Congrats, Congrates & Congrate.

11:46:00 AM Sally Samsaiman 17 Comments

Dah lama sebenarnya nak cerita pasal ni...sebelum tu nak cakap yang Sally mmg agak kurang fasih dan master dalam english ni cuma satu je yang yang sally pasti dan sally kalau boleh tak nak dah nampak benda ni salah lagi...


Penggunaan congrats sebagai pemendek kata kepada perkataan congratulations.

Selalu sangat Sally tengok orang salah guna pemendek kata congrats ni...ada yang guna congrates & congrate...which is kedua-duanya salah daripada segi tatabahasa bahasa inggeris...Perkataan sebenar untuk pemendek kata kepada congratulations ialah CONGRATS.

Kedua-dua congrats dan congratulations boleh digunakan sebab dua-dua bawak maksud yang sama...cuma jangan salah guna congrates dan congrate...sebab tu mmg totally wrong! Congrats ni lebih kepada bahasa slang la dalam English, sebagai contoh, "Congrats on your girl starting university.."

Okay, sila betulkan sally kalau salah ye :)

17 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!