Puding Roti Kukus Kurma.

1:00:00 PM Sally Samsaiman 25 Comments


Lepas siap eskem goreng, ada banyak kerak roti yang tak pakai sebab kan kita pakai yg tgh je kan...so, sally pun ambik keputusan nak buat puding roti kukus...sebab sayang la nak buang kerak roti tu kan...

So, meh sally nak bagi resepi yang senang, mudah dan yg akan menjadikan korang tak buat ialah sifat malas je..hahaha...

Puding Roti Kukus Kurma.
  5 keping roti (tapi sally pakai kerak roti balance buat eskem goreng tu je)
1 tin susu cair (375 ml) (which I prefer pakai jenama Carnation tu)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter
Sedikit kismis (and I have to used kurma sebab takde kismis)

Cara dia mudah je...firstly, campurkan susu, telur, gula dan esen vanila tu..kacau la sampai agak-agak sebati...kalau gula tak hancur pun takpe sebab nanti dia nak kukus cair jugak...Pastu, atur roti tu..sapu butter sikit biar ada rasa lemak-lemak, siram la adunan tadi tu kat atas roti yg disusun bagi dia tenggelam...then tabur la kismis atau kurma yang di hiris nipis...dan kukus selama 25minit ikut saiz la...kalau nak tau dah masak ke belum, cara sama macam buat kek, cucuk kalau takde yang melekat means dah masak laa...


So, ni la rua bila dah siap nak kena kukus...yang penting masa kukus tu...tutup dia punya penutup tu dengan kain...so, wap air tak kena kat puding tu...dan takde la dia kembang nanti...

Selamat memasak!

25 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Eskem Goreng.

10:17:00 AM Sally Samsaiman 28 Comments

Kalau Sally...benda makan je sangat laju...actually dah lama sally tak buat eskem goreng ni...Fenomena eskem goreng ni sally tau masa sally belajar form 3 which is tahun 2005 dulu...time tu ade acik tu jual..RM2.50 sebiji..hehehe....

Lama lepas tu diam kejap...pastu keluar pulak dalam tahun 2009...masa sally amik Diploma...bila sally balik kampung kat Kelantan..semua tanya apa yang sally buat...pastu masing-masing dapat seketul sorang terus diam..hahaha..termasuk la nenek sally...hahaha...

So, hari ni tak nak ajar...sebab korang mesti dah tau kan cara nak buat...Lagipun, benda ni dah femes lepas Nestle keluarkan eskem goreng keluaran mereka jugak kan...kalau yg malas, boleh la beli...


Harga dia sally tak tau la berapa kan...sebab tak pernah terasa nak beli...almaklum la...sally kalau boleh buat sendiri, baik buat...sebab kalau beli tak puas punya beli...




Atas tu cara nak buat la...serius malas nak terangkan..hahaha...korang faham-faham jela ye..ihiksss...yang penting...jangan terus goreng...simpan dalam freezer sehari semalam bagi dia beku betul baru boleh goreng...cara nak goreng...bagi api panas kaw-kaw...deep fried is better...pastu golek-golek dalam minyak yang betul-betul panas kurang lebih 5-10 saat...and dah boleh makan!

Selamat mencuba!

28 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!