang menang kan..? Petronas nombor 2-3 macam tu...entah...nampak tak langsung tak peduli pasal race..LOL...maafkan saya...saya bukan pengulas sukan...

Konsert start lebih kurang pukul 5pm...tapi fans semua dah beratur sejak pukul 3pm lagi sebab nak dapatkan tempat paling depan...biasa la...dah namanya pun free standing...macam tu la gayanya and I must say, all the fans are extremely GANAS!

Sakit tau kita kena rempuh~

Konsert bermula dengan persembahan daripada errr...Sally tak ingat apa nama group dorang! So sorry! lepas tu dorang ada menyanyi dengan Altimet!


Ramainya orang...dah la Sally katik...orang depan pun seronok menari bagai...mmg tak nampak apa laaa...terpaksa la rakam lepas tu balik tengok kat rumah...nampak tak sedihnya tahap apa..hihihi...

Nak sampai kat Girls Generation & SHINee bukan main lama menanti...dah la panas gila! ingatkan dah nak keluar la Girls Generation ke SHINee ke...tetiba yang keluarnya DJ Hitch Hiker...wehhh...semua orang stress..hahahaha


Tapi...akhirnya! akhirnya keluar jugak SHINee!



Seingat Sally dorang ni nyanyi dalam 6 lagu termasuklah Lucifer, Everybody, Dream Girl dan beberapa buah lagu yang Sally tak ingat nama just tau jela..hihihi...

SHINee nyanyi berganti dengan Girls Generation...GG plak nyanyi lagi banyak rasanya...maybe dalam 7-8 lagu, Sally tak kira sangat...ada la lagu Gee, Mr. Mr., I got a boy, Hoot dan beberapa lagi lagu yang Sally tak tau...


Tapi Sally respect jugak kat penganjur sebab ada berhenti untuk memberi laluan kepada waktu Maghrib...dan semua fans pun walaupun kebanyakkanya Chinese pun still hormat dan takde buat bising...


Overall konsert ni okay la...havoc tapi bila fans mula merempuh orang tu Sally tak minat sangat perangai...tapi nak marah pun tak boleh...sebab paham sangat yang semua orang nak depan kan...dengan rakyat Malaysia yang kebanyakkannya katik..hihihi...termasuk Sally..hihihi

Okay..okay...habis dah laghaaaa~

8 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Korean Drama | Modern Farmer

1:25:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments



Yeay! Drama Korea lagi...hehehe...

Kali ni Sally nak share drama lakonan Lee Hong Ki (FT Island)...Sally rasa cerita ni tak banyak dapat pendedahan pun...mungkin sebab pelakon dia tak berapa well known sangat pada kita ni...tapi Sally share sebab ada Hong Ki dan daripada beberapa review yang Sally baca, Hing Ki punya lakonan dalam ni mmg sangat best dan expression dia mmg sangat kelakar...so, Sally baru habis download...belum sempat tengok...

Description
There is a rock band called "Excellent Souls (ExSo)." The band consists of Lee Min Ki (Lee Hong Ki), Kang Hyuk (Park Min Woo), Yoo Han Chul (Lee Shi Un) and Han Ki Joon (Kwak Dong Yun). The band decides to move to the countryside and becoming farmers. There, the drama series follows their dreams, loves and friendships.

Country: Korean

Status: Completed

Released: 2014

Genre: Comedy Romance Family Human 
Watch online : Modern Farmer 
Download :  Use Dramadownloader.com (Check here)

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Korean Drama | Kill Me Heal Me

12:51:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments

Dah lama rasanya Sally tak share drama terbaru kan...harini Sally nak share satu drama yang dah pun completed semua episod dia dan baru je Sally habis tgk semalam...cerita ni sangat berbeza daripada cerita-cerita sebelum ni...sebab watak utama (Ji Sung) terpaksa pegang 7 watak yang berlainan sebab dia ada penyakit Dissociative Identity Disorder (D.I.D)... Overall Sally suka cerita ni...Kelakar, sedih terlampau, sakit hati terlampau dan semua laaa!


