14.4.14 - "Black Day" di Korea.

8:50:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Kalau dekat Malaysia, semua orang kata hari ni hari tarikh yang cantik...bak kata kawan Sally la...rugi tak nikah hari ni...hahahhaa....okay, yang tu selingan je....tapi berlainan di Korea...

14th April setiap tahun ialah "Black Day" di Korea...bukan la black day yang sedih cuma dekat Korea hari ni merupakan hari "Single Day"...hari ni sempena merayakan mereka-mereka yang single yang tak dapat hadiah masa Valentine's Day (14th February) yang dorang rayakan (orang Islam diharamkan meraikannya ye)..pada 14th March pula mereka ada "White Day" iaitu hari di mana lelaki akan membalas hadiah kepada perempuan yg bagi dorang hadiah masa Valentine's..so, 14th April untuk mereka yang senang kata untuk mereka yang takde kekasih la baik perempuan atau pun lelaki...faham ke tak?

okay, Sally bagi korang senang faham...

14th February - Valentine's Day
(Perempuan akan bagi hadiah kepada lelaki yg dorang suka, well...kat Korea mmg perempuan obsess kepada lelaki ye..hahaha...sebab kan lelaki dia handsome tapi time ni tak specific la perempuan yang bagi sebab kan Valentine's tu mmg diraikan kat seluruh dunia kan)

14th March - White Day
(Lelaki akan membalas balik hadiah yang telah diberikan perempuan masa Valentine's tu...tapi dorang kena beli hadiah yang tiga kali ganda lebih baik la...)

14th April - Black Day
(Ni kira hari untuk yang mereka takde balasan la...hahaha...so, senang cerita lebih kepada mereka yang single and available la kan..hehehe)

http://www.maangchi.com/
Pada tarikh ni...kebanyakkan perempuan atau lelaki yang single akan pergi menikmati jajangmyeon (Noodles in black bean sauce / black noodles) dan akan memakai baju hitam...hehehehe...sebab tu la dipanggil "Black Day"....hehehe...so, today it's the day for the SINGLE!

Happy Single Day! 

p/s : meh la mereka yang single...kita pi makan jajangmyeon..

^___^

26 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Rock concert audience evolution!

8:00:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments


Hehehe...ini berdasarkan kepada pemerhatian Sally masa tengok konsert CNBLUE...well, mmg tak dinafikan la kan benda ni mmg terjadi...sebab kita bukannya selalu dapat jumpa orang yang buat konsert tu...means kalau dalam entry sally ni, Sally merujuk kepada CNBLUE la...setahun sekali nak jumpa pun susah kot...hahaha...

Bila g konsert dia mengharap nak tengok kesayangan kita yang dapat sekali sekala datang tu...tapi pada hakikatnya...mmg nampak muka disebalik tangan yang diangkat...walaupun selalunya alat media, kamera dan yang sewaktu dengannya telah di larang di bawa masuk...tapi kalau die-hard fans...percayalah...akan ada jugak yg terlepas..hahahaha...well, rules are made to be broken aite?

2014 was going to have more extra devices, perhaps?

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

I wish.

4:47:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments


I wish..I wish I have a friend who ever doing this to me..which I want him/her to know what actually happened to me before I realize that myself...yeayhh...I now that sounds silly enough...but somehow I just need someone like this...someone who can have a instinct that I have a problem before I speak out...

I want him/her to feel empathy with me...well, call me selfish...or whatever...I just hoping to find this kind or person... 

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

What to do when you're sad.

4:19:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments


Well, tipu la kalau kita tak pernah sedih kan...akan ada satu ketika bila kita dah tak mampu nak tanggung masalah atau kesedihan kita...kita akan menangis...Sally jenis yang masa sedih, Sally tak tau nak buat ape...Sally tak nak orang pujuk sally..sally tak nak orang dengar apa masalah sally...sebab sally takut nnt sally menangis lagi...Sally takut...takut kalau sally cerita, orang akan pandang tak elok...so, the solution...would be just shut up my mouth and continue crying alone or just sleep...by the way, thanks to Kak Nadia yang teman sally membebel...I dunno why, I search for her rather than my friends...and she's didn't even listen to my problem but just ask me to find as many as I can, the picture of Jung Yong Hwa...and I just smile because it was one of the reason I can smile actually...silly her and silly me!

Sally suka dengar masalah orang, Sally suka bila orang jadikan sally tempat untuk meluah perasaan...tapi sally tak suka nak cerita masalah kat orang...takut jadi beban...so, I would prefer mumbling alone rather than mumbling to others...risau jadi beban dekat orang lain pulak...mana kita tau orang suka atau tak, mana kita tau orang concern atau tak...even sally tau ramai sebenarnya yg sentiasa ada bila sally perlukan seseorang....


Jangan lupa...kalau tidur masa tengah menangis...mintak maaf dengan bantal sebab dah susahkan dia..huhuhu...okay, yang ni tipu...metafora je sebenarnya...yang perempuan suka menangis sampai tertidur sebab kadang-kadang tu je cara nak lupakan masalah sekejap....

Dan yang paling penting...jangan lupa tempat bergantung kita, Allah...DIA sentiasa ada nak dengar masalah kita...kita pun jangan la masa bermasalah je baru nak cari DIA...selalu la berdamping dengan DIA, InsyaAllah rasa derita dalam hati tu boleh berkurang walaupun kita masih belum jumpa dengan jalan penyelesaiannya...Allah tu Maha Adil, Maha Penyayang...yakin la setiap dugaan yang Allah turunkan tu kerana DIA sayangkan kita...yang tak pernah kena duga tu yang kena takut.....

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Kecurangan berlaku lagi.

2:02:00 PM Sally Samsaiman 24 Comments


Kecurangan Sally kepada Yong Hwa daripada entry SINI kini bersambung pulak kepada Taufik Batisah! horaayyy...eh, orang curang mmg happy ke? hahaha....hello! tak curang okay...mmg cinta hati daripada dulu terdiri daripada 3 orang ye, Jung Yong Hwa, Adam Levine & Taufik Batisah...err...cinta hati yang tak official la..yang official nanti nak cari...

Masa main scrolling dekat Instagram...jumpa gambar Taufik tgh bersiap untuk menjadi salah seorang artis jemputan untuk konsert Dato' Siti Nurhaliza dekat Singapore...omaiii...awatlah nampak hensem sangat lahaii anak mami ni..hahaha....


Mak kita kata jangan bercinta dengan orang Korea, err...orang Singapore boleh la kan..? hehehe...Taufik pun single lagi kan...lalalala~

24 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!