RESEPI : Lempeng Warna Warni Suka Hati

4:24:00 PM Sally Samsaiman 15 Comments


Sabtu lepas, ibu malas nak masak katanya...jadinya kelaparan la Sally malam tu...tengok Maggi pun takde...fuhhh, bertambah menderita jiwa dan raga..hahahaha...jadinya tengok kat dapur apa ada dan jadilahhh Lempeng Warna Warni Suka Hati...hahahaha...

Nama tu main-main je...


Konon makan dengan Pandan Kaya, kisahnya jadi la warna hijau..hahahaha...mengada kan...Sally tau masak lempeng ni benda paling senang, tapi just incase kalau Sally sendiri terlupa..LOL...

Lempeng Warna Warni Suka Hati

Telur, Tepung Gandum, Air, Garam, Gula, Minyak masak

6 barang utama dan paling basic sekali. Air ikut berapa banyak tepung yang digunakan, letak garam secubit, letak minyak masak sikit supaya tak melekat, gula sikit (sesudu), letak gula tu option...Sally letak sebab nak bagi stabil rasa je...Kemudian kacau sampai betul sebati dannnn...


Letak je atas non-stick pan, masak sampai garing sikit atau ikut lidah korang laa...dan dah siap!


Lepas tu boleh la makan dengan kaya, Nutella, gula, kari ayam, rendang, sambal ikan bilis dan sebagainya...ikut selera masing-masing...kalau tak cukup, esok pagi boleh buat lagi dengan warna lain pulak...! (refer diri sendiri)


Hahahaha...okay, santai petang! :)

You Might Also Like

15 comments:

  1. SEDAP TU AKAK.
    NAK SIKIT...
    http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. baru la syok nak makan dengan warna warni tu kan sally..asyik warna biasa je..heheh

    ReplyDelete
  3. Hahahahaha ! Patutlah lempeng kita tak jadi haritu , tak letak minyak. Abes lekat lekat. Tak pakai pemanggang ajaib pula. Lagilaaaaa lekat. T_T

    ReplyDelete
  4. Meriah betul lempeng ngko ye Sally. hahaha. ai tak mapu buat yang kaler kaler gini :P

    ReplyDelete
  5. wahh kak sally...sodap nampak...lempeng kak sally lain dari kite...kite kalau lempeng, air dengan tepung jer...pastuh lempeng tuh makan dengan sambal... lempeng kite xberasa...ahhahaha :D

    ReplyDelete
  6. Salam.. comfem sedap..
    jom join segmen saya :)
    http://eatmakeread.blogspot.com/2015/01/giveaway-lepas-exam.html

    ReplyDelete
  7. purgh.. siap warna warni..hebat hebat. tengok lempeng sally kaler hijau teringat makan haemul pajeon yg sedap itu di korea..huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  8. Rindu kaya pandan tu! Tetiba je.

    ReplyDelete
  9. Alaaaaaa...lamanya x mkn lempeng....

    ReplyDelete
  10. kita buat pastu cicah sambal ikan bilis

    ReplyDelete
  11. Nak best, letak susu tepung... ganti minyak dengan butter... best best.... ehhh yang Sha bagi resepi penkek... tak sama ekkk?? lalala

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!