Synopsis:
A romantic comedy between a third-generation billionnaire with Dissociative Identity Disorder and a first-year Psychiatrist resident who treats him secretly. After a traumatic experience in his childhood, Cha Do Hyun suffers memory lapses and his personality then fractured into seven different identities. A resident doctor, Oh Ri Jin, is a beautiful, innocent, and popular woman on the surface, but she and her twin brother, Oh Ri On, hide different facades. Oh Ri Jin is money-oriented, has messy habits, and dreams to be a pro wrestler; while Oh Ri On acts like a fool despite actually being a genius writer of detective novels.

Released: 2015

Genres: comedy, medical, mystery, romance
Watch online : Kill Me Heal Me 
Download :  Use Dramadownloader.com (Check here)

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Frozen Takoyaki di Kajang.

4:51:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments


Tetiba update entri petang cerita pasal makanan...hahahaha...siapa kat sini peminat Takoyaki..? Kalau korang minat takoyaki...korang mesti tau feeling makan dia tapi tak cukup kan...sebab kadang-kadang beli ada 3 biji kadang-kadang je ada 4 biji dalam tu...

Haaa! ni ada berita baik kalau korang suka makan takoyaki tapi malas nak tunggu tuan kedai golek-golek dia lepas tu rasa tak cukup nak beli 3-4 biji je...sebab ada satu kedai takoyaki yang jual frozen punya!



Dalam setiap pack ni ada 10 biji takoyaki...dan complete dengan segala bahan-bahan dia macam sos, fish flakes semua tu laa...cuma mayonis korang kena tambah sendiri...yang lain semua dah siap ada dalam tu!

Cara nak masak pun mudah sangat...korang just panaskan minyak dan goreng secara "deep fried"...Pastikan minyak panas tau sebab tak nak nanti takoyaki jadi lembik..hihihi...


Sure korang nak tau kat mana nak beli ni kan...ini kira berita baik untuk yang mana tinggal di Kajang atau kawasan yang berhampiran la kot...

Takoyaki House
Econsave Cash & Carry (Bangi)
Jalan Reko Sentral
43000 Selangor.

Senang je nak cari dia...kalau korang masuk ikut pintu depan tu...cari je lambang Coolblog kat sebelah kiri korang sebab dia ada kat sebelah tu je...senang kan! Harga dia..?

Murah je...satu bekas yang ada 10 biji tu RM9 je...jatuh harga sebiji RM 0.90 je...murah kan...makan pun puas hati...ada 4 menu pilihan (chicken cheese, prawn, octopus & crabstick)...Selamat bertakoyaki! :)

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Daripada 2 ke 5 ke 11...!

10:24:00 AM Sally Samsaiman 13 Comments

Apa benda la yang merepek ni kan...hihihi...

Takde ape pun...sebenarnya 11 tu total kucing Sally yang terbaru yang ada kat rumah lepas kucing Sally yang bunting tu beranak sekali ni...kalau korang pernah baca entri dedulu ada la kenal kucing-kucing Sally kot...



hehe...ni la anak-anak bulusss mini Sally yang baru...ada 6 ekor yang baru lahir dan kisahnya sekarang ni dah ada 11 ekor la kucing kat rumah...riuh dengan bunyi loceng dia je...ketang ketung lagi dok panjat sana sini...hahahaha...

Kadang-kadang kesian tengok ibu yang asyik nak kena halang dorang tarik benda sana sini...dah macam jaga budak pun ye...kadang tu lagi dilarang lagi dia suka nak buat...sabar jelaaaa...~

13 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Tarikh Fast Furious 7 ditayangkan di Malaysia!

4:44:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Masa Sally tulis entri ni...mmg genap seminggu sebelum Fast Furious 7 akan ditayangkan...Kalau mereka yang dah follow blog Sally daripada tahun lepas, rasanya Sally dah start countdown since awal Januari 2014 lagi...

Berita kematian Paul Walker time tu mmg agak terkejut jugak laa...tapi nasib baik jugak masih lagi berjaya disiapkan...

so, yeay!

Sally jugak rasa rata-rata korang sure dah tau bila Fast Furious 7 akan ditayangkan, ada yang dah siap beli tiket lagi kan...hihihi...tapi disebabkan kebelakangan ni terlalu banyak orang search tentang ni, jadinya Sally kongsikan jugak la dekat korang...

