Never dull your shine for somebody else.

10:48:00 PM Sally Samsaiman 5 Comments


You gain strength, courage and confidence by every experience in which you really stop to look fear in the face. You are able to say to yourself, 

"I have lived through this horror. I can take the next thing that comes along."

 You must do the thing you think you cannot do.

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Live Update | Jovian Mandagie First Fan Club Gathering.

2:50:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Heyyo people!

Macam yang Sally cerita semalam dalam entry Jovian Mandagie First Fan Club Gathering, Sally dah pun ada kat tempat kejadian...err...kejadian..? Event place la kan...hehehe...Mana Jovian Mandagie pun tak tau..hehehe...yang Sally tau nanti dia sampai la dengan bini dia...ada few blogger kot tapi Sally tak kenal sangat...ohh...ada Redmummy..Julia Ziegler, Najwa Latif, Aliff Satar dan Raja Ilya pun ada...


Nervous pulak rasa...orang lain paki elok-elok...kita pakai habis selekeh je ni...hahaha...dah la ada media macam Utusan, TV3, Astro, Majalah Mingguan Wanita, Gua.com, Hlive...eh...banyak pulak...aishhh...nak makan pun pandang kiri kanan..hahahaha...


So, ni partner Sally harini...Qila Wiwiwwiii dengan ahkak gojes, kak Farah Bubblynotes...


Even bakal bermula sekejap lagi...happy weekend korang!

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

10 Sebab kenapa Jepun sangat maju.

10:09:00 AM Sally Samsaiman 11 Comments

Walaupun negara mereka tak banyak diwar-warkan dalam media...tapi Jepun merupakan negara yang sangat bersih, sangat maju...antara beberapa sebab kenapa Jepun boleh maju dan maju kehadapan meninggalkan kuasa-kuasa besar yang lain....jom baca!

Kredit / Penterjemah artikel : Hj Khairol Amin Mohd Salleh.


1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.


4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”


9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

Tetiba rasa macam nak duduk kat Jepun pulak...nak belajar etika..hahahaha...kat KL ni tak banyak manusia yang beretika...eh, silap...mereka semua beretika tapi tak memanfaatkan atau menggunakan...simpan je dalam poket etika tu dah bertindak kurang ajar...

Tapi...syukurlah Malaysia masih aman kan..?

#Deep

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

From Canada with love :)

9:34:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments


Lama...lama sangat Sally tunggu benda ni sampai...terbang jauh daripada CANADA lagi...hehehe...terima kasih Farah (http://herlifemanual007.blogspot.com/)...

Ingat lagi Giveaway Note Cards From Jasper yang Farah anjurkan dalam bulan August lepas..? Alhamdulillah Sally terpilih sebagai antara 9 orang yang bertuah...dia punya happy tak ingat dunia..kekeke...tahun ni Sally dapat ramai kawan blogger dan Boice (CNBLUE official fan club) daripada luar negara...tetiba rasa seronok sebab kita tgk banyak culture orang...walaupun masih belum berkesempatan nak ke kawasan mereka kan...

Alhamdulillah dengan kurniaan Allah...semoga perkenalan yg singkat...persahabatan dunia maya ni berkekalan hendaknya...Thanks jugak Farah atas doanya dalam kad tu...Aminnn..aminnn... :)

Me love you mucho mucho, Farah! ^_^

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!