Check list sebelum keluar negara.

4:04:00 PM Sally Samsaiman 20 Comments

Checklist ni applicable untuk Sally je...korang Sally tak pasti..tapi boleh la buat rujukan kalau nak...

Important check list..
  • Passport dan copy of passport (photostat) tempoh 6 bulan sah laku passport.
  • International License (yang ada @ kalau perlu)
  • Alamat dan no telefon kedutaan Malaysia di negara yang bakal dilawati (Atau kat mana korang perlu la)
  • Boarding Pass (In-case kalau yang kena print sendiri macam AirAsia @ lain-lain)
  • Travel Insurance (Optional tetapi sangat digalakkan untuk dibeli...boleh beli untuk tempoh beberapa hari nak pergi, so that, kalau terjadi apa-apa ada insuran untuk cover)
  • Itinerary (Jadual perjalanan sepanjang masa)
  • Duit tukaran matawang negara yang bakal dilawati
  • Kalau boleh activated kad ATM or debit card utk transaction luar negara (Incase of emergency keluarga masih boleh hantar duit)
  • Travel adapter (penting untuk sesi cas telefon, power bank & guna alatan elektrik yang lain)
  • Pastikan nama korang tidak tersenarai dalam senarai hitam oleh mana-mana agensi (PTPTN ehem!)
  • Pakaian yang sesuai mengikut cuaca
  • Peta
  • Kamus translation (atau install jela kat smartphone tu..hehe)
  • Ubat-ubatan yang diperlukan atau yg bakal diperlukan
  • Sedikit makanan segera (takut susah cari makan)
Apa lagi ek...? Nanti la kalau dah ingat Sally update yang lain..hehehehe...

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Perhatian kepada semua pemenang Segment Blog Review by Sally Samsaiman.

8:42:00 AM Sally Samsaiman 19 Comments

Homakaihhh...panjang tajuk entry..hahaha...macam yang Sally dah bagitau dalam entry senarai pemenang Segment Blog Review by Sally Samsaiman, Sally hanya akan review dua blog pada setiap hari bermula daripada 6th November sampai 16th November 2014, jadinya akan berlarutan la selama 11 HARI sebab kalau Sally review sekaligus nanti takde orang nak baca..

So, esok akan bermula la sesi blog review daripada Sally...yang mana jauh kebelakang tu...sila la menanti dengan penuh ketabahan ye..hahahaha...Sally kena buat macam ni, supaya fair and square kepada semua pemenang...So, semua orang boleh jalan-jalan kat blog mereka...

Ouh...sebelum terlupa...waktu Sally akan publish entry ialah pada pukul 10am & 2pm setiap hari...Jadinya sila datang berkunjung dua kali sehari..muahahaha...okay la...sebelum Sally melalut dengan lebih jauh..sila tengok jadual dibawah ye...

6th November 2014
7th November 2014
8th November 2014
9th November 2014
10th November 2014
11th November 2014
12th November 2014
13th November 2014
14th November 2014
15th November 2014
16th November 2014 

19 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!