Tarikh Fast Furious 7 ditayangkan di Malaysia ialah pada...

2nd APRIL 2015!

Sepatutnya kalau ikut plan asal, tarikh Fast Furious 7 ditayangkan ialah pada 10th April 2015...tapi dah diawalkan sebab produksi tau korang excited nak tengok..hahahaha...Lagipun ada je panggung wayang yang dah jual bermula 1st April pun lagi....

Kepada yang dah siap beli tiket tu, selamat menonton! Sally tunggu dapat tiket wayang free je..hihihi


14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

How to download from Dramafire, Dramacool, Dramago, GoodDrama, YoDrama, Anime4you, AnimeHere, AnimeToon and Anime44?

3:44:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments


Hello people!

As you know, I'm quite addicted with everything related to Korea, mostly about the foods, the country itself, KPOP and not forgotten, the drama series!

I know this is not actually a new things, but just wanted to share with you guys who love to download Korean drama, Japanese, Asian or even animes from Dramafire, Dramacool, Dramago, GoodDrama, YoDrama, Anime4you, AnimeHere, AnimeToon, Anime44...you can actually use this method to download it..!

All you have to do is....
1. Copy the episode LINK that you wish to download.
2. Open DramaDownloader.com in new tab
3. Paste the link, click CONTINUE and just download it from there!
4. Get your download episode, and save it!

So, easy aite..?

Happy downloading!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

or to DramaGo user, you also can try to download from tubeoffline.com...Almost the same style and fast downloading too!

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Majlis memperkenalkan duta terbaru produk Pharmaton!

9:02:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments


Date : 24th March 2015
Venue : Talent Lounge, PJ Trade Centre, Damansara Perdana


Siapa yang tak kenal dengan Pharmaton! Brand makanan tambahan (supplement) yang sudah lama bertapak di Malaysia...bermula di Switzerland dan kemudian melebarkan sayapnya ke Malaysia dan negara serantau...

Selasa lepas bertempat di Talent Lounge, pihak Pharmaton telah memperkenalkan dua selebriti terbaru yang akan menjadi duta kepada produk mereka...Terkenal sebagai selebriti yang mempunyai jadual yang padat dan sering perlu kekal bertenaga, Fara Fauzana dan Chef Sherson Lian telah dipilih untuk menjadi muka-muka baru bagi mewakili produk tersebut...

Yeay!

Dimulakan dengan sedikit ucapan daripada Ms Carmenza Alarcon, Head of Consumer Healthcare Boehringer-Ingelheim Malaysia & Singapore dan majlis kemudiannya memperkenalkan kedua-dua selebriti.


Sesi kemudiannya diteruskan dengan sesi beramah mesra dengan kedua-dua selebriti yang dihoskan oleh MC yang sama masa Sally g Majlis Pelancaran Moist Diane di Malaysia tapi sayangnya Sally tak ingat nama dia...




Lepas sesi chit chatting ni...Chef Sherson Lian terus lead untuk demo masakan...dia buat aiskrim weh! direct kat situ...masa tu jugak...hihihi...aiskrim Ginseng, pahit tapi sedap!







Dapat makan aiskrim, dapat makan lagi...lepas tu apa lagi...sesi ambik gambar la kan!


Kita malu! 


Chef Sherson Lian


Kak Farah Fauzana

So far event ni agak santai, takde la terlalu formal...kedua-dua selebriti pun tak kekok nak berbual dengan media yang datang dan yang paling penting dorang tak kekwat...and I really thinks that the supplement is going well with them! So busy yet so energetic!


Sally dapat gift Pharmaton caplets untuk sebulan...nanti Sally cuba makan sebulan lepas tu Sally bagitau camne rasa makan benda ni ye...sebab yang ni yang terbaru, diperkayakan dengan pati Ginseng!

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

2015 Formula 1 - Petronas Malaysia Grand Prix (27-29 March 2015)

3:46:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments

Rasanya rata-rata korang mesti dah tau yang bermula hujung minggu ni 2015 Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix dan nak mula kan...Mungkin ada yang minat dan mungkin ada juga yang tak minat dengan F1 ni...Jujur kata Sally mmg tak minat dan langsung tak tau pasal benda ni..hahahaha...

