Nak beli kamera tapi tak tahu yang mana sesuai.

1:59:00 PM Sally Samsaiman 15 Comments

Bermula awal tahun 2015, alhamdulillah Sally dapat banyak jemputan untuk ke event dan beberapa pelancaran produk-produk baru di pasaran Malaysia...

Bila pergi ke event, benda yang paling penting mestilah ambil gambar...Kita bukannya famous sampai nak ada private photographer kan...hahaha...kadang-kadang tu mengharap kat kawan-kawan blogger yang attend sama majlis tu...

Mana smartphone...?

Ada je sebenarnya...tapi Sally rasa performance telefon Sally sekarang ni makin merudum la...ambil gambar semua tak sharp macam dulu...dah tak sihat barangkali...sedih pulak rasa...nak update entry or nak cover event, mesti kena ada gambar yang cantik...takkan nak letak gambar yang kabur pulak kan....

Jadinya last choice Sally ialah beli kamera...ikut hati mmg nak ambik je terus DSLR, tapi kang ada yang makan pasir dan angin sebulan..hehehe...jadinya searching la kamera-kamera baru tahun 2015...



Panasonic Lumix DMC-LX100
With really good photo and video quality, a great set of features and generally class-leading performance, the Panasonic Lumix DMC-LX100 is probably one of our favorite compact cameras ever. It's not for the inexperienced, though.



Sony Cyber-shot RX100 III
The Sony Cyber-shot RX100 III is an overall great camera that delivers significant improvements over the RX100 II, but not everyone will think it's worth the extra cost.



Canon PowerShot SX280 HS

A new processor leads to less noise at higher ISOs and faster performance, and built-in Wi-Fi lets you shoot and share. But neither helps this camera's battery life.
Haihhhh...jadi noob plak bila masuk benda-benda teknologi ni..hahahaha...Sally ni bukan reti sangat..haihhh...any recommendation? Yang murah-murah dah laa....hahahaha...jangan yang sama harga dengan DSLR pulak...sebab nak beli compact digital camera je...

You Might Also Like

15 comments:

  1. hehe sama lah kita tak tahu nak beli yang mana

    ReplyDelete
  2. Dah tahu nak beli yang mana nanti share dengan kita k , sebab cadang cadang pun nak cari camera walaupun event asyik reject je. T_T

    ReplyDelete
  3. semua dayah suka..tapi kalau jd pilihan sony tu kot..hehe kak sally..dayah tag akk dekat http://kanvaskehidupanku.blogspot.com/2015/02/liebster-award.html jemput2 la yer :)

    ReplyDelete
  4. Sony RX100 tu mmg terbaik... sensor besar so amik gambar mlm tak blur walaupun tanpa flash. Tapi harga seribu lebih. Nak yang murah boleh beli Olympus Pen model 2010 atau 2011, di lazada ada jual statrting rm599 sahaja... camera macro fourthird dan lens boleh tukar. :)

    ReplyDelete
  5. hm... saya pon buta IT bab2 camera ni,,hehe..
    kalo saya, nk yg canon tu,haha

    ReplyDelete
  6. Nikon coolpix mungkin ... harga pun bawah 1k .

    ReplyDelete
  7. tepon baru sudah. eh eh. :P

    p/s: tak reti lah sally bab kamera2 ni. huhu. semua pakai camera phone je.

    ReplyDelete
  8. adoi zaza pun pening bab2 mcm ni hehe.. tpi zaza berkenan sony !

    ReplyDelete
  9. my best advice, pergi kedai tanya sendiri.bagi tahu budget dan tahap kepandaian photography kita..huhu.nak suggest pun tak pandai

    ReplyDelete
  10. Prefer sony atau canon yg terbaik bab camera ni... Sebab lens nya bagus..

    ReplyDelete
  11. sony !!!! ahahaha.. CT suka camera sony. insyallah okay. digital compact tp ada functions macam dslr sikit.. not bad nak guna. tapi kalo certain camera sony sedikit bulky jadi maybe tak selesa kalo nak sumbat masuk handbag.. nikon would be my second choice ehehe..

    xcited plak macam CT yang nak beli =P

    ReplyDelete
  12. Beli mirrorless camera, kak Sally. Kualiti dia lebih kurang DSLR juga, tapi lagi kecil dan ringan.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!