Button bagde obsession!

3:59:00 PM Sally Samsaiman 15 Comments


Bersih kan beg?

Hahahaha...ni sebab baru basuh...lepas Sally basuh tu baru Sally perasan...banyaknye weh button badge kat beg ni...masa nak cabut nak basuh tu tak kisah sangat...tapi bila nak pasang balik kat bag...terus macam...weh...banyaknya button badge! (lagi sekali)

Dah la banyak CNBLUE...nampak sangat oii minat yang terlampau kat dorang...hahaha...takde la...Sally mmg jenis suka menyimpan...suka membeli...dan suka menempah benda yang bukan-bukan...tu la pasal kakak selalu cakap, 

"Kau ni boros laa!"

Sekarang baru paham kenapa...

-____-''

15 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

[10 Days Challenge] - Day 8 : 8 Fears

12:44:00 PM Sally Samsaiman 19 Comments

Selamat Hari Selasa!

Cabaran 10 Days Challenge Sally kini dah masuk hari yang kelapan...makin banyak pulak benda yang nak diceritakan...kepada yang baru nak join, dipersilakan...takde tempoh had masa pun...saje je nak bagi korang idea nak update blog...So, don't worry okay?

So, meh la kita tengok 8 Fear Factors Sally..kekeke

1. Tikus.

Hahahaha...Sally mmg spesis sama dengan Doraemon...Sally mmg takut tikus dari kecik lagi...hahaha...bukan takut sebenarnya...lebih kepada geli...eh, ke mmg Sally takut ek? Pernah sekali Sally tgk tikus...Sally jerit...pastu tikus tu pun jerit sekali sebab terkejut tgk Sally menjerit...time tu berfikir kejap nak takut ke nak gelak...

2. Cacing / Lipan.

Yang ni pun sama macam kisah tikus...mmg Sally tak suka tgk lipan atau cacing...kalau nampak tu terus macam geli satu badan...pernah sekali kaki Sally berdarah tersepak dinding sebab nak elak lipan...keji punya lipan!

3. Hantu.

Okay..gelak la gelak...tapi Sally mmg takut hantu dari dulu...kalau tgk cerita yang seram pun Sally tutup mata...camne Sally tgk tu jangan tanya la..kekeke...kadang tu masa duduk sorang kat rumah pun...kalau ada iklan cerita hantu...terus Sally tukar channel lain...hihihi...okay...melampau...

4. Takut duit takde.

Hahahaha...yang ni ketakutan yang paling bermasalah...sebab Sally ni sangat la boros orangnya...kadang tu SALLY TERPAKAI DUIT sampai la ketahap 2-3 hari kena makan pasir...hihihi...so, Sally mmg takut duit habis...sebab Sally selalu pakai dulu baru tengok baki ada berapa....lepas tu menyesal tak sudah...

5. Takut gagal.


Ini mmg tak dinafikan...Sally takut gagal...Sally suka fikir buruk...suka fikir negatif...selalu terfikir...camne kalau jadi camni...camne kalau jadi camtu...susah nak ambik keputusan yang bijak dan kadang-kadang takut untuk mencuba sebab takut gagal...

6. Takut nak bercinta lagi.

Hahahaha...speechless...

7. Takut tak dapat kawal perasaan.

Semua jenis PERASAAN la...yang paling Sally takut...takut tak boleh kawal perasaan sayang kat Jung Yong Hwa...kekekeke... :P

Throwback - CSMY
8. Takut kepada Allah SWT.

Ini ketakutan yang paling Sally risaukan...kadang-kadang tu diri ni selalu alpa pada tugas sebagai umat dan hamba Allah...semoga jiwa ni tak mudah lupa..tak mudah alpa hendaknya...


Done for today!

^____^

19 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Persepsi anda pada seorang yang bergelar bekas banduan..?

10:46:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments

Semalam...masa Sally dalam perjalanan nak ke Kelana Jaya...ada seorang lelaki datang approach Sally...dia bagi salam dan terus memperkenalkan diri sebagai Ahmad dan dia bagitau Sally yang dia merupakan banduan yang baru dilepaskan daripada penjara Kajang setelah 12 tahun ditahan...

Katanya dia hanya mempunyai RM30 dan memerlukan lagi RM15 untuk beli tiket pulang ke Mersing, Johor...dia ada jugak bagitau yang dia dah bertanya pada ramai orang...tapi ramai yang memandang jijik dan tak kurang jugak yang memaki hamun dan menghalau dia sebab status "bekas banduan" yang dia pegang...Ada yang tak percaya, ada yang berlagak bagus dengan memberi ceramah dan terus berlalu pergi, tak kurang jugak yang hanya mendengus dan menunjukkan ekspresi wajah yang kurang senang...Kalau tak nak bagi RM15 tu...tak payah bagi...tapi tak perlu la menghina...dia tu manusia jugak...ada hati, ada perasaan, ada maruah...


Sally tak kisahkan RM15 yang Sally bagi tu...tapi Sally kisahkan persepsi dan mentaliti orang melayu yang suka menghukum atas dosa silam seseorang...kita kena ingat...setiap manusia tu pernah melakukan kesilapan...dan dia dah terima balasan atas dosa yang dia pernah lakukan...kita ni tak perlu nak sambung hukum dia...

Jujur kata, ahli keluarga Sally pun ada yang merupakan bekas banduan...tapi mereka dah berubah...dah bekerja elok...dah mampu nak mendirikan rumah tangga...dah mampu nak berdikari sendiri...Mmg la sedikit sebnayak status "bekas banduan" tu menyebabkan mereka susah nak dapat kerja...susah nak buat itu dan ini...tapi itu tak menghalang mereka daripada berubah menjadi manusia yang baik...

Niat Sally semalam...RM15 yang dia mintak tu...biarlah digunakan untuk dia pulang ke pangkuan keluarga...Jujur kata, Sally pun masih ada perasaan ragu-ragu yang dia tu tipu...mentaliti kan...tapi kalau betul yang dia mmg sedang bermasalah...at least, I have try my best to help him...dia tipu ke tidak tu urusan dia dengan Allah...urusan Sally dengan dia tamat masa tu...Kita niatkan je untuk bersedekah...

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!