Tapi...tahun ni Sally akan ke Sepang untuk menghadiri 2015 Formula 1 - Petronas Malaysia Grand Prix!!

Mohon terkejut sebab Sally sendiri terkejut ni haaaa...hahahaha


You see...? I already had the tickets to go there...hahahaha...

Tapi kan...tapi kan...Walaupun benda ni 3 hari tapi Sally sebenarnya nak g pada hari Ahad je...nak tau kenapa??


YES!
Jangan terkejut...mmg Sally nak kena attend After Race Concert tu je semata-mata...adoiii laaa...Ada SHINee dan jugak Girls Generation (SNSD)..Ye..Ye...mmg konsert KPOP...hahahaha...nampak tak betapa gagahnya Sally?

Sebenarnya bukan Sally minat SHINee dan jugak Girls Generation (SNSD), tapi sebab nak kena temankan Dayah yang gila sangat kat SHINee tu! Serius, Sally takde hati pun nak g tapi sebab kawan dah buat muka kesian tu, rasa serba salah pulak...mmg paham sangat perasaan nak tengok artis kesukaan kita...

(Ye...contohnya Sally dengan CNBLUEnya...)

Haip! Sally dengar korang cakap ape dalam hati tu!

So, sesiapa yang attend 2015 Formula 1 - Petronas Malaysia Grand Prix hari Ahad nnt...boleh la roger Sally...hihihi...

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Malaysia Social Media Week 2015 - Mari mengundi!

9:57:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments


Sally tak pasti korang aware atau tidak...tapi Malaysia Social Media Week 2015 sudah bermula sejak beberapa minggu yang lepas dan buat kali pertamanya blog Sally disenaraikan dalam kategori "Best Lifestyle Blog"....

Jujur kata, nak menang tu mmg Sally tak yakin...lagi-lagi bila setiap yang tercalon tu ada kekuatannya yang tersendiri...blog yang penuh informasi...kita ni penuh pasal CNBLUE dengan makanan Korea dia jela..hihihi...


Malaysia Social Media Week 2015 adalah satu platform untuk penggiat media sosial di Malaysia berkumpul dan berkongsi idea dalam mencari lebih banyak peluang yang boleh di gunakan melalui medium media sosial. Tahun 2015, merupakan tahun ke-4 penganjuran Malaysia Social Media Week yang telah dijalankan oleh Social Media Camber dan MY Events International.
Tahun lepas kategori "Best Lifestyle Blog" ni dimenangi oleh blog Acik (www.akupenghibur.com)...Tahun ni tak pasti...mungkin Acik lagi, mungkin Sally atau mungkin blogger lain yang dapat banyak VOTE daripada rakan-rakan...


Sally pun tak tau la Sally layak atau tidak...tapi kalau korang rasa Sally layak, Sally alu-alukan la korang semua untuk VOTE Sally...caranya tak susah, cuma perlu ke laman web www.socialmediaweek.com.my, sign in menggunakan FACEBOOK masing-masing dan korang dah boleh mula mengundi...

Tempoh mengundi hanya bermula 23 Mac 2015 hingga 5 April 2015 sahaja.
Kalau korang nak undi blog lain pun boleh...dialu-alukan...okay?
Untuk maklulmat lanjut boleh layari laman web www.socialmediaweek.com.my untuk segala aktiviti yang menarik sepanjang Malaysia Social Media Week 2015.

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Segmen Blogwalking #Part3.

10:18:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments

http://www.dayangdeno.com/2015/03/segmen-blogwalking-part3.html

Join segmen mudah daripada Dayang Deno...huhuhu

>> Hadiah Segmen | Senarai Peserta <<

**Tarikh tamat segmen pada 11.59pm, 1 April 2015**

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Segmen Bloglist by JINDRISSKA

10:13:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments

http://jindrisska.blogspot.com/2015/03/segmen-bloglist-by-jindrisska.html

Sebagai kakak yang comel, harini Sally nak join segmen mudah daripada Aisya...kekeke...

