Travelogue Korea : Pengalaman naik Subway kat Busan & Lotteria!

4:56:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Kali ni Sally gabungkan dua cerita sekali...sebab ni pun bukan penting sangat...just nak cerita pengalaman je..hehehe...kat Busan pun sama, kami naik train atau lebih dikenali sebagai subway..line kat sini ada banyak...so, mmg kena pandai baca route map dia...kalau tidak mmg sesat la gamaknya....hahahaha...tapi ni tak ekstrem lagi...kat Seoul nanti lagi laa..hahahaha

Malas nak terang...hehehe...kalau korang ke Busan nanti...sila la khatam kan dulu station mana yang korang nak pergi lepas tu tanda...line yang mana satu...tu semua penting tau....nanti korang print je satu ataupun kat sana banyak kat bahagian tourism...no problem...



Kat sini...setiap exit dia kena mendaki tangga ye...mmg takde escalator...melainkan line yang akan ke airport ataupun ada certain la exit la...so, selamat mendaki... (balik KL hilang 4kg...)




Jangan risau kalau korang tak tau station mana atau tak tau nak ikut exit mana...korang boleh je cuba tanya kat orang-orang sana...majoritinya akan bantu...cuma ada segelintir je yang lari atau geleng kepala bila dorang tak boleh nak terangkan dalam English! well, another problem appear! hahahaha....Kat sini dia ada tulisan roman jugak...so, jangan risau kalau tak reti baca hangul pun...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Next! Lotteria...!

Kat Busan ni mmg susah gila nak cari tempat makan...kalau seafood tu senang la...tapi kalau sekali makan seafood boleh rabak poket oii...mahal dia sebab currency kita sebenarnya...kalau nak ikutkan murah la seafood kat Busan ni...nanti Sally cerita pasal market yang korang boleh makan seafood murah..



Lotteria ni kedai makanan segera...restoran ni dibawah kelolaan Lotte, so ada sedikit keyakinan nak makan kat sini...Tapi Sally nak ingatkan...jangan sesuka hati masuk McDonalds atau kedai makanan segera yang lain...korang pun tau sebab ape kan..?

Lotteria ni ada tiga menu je yang diyakini boleh makan dalam keadaan darurat..

Fish Burger @ Squid Burger @ Shrimp Burger.

Well, yes...still seafood je...sebab ayam dorang pun kita tak tau proses macam mana...beware jela kalau makan tu....


Kalau makanan korang lewat, korang akan dapat buzzer ni...bila dah siap, nanti dia akan bergetar dan korang boleh la g ambil makanan dekat kaunter..yes! self service!

Wild Shrimp Burger
 

Suka Sally nak ingatkan...lepas korang makan...sila hantar tray dan segala sampah sarap korang sendiri...sebab dorang punya style mmg macam tu...takde orang nak tolong kemaskan...so, lepas makan..kemas baru la beredar ye...tunjukkan Malaysian people got a good attitude! ^_^

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Mr.Egg Original Nampo [Hostel]

1:54:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments

Bukan main lama tinggal travelogue kan...dok ada kat Busan lagi ni haaa...hehehe...So, daripada Gyeonju kami bergerak ke bandar Busan pulak sebab flight ke Jeju pada keesokkan harinya...Jadinya ayuh kita tengok hostel kami....

Mr. Egg Hostel ni mmg best sebab staff dia boleh speaking English! ouhh! heaven oii dapat orang yang reti speaking...kekeke...takde la....cuma hostel ni comel...ada semua kelengkapan dan yang penting breakfast free oii...


Kitorang duduk sini semalaman je sebab lepas tu shoot ke Pulau Jeju...yang tu nanti kita cerita lain...well, hello...walaupun sehari sebenarnya banyak tempat tau kitorang pergi...okay, back to topic...

Hostel ni ada 2 blok...satu blok mmg khas untuk perempuan (Nampo 2), satu lagi campur-campur (Nampo 1)...kitorang dapat blok yang untuk perempuan tu...jauh sikit daripada main blok la...tapi kali ni tak best sebab tandas kena kongsi...dan kena keluar daripada bilik la untuk kesana...senang kata mmg macam kat hostel la...tapi dah nama pun nak budget kan...cuma daripada bilik nak ke tandas tu kawasan dia tertutup la...dalam satu ruangan yang sama...




Katil dia agak kecil sikit kalau nak dibandingkan dengan Silla Guest House masa kat Gyeongju, tapi ruangan dia okay la jugak untuk 4 orang...ohh, kami kena berpisah bilik...satu bilik 4 orang sebab mmg kat sini katil dia banyak gitu..


Overall, kelengkapan dia okay la...ada benda-benda basic macam cermin, hair dryer...




Ini ruangan rehat dan kira small pantry la...cuma kat sini mmg tak boleh nak memasak bagai sebab staff dia kata bahaya....entah apa yang bahaya tu tak tau la...ouh...jangan lupa ek kat sini ada jugak CCTV, so kalau nak berlegar-legar tu sila la jaga aurat...kalau dalam bilik takpe...walaupun semua perempuan, tapi CCTV tu mana kita tau sape yang tengok...kan?
Direction:

1.From Busan Train Station(KTX station)

*Subway
-Busan subway station is in front of Busan Train Station(KTX).
-Get off at ‘Jungang’ station (Next stop of Busan Subway Station) and get out of Exit No.5
-You can see the elevator near Exit No.13, if you have heavy luggage and then find Exit No.5

*Taxi
-7 minutes(About 4,000 KRW)
To. Taxi driver.
부산호텔 앞 일방통행길. 부산호텔 지나고 타워호텔지나고 백산기념관 지나면 오른쪽편에 명송초밥이 나옵니다.명송초밥과 부산숯불갈비 건물 사이의 작은 골목에 내려주시면 됩니다. 감사합니다.
[골목 안쪽에 보시면 흰색 간판이 보입니다(미스터에그 호스텔)]


2.From the Gimhae airport

*Subway(About 50 min – Fare : 2,800 KRW)
-There is ‘Light Rail Transit’ from the airport. Please take it for ‘SASANG’ direction.
-At the ‘SASANG’, transfer to Line 2 for ‘JANGSAN’ direction to get to ‘Seomyeon’
-Get off at ‘Seomyeon’ and transfer to Line 1 for ‘Sinpyeong’ direction.
-Get off at ‘Jungang’ and get out of exit No.5

*Limousine bus number 1(Busan station direction)
-Get off at Jungang Dong(Jungang station exit No.17)
-After getting off the Limousine Bus, turn left and walk away from the bus down the street about 300 meters.
you will see Jungang staion exit No.5

-To Jungang Dong : Every 40 minutes from 7:15 AM
-To the airport : Every 40 minutes from 5:47 AM
Mr. Egg ni ada beberapa branches, dekat Haeundae dan Nampo, yang Sally duduk ni dekat Nampo...so, kalau korang rasa nak stay kat sini boleh la g kat :-

Official Website : http://mregghosteloriginal.com

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Tips - Elak Biskut Lemau]

9:52:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments


Haaa...

Selamat mencuba!

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!