Travelogue Korea : Departure and arrival in Busan.

4:39:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Ada yang tunggu Sally update..? Hehehehe...Travelogue Sally mungkin akan ada 10 entry kot sebab macam banyak pulak tempat Sally pergi...saje nak kongsi dengan korang...

Sebelum keluar negara, jangan lupa tengok checklist ni...atau korang buat la sendiri checklist yang berkaitan...sebab setiap orang lain-lain dia punya keperluan kan...tapi yang Sally sertakan antara benda basic la kalau nak keluar negara...Sally ni orangnya simple...kadang-kadang tu benda penting pun mmg saje tak bawak sebab malas..hahahaha....


Sally punya flight pada pukul 8.30am pada 6th November tu...time tu masih lagi Autumn tapi sebab perubahan cuaca yang menghampiri winter, dia jadi sejuk gila sampai la mencecah -4°c kot...nasib baik jugak la Sally bawak baju yang agak tebal...walaupun sebenarnya dah hampir pakai 3-4 helai jugak la...malam lagi sejuk...


Ada beberapa hari kat Seoul, malam dah salji...tapi bila pagi je dah cair...so, tak dapat nak ambik gambar pun...huhuhu...Back to track, Sally sampai ke Busan lebih kurang pukul 3.45pm waktu Korea...sana awal sejam daripada Malaysia...Masa sampai sana pun cuaca dah sejuk...tapi belum la sampai negative...

Busan merupakan salah satu tempat di dalam Korea Selatan, sama macam Seoul jugak...tapi Busan ni banyak dekat area laut laa...Abang Yonghwa kita kira kategori nelayan moden yang reti main gitar laa sebab dia kan asal Busan...hahahaha...


Turun daripada Busan, kami menghala ke Gyeongju dulu...salah satu daerah dalam Busan...Gyengju ni agak jauh sikit la daripada Busan, makan masa hampir 2 jam jugak nak kesana...Naik bas daripada airport terus ke Gyeongju dan pergi ke guest house kami, Shilla Guest House.


Banana Milk!
Rasanya korang yang minat pasal Korea sure kenal dengan susu ni kan..hehehe...susu ni mmg jadi favorite Sally kat Korea...kiranya setiap hari sure akan minum sekali atau dua tiga empat kali...hahahaha...sampai je kat guest house, terus lari g cari susu ni dekat kedai GS25 (kedai serbaneka macam 7-11)...
GS25 atau C&U lagi murah daripada seven eleven tau...so, better cari kedai dua ni kalau dah takde sangat baru g 7-11 tu okay?


Kalau korang ke Gyeongju dan duduk dekat area Shilla Guest House, korang akan perasan kedai ni depan GS25 tu..hehehe...eh...ni saje taktik tak nak bg korang perasan yang seorang tourist yang baru first time datang Korea dah start perangai ambik gambar..hahahaha

Hahahaha...esok kita sambung cerita pasal guest house and tempat mana Sally g kat Gyeongju ni..okay?

26 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!