SEGMEN TAMAT 23/03/2015
(pengumuman pemenang insyaallah pada 24/03/2015)

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Red Velvet Frappe from McCafe (McDonalds)

5:01:00 PM Sally Samsaiman 11 Comments


Sejak kebelakangan ni, Sally dah jarang sangat ke Starbucks...salah satu sebab poket tak cukup stabil la...hihihi...tapi masa Sabtu lepas, lepas tengok Cinderella terpanggil Sally untuk buat kali pertamanya cuba McCafe by McDonalds...

credit : Facebook McDonalds Malaysia

Sebenarnya daripada masa Sally makan kat Puffy Buffy Cafe di Nu Sentral lagi Sally dah aim menu ni...nampak daripada jauh mmg menarik perhatian...

Red Velvet Frapp...

Terngiang-ngiang tau dalam kepala...jadinya Sally cuba la...dan ternyata mmg sedap, tak tipu...hihihi...Rasanya tak sama macam strawberry...tapi rasa kek Red Velvet la...tak tau macam mana nak terangkan...sedap dia sampai sekarang jadi addicted...

Hari Sabtu....sekali
Hari Ahad...kali keduaaaa...

Hahahahaha...mmg pelik tapi tu la hakikatnya...non resistible tau benda ni...cuba la rasa kalau berkesempatan...

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

REVIEW | Cinderella (2015)

4:31:00 PM Sally Samsaiman 10 Comments

Rasanya belum terlambat lagi Sally nak review cerita ni...Alkisahnya Sally nak teman kawan Sally tengok Insurgent, tapi kebetulan masa tu lambat sangat tayangan...Sally tak nak balik lambat sebab semalam ada kelas, so, yang paling awal dan mmg kebetulan dah hampir nak start, Cinderella...

Awalnya Sally takde rasa nak tengok pun...tapi sebabkan kawan dah merayu nak tengok, layankan jela...Bukan sebab apa Sally tak nak tengok...sebab cerita dia sama je daripada zaman kita kecik dan remake cerita Cinderella 1995...atau sebab Sally tak leh nak terima cerita fairy tale buat masa ni..? Hahahahaha...


Storyline A live-action feature inspired by the classic fairy tale, “Cinderella” brings to life the timeless images from Disney’s 1950 animated masterpiece as fully-realized characters in a visually-dazzling spectacle for a whole new generation.

Director Kenneth Branagh

Casts Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Holliday Grainger

Genre Romance , Fantasy
Nak review?
Cerita Cinderella laa...takde beza sikit pun cuma dia twist plot sedikit, Cinderella jumpa dengan putera tu sekali lepas tu baru ada majlis tari-menari...Kira tu kali kedua la dorang berjumpa...

Dalam cerita ni ada 3 benda yang Sally suka...

Cinderella punya Wedding Dress...yang ni paling cantik!


Cinderella Ball Gown

and...the most exciting, kasut kaca ni...mmg real gila kasut kaca dia...rasa macam nak beli satu pun ada...hahahaha...

Okay laa...suitable untuk tontonan seisi keluarga...gittew~

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

RESEPI : Kimchijeon (Kimchi Pancake)

12:00:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Hai Hai...Kembalinya kita ke dapur makanan Korea daripada Kak Sally comel...muahahaha...

Harini Sally nak kongsi resepi Kimchijeon, kalau kelmarin dah belajar buat Haemul Pajeon (Korean Seafood Pancake), harini kita belajar buat kimchijeon...kimchijeon ni tak banyak beza daripada Haemul Pajeon, cuma bezanya kali ni kita tambah kimchi dalam adunan kita...haaa...

Kepada mereka yang tak minat kimchi, sila la buat haemul pajeon je ye..hihihi


Bahan-bahan (Basah)
Kimchi (perahkan sikit jus dia supaya tak basah sangat, potong kecik-kecik)
Daun bawang (Kalau tak jumpa boleh ganti daun kucai)
Cili merah / cili hijau (optional)
Isi udang
Isi ketam

Bahan-bahan (Adunan)
Tepung gandum
Lada sulah @ Lada hitam
Garam
1 biji telur
Air

