Check list sebelum keluar negara.

4:04:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Checklist ni applicable untuk Sally je...korang Sally tak pasti..tapi boleh la buat rujukan kalau nak...

Important check list..
  • Passport dan copy of passport (photostat) tempoh 6 bulan sah laku passport.
  • International License (yang ada @ kalau perlu)
  • Alamat dan no telefon kedutaan Malaysia di negara yang bakal dilawati (Atau kat mana korang perlu la)
  • Boarding Pass (In-case kalau yang kena print sendiri macam AirAsia @ lain-lain)
  • Travel Insurance (Optional tetapi sangat digalakkan untuk dibeli...boleh beli untuk tempoh beberapa hari nak pergi, so that, kalau terjadi apa-apa ada insuran untuk cover)
  • Itinerary (Jadual perjalanan sepanjang masa)
  • Duit tukaran matawang negara yang bakal dilawati
  • Kalau boleh activated kad ATM or debit card utk transaction luar negara (Incase of emergency keluarga masih boleh hantar duit)
  • Travel adapter (penting untuk sesi cas telefon, power bank & guna alatan elektrik yang lain)
  • Pastikan nama korang tidak tersenarai dalam senarai hitam oleh mana-mana agensi (PTPTN ehem!)
  • Pakaian yang sesuai mengikut cuaca
  • Peta
  • Kamus translation (atau install jela kat smartphone tu..hehe)
  • Ubat-ubatan yang diperlukan atau yg bakal diperlukan
  • Sedikit makanan segera (takut susah cari makan)
Apa lagi ek...? Nanti la kalau dah ingat Sally update yang lain..hehehehe...

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!