Travelogue Korea : Jagalchi Market (자갈치시장), Busan

1:07:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Lepas dah sight seeing dekat Lotte Department Store Skypark, mmg dah lapar gila...so, jom kita g makan! Kali ni Sally nak bawak korang g tengok Jagalchi Market...!

Jagalchi Market ni merupakan pasar yang menjual makanan laut paling besar dekat Korea dan antara tarikan penting dekat Busan...dah nama pun Busan ni tepi laut...mmg syurga makanan laut la cerita dia kan! Dekat pasar ni mmg majoriti yang menjual ialah perempuan...so, sila la bermanis mulut dengan ahjumma...boleh dapat harga murah..kekeke...

Google's
Disebabkan Sally g ni pada waktu malam...jadi mmg tak dapat nak ambik gambar banyak pun...ada apa kat pasar nak diambil gambar pun..? Hahahahaha...tapi serius Sally mmg suggest korang makan kat sini...seafood dia mmg gila fresh! Depan mata korang dia potong, dia masak...!






Sally makan kat kedai ni...lupa pulak nak ambil gambar secara keseluruhan...almaklum la kan...kelaparan! Kat sini mmg susah nak cari makanan halal, bukan takde...tapi susah nak jumpa...dan kalau ada pun harga dia melambung tinggi...korang nak ke makan Nasi Lemak Rendang Ayam dengan harga RM60 sepinggan? ke mampu nak makan mi segera setiap masa setiap hari?

Sally tak suka bila orang pertikaikan, "Halal ke kau makan kat situ? Halal ke benda ni..?"

Serius cakap la...cuba cakap dengan Sally...korang boleh ke cari benda yang halal 100%..Yang korang yakin mmg takde campuran pape...korang yakin ke benda yang korang masak sendiri tu barangan dia semuanya halal 100%? Sally takde la naif sangat pasal ilmu agama sampai nak makan benda yang dilarang...tapi ini mmg darurat...lagipun hanya makan seafood je..tak tau la kalau seafood pun haram..setakat ketam, udang, sotong tu...Dalam gambar kat atas tu tak semua benda Sally makan...just ambik gambar untuk kenangan...

haaa...kan dah emo kejap...pantang betul Sally bila orang cakap, "eh, kau makan kat kedai haram..."

Kata bangang kang marah!


Banchan (side dish)..
My favorite kkakdugi is there!


Ini haemul pajeon (seafood pancake)..
Percaya la...korang takkan jumpa makanan laut yang paling banyak selain daripada ni..hehehe...tak jumpa tepung langsung...seafood semata...

haiya! drooling sudah.....


Seafood stew...
Mmg full satisfaction dapat makan!


Nampak muka budak kenyang? Hahahaha....sedap gila...sumpah tak tipu...hahahaha...overall makan kat sini kena KRW 80,000 (RM240)... Mmg mahal...jangan nak buat muka terkejut...kan duit Korea lagi mahal daripada kita...kebetulan KRW 80,000 kan...so, mmg sedang elok la bayar KRW 10,000 (RM30) sorang...

Okay ape...makan seafood kot...what did you expect? kan...

Cara nak ke Jagalchi Market...

  1. Take (Busan Subway, Line 1) and get off at Jagalchi Station, Exit 10.
  2. Turn right onto Jagalchi 3 (sam)-gil Street.
  3. Walk for 5min, then turn left to arrived at Jagalchi Market.

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Sarcastic Moments]

11:35:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments


I'm so sorry for being sarcastic..hahaha

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [2014 SBS 가요대전]

9:20:00 AM Sally Samsaiman 7 Comments


2014 SBS SUPER5 tour round!

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!