Bahan-bahan (Sos pencicah)
Kicap cair
Cili padi
Sedikit gula
Sedikit cuka

Cara-caranya :
1. Pertama sekali, perah kimchi tu sampai agak-agak kering
2. Potong kimchi supaya agak halus, cincang pun boleh.
3. Siapkan bahan-bahan (basah), bersihkan isi udang, potong sotong lebih kurang macam bentuk udang jugak, potong daun bawang lebih kurang 3-4cm, dan potong cili merah nipis-nipis.
4. Adunkan semua bahan-bahan (adunan) sehingga sebati...jangan terlalu cair, pastikan sedang elok macam nak buat cekodok...
5. Campurkan bahan-bahan (adunan + basah) tadi.
6. Dalam pan yang leper, panaskan sedikit minyak dan goreng adunan tadi.. (guna kaedah goreng telur dadar)
7. Pastikan adunan yang kita masak tu tak terlalu tebal melainkan kalau korang suka makan yang tak garing la...
8. Sambil tu boleh siapkan sos pencicah (kalau malas, pakai je cili padi dengan kicap cair)
Dah boleh makan! hihihi

Selamat mencuba! :)

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

REVIEW | Demonic

9:28:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments

Sepanjang minggu lepas, Sally hanya tengok wayang cerita-cerita yang berunsur komedi dan jalan cerita yang agak berat, tapi minggu ni sekali lagi Sally dapat pas Tayangan Perdana, kali ni untuk cerita seram yang diarahkan oleh pengarah James Wan, Demonic.


Storyline 
Written and Produced by the master of horror James Wan. James Wan presents DEMONIC which takes place after the massacre of five college students in an abandoned house. Police officers and a psychologist begin to unravel the murders of five people who were killed while trying to summon ghosts. They uncover clues to what began as an innocent ghost-hunting excursion but eventually turned into a terrifying escapade involving the sinister house of hell itself which has supernatural evil forces.

Director 
Will Canon, James Wan 

Casts 
Maria Bello, Frank Grillo, Cody Horn, Dustin Milligan 

Genre 
Horror 

Jujur kata, Sally mmg bukan peminat filem seram...tapi bila dapat pas untuk filem Demonic ni, Sally terus terasa nak g tengok...mungkin sebab kejayaan pengarah James Wan dam filem "The Conjuring" sebelum ni buatkan Sally yakin filem seram beliau mmg lain daripada yang lain...!

 Jalan cerita dia biasa je tapi elemen seram yang dia cuba buat mmg sangat buat kita tak lena tidur malam..hahahaha...papepun, filem yang takkan menyesal kalau tengok pun..!

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sally & Loz Block | Kevin (Minion - Despicable Me)

9:09:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments

Hehehehe....playing time! Ni merupakan block Sally yang terakhir buat masa ni sbb belum ambik stok yang baru lagi..hihihi...


Say hello to Kevin! hihihi...Kevin ni merupakan salah satu watak Minion dalam Despicable Me...Kalau sebelum ni Sally dah buat Dave (Minion - Despicable Me), kali ni Sally buat Kevin pulak...


Tinggal la mereka berempat dekat office Sally...hahahahaha...Sally ingat macam nak jual je benda ni...ada yang nak tak?

^_^

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

RESEPI : Haemul Pajeon (Korean Seafood Pancake)

11:02:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments


Haaa! Resepi masakan makanan Korea lagi...ye..ye..jangan buat muka macam tu...hikhik...Kalau korang masih ingat entry masa Sally berkunjung ke Jagalchi Market (자갈치시장) di Busan, Korea...korang mesti pernah tengok haemul pajeon ni...

Haemul bermakna seafood, manakala pajeon bermakna pancake...Kalau sampai Malaysia je jadi la cekodok makanan laut...haaa~

Sally sekarang ni suka masak sendiri je makanan Korea sebab bila makan kat luar dapat sikit je lepas tu semuanya kedekut kan...Lepas tu semua mahal, lepas tu Sally kan tak kaya, lepas tu nnt korang marah sebab asyik makan kat kedai Korea...hahaha...okay, dah melalut!


Haemul pajeon ni boleh kita guna pelbagai jenis makanan laut...ikut la nak campur apa...ikut selera masing-masing...

Bahan-bahan (Basah)
  1. Daun bawang (Kalau tak jumpa boleh ganti daun kucai)
  2. Cili merah / cili hijau (optional)
  3. Isi udang
  4. Isi ketam
  5. Isi kepah / lala / tiram (optional)
Bahan-bahan (Adunan)
  1. Tepung gandum
  2. Lada sulah @ Lada hitam
  3. Garam
  4. 1 biji telur
  5. Air
Bahan-bahan (Sos pencicah)
  1. Kicap cair
  2. Cili padi
  3. Sedikit gula
  4. Sedikit cuka
Cara-caranya :
    1. Pertama sekali, cara dia sama je macam nak buat cekodok kita tapi ni Sally bagi jugak cara laa
    2. Siapkan bahan-bahan (basah), bersihkan isi udang, potong sotong lebih kurang macam bentuk udang jugak, potong daun bawang lebih kurang 3-4cm, dan potong cili merah nipis-nipis.
    3. Adunkan semua bahan-bahan (adunan) sehingga sebati...jangan terlalu cair, pastikan sedang elok macam nak buat cekodok...
    4. Campurkan bahan-bahan (adunan + basah) tadi.
    5. Dalam pan yang leper, panaskan sedikit minyak dan goreng adunan tadi.. (guna kaedah goreng telur dadar)
    6. Pastikan adunan yang kita masak tu tak terlalu tebal melainkan kalau korang suka makan yang tak garing la...
    7. Sambil tu boleh siapkan sos pencicah (kalau malas, pakai je cili padi dengan kicap cair)
    8. Dah boleh makan! hihihi

      p/s : Yang Sally masak tak sempat amik gambar...ini yang masa g Korea dulu..hikhik

      12 Orang Sayang Sally!:

      Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

      Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

      Running Man di Sarawak, April 2015

      9:18:00 AM Sally Samsaiman 13 Comments

      Rata-rata rakyat Malaysia, yang minat KPOP ataupun tidak mesti kenal dengan Running Man...bohong jugak kalau tak pernah dengar kan...hehehehe....paling tidak sure ada nampak iklan kat TV tu haaa!

      Okay la...selalunya kita dengar yang kalau artis KPOP biasanya akan datang ke semenanjung atau secara spesifiknya ke Kuala Lumpur atau paling tidak ke Penang, tapi kali ni pihak produksi Running Man akan ke Sarawak!

      [NEWS] The international popular Running Man series will be making its presence in Sarawak, with it’s recce team checking out the Bakun Dam as a possible location.

      Tarikh exact dorang akan berada di Sarawak masih belum tau lagi bila tapi Sally akan update secepat mungkin kalau ada info lagi... Buat masa ni dikatakan mereka akan ke Bintulu atau ke Empangan Bakun...so, kita nantikan la kemunculan Malaysia dalam siri Running Man!

      errr....tapi kalau tetiba tak jadi jangan la sedih pulak eh..hihihi


      ----------------------------------------------------------------------------------------------------
      UPDATE (10/4/2015)

      Running Man cast takkan hadir ke AIFFA 2015...Just pengarah untuk program tu je yang akan kesana dan selepas tu mereka akan ke Bakun Dam untuk melihat kawasan.

      ----------------------------------------------------------------------------------------------------

      13 Orang Sayang Sally!:

      Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

      Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

      Tak sihat.

      4:57:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments

      Harini rasa macam nak pitam je...asyik selsema, migrain...mula daripada bangun tidur pagi tadi...tapi sebabkan semalam dah cuti, jadinya harini tak nak la ambik MC pulak...kesian pulak kat office kang ada yang huru hara..huhu...


      Masa lunch tadi sempat la lelap sekejap sebab dah tak tahan sakit sakit kepala, nak pandang cahaya pun tak mampu...dah setengah hari Sally tutup lampu dekat bahagian Sally...nasib baik jugak tempat Sally tgh, walaupun tutup lampu masih lagi nampak terang la office...


      Bersin non stop, selsema, gatal tekak, sakit kepala migrain...kira mmg pakej sungguh la kan..haihhhh...Balik ni nak rest, nak tidur kalau perlu...hopefully malim karang mata tak meliar laa...

      Banyak benda nak tulis tapi mmg tak larat harini...

      Cheesy! hahahaha
      p/s : Esok nak update beberapa jenis resepi masakan korea dan cerita seram terbaru yang diarahkan oleh pengarah James Wan, Demonic.


      9 Orang Sayang Sally!:

      Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

      Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!