The types of coffee (based on my knowledge)

2:48:00 PM Sally Samsaiman 46 Comments


Bercakap pasal kopi ni sebenarnya ada banyak perbezaan pada setiap satunya, hari ni Sally nak ceritakan beberapa jenis minuman yang berasaskan kopi mengikut apa yang Sally tahu laa...Sally suka minum Americano, Latte dan Mocchiato...semuanya kena mengikut mood juga pada masa tuu....


Macchiato.
Caffè macchiato, sometimes called espresso macchiato, is an espresso coffee drink with a small amount of milk added, today usually foamed milk.

Macchiato dalam bahasa Italy ialah "Marked"...Macchiato ni sesuai untuk orang yang tak rasa nak minum kopi tapi nak minum kopi..hahaha...sebab rasa kopi dia yang light tu buatkan kita takkan rasa pahit dan yang paling penting...dia ada susu..hehehe...if Starbucks, I would recommend the Caramel Mocchiato.

Latte.
A latte is a coffee drink made with espresso and steamed milk. The term as used in English is a shortened form of the Italian caffè latte or caffellatte, which means "milk coffee".

Secara mudahnya, latte ni sama je macam kita punya "white coffee" tu...cuma nama glamor sikit dan yang penting dia guna espresso bukan pakai kopi cap kapal api tu..hehehe...in Starbucks, please have Iced Vanilla Latte.

Mocha.
A coffee beverage prepared with espresso, chocolate, and hot milk.

Yang ni sally rasa, rata-rata dah pernah minum...dalam bahasa melayu kita Neslo (Nescafe + Milo)...haaa...tapi macam biasa la...benda yang membezakan ialah espresso nya...kalau kat Starbucks, boleh cuba Iced Caffe Mocha atau frappucino dan jangan lupa mintak whipped cream. Lately ni addict dengan Mocha pulak!

Cappucino.
A cappuccino is an Italian coffee drink which is traditionally prepared with espresso, hot milk, and steamed-milk foam. The name comes from the Capuchin friars, referring to the color of their habits.

Yang ni hampir sama dengan latte, yang membezakan ialah dia menggunakan dua jenis susu yang berbeza, hot milk dan steamed-milk foam. Cappucino kalau nak minum, mintak cappucino je la..Mana ada yg lain..hahaha...


Americano.
Caffè Americano, or Americano is a style of coffee prepared by adding hot water to espresso, giving it a similar strength to, but different flavor from, regular drip coffee. The strength of an Americano varies with the number of shots of espresso and the amount of water added.

Yeay! Americano merupakan minuman favorite cinta hati sally, Yonghwa..hehehe...he can actually drinks Americano up to 10 times per day...gila laaa! Yonghwa mmg addicted dengan caffeine...same like me...ya..ya..I know it's not good for our body..hahaha..

Americano ni spesis Kopi O kita la...dia hanya campuran espresso dengan air sahaja ye...without any sugar added...kalau larat minum la..kalau tak amik la gula kat tempat amik straw tu...bagi kasi ada rasa sikit..tapi kalau kawan sally dia kata, beli Americano merupakan air yg paling rugi sekali...hahaha..sebab dia tak reti nak rasa kopi tu...

Espresso.
Espresso is coffee brewed by forcing a small amount of nearly boiling water under pressure through finely ground coffee beans.They will pull each intensely rich shot within a precise five-second window and ensure each has three distinct layers or they toss it out and start again.

Espresso ni merupakan coffee yang paling pekat..dan sally sangat tak sarankan kalau korang nak minum...sebab dia hanya menggunakan air dalam kuantiti yg sedikit tapi kuantiti kopi yang banyak...dalam kata mudahnya dia tu macam pati kopi laa...Espresso ni merupakan based untuk setiap jenis minuman sebab ianya pati...Buat masa ni sally baru pernah rasa 2-3 kali je espresso...tu pun dengan triple shot...which lead me to not to sleep for 2 days!

46 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Pengambilan Baru Program Sarjana Muda iNED (e-PJJ & PLK) Sesi September 2014 (UiTM)

1:32:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Selamat petang! Baru sempat nak jengah blog hari ni...tadi ingat nak masuk ke I-class untuk online classes hari ni,...pastu ada terpandang satu advertisement pasal kemasukan program PJJ di UiTM untuk sesi September 2014.

Permohonan mengikuti Program Sarjana Muda iNED (e-PJJ & PLK) Sesi Kemasukan September 2014 telah dibuka. Permohonan boleh dibuat secara online. Untuk maklumat lanjut mengenai kursus yang ditawarkan boleh klik SINI..

Klik disini ---->> Permohonan Online Ijazah Sarjana Muda Sesi Kemasukan September 2014

Tarikh tutup permohonan adalah pada 25 Mei 2014 (Ahad) dan tarikh akhir penerimaan borang permohonan & dokumen sokongan adalah sebelum 28 Mei 2014 (Rabu)
 
laman web rasmi IneD : http://www.ined.uitm.edu.my/ 
 
So, kepada sesape yang berniat nak sambung ijazah dalam masa terdekat ni..boleh la isi borang ye...kena cepat sikit sebab UiTM ni mmg dia bukak agak awal daripada PJJ di Universiti lain...
 

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sustainable Smart Living House.

11:00:00 AM Sally Samsaiman 1 Comments

 Nowadays, people keep talking about the increasing of the utility bills and other related stuff in Malaysia. The lower income citizen especially, they really feels hopeless with the continuously increasing stuff that they have to bear. With utilities bills on the rise, today, I would like to share with you'll to see the chances to live in a home that showcases sustainability, without sacrificing comfort or style.

Credits : http://www.novaiskra.com
BEDROOM
  1. Purchase 5-star energy efficient fans and use appropriate fan speed. Use only when needed.
  2. Use suitable night curtains to reduce heat and get a good sleep, During day, use suitable curtain.
BATHROOM
  1. Don't take unnecessary long showers to conserve energy and also water consumption.
  2. Buy solar water heater if possible and just use when it necessary.
  3. Unplug shavers, hairdryers and other beauty tools once you have finished using it.
  4. If you use a battery-powered beauty tools or tooth brush, use rechargeable energy sufficient batteries.
  5. Minimize the usage of the water and reuse water whenever possible.
  6. Repair leaks as soon as they are discovered.
STUDY ROOM / MINI LIBRARY / OFFICE IN HOME
  1. Unplug router when not in use to save energy and to protect it from electric surges during thunderstorms.
  2. Use task lighting to light up work desk.
  3. Turn off all plugs when not in use and don't forget to unplug.
PORCH
  1. Use energy efficient lighting.
  2. Use daylight sensor / auto sensor light to ensure the light will be turned on / off when needed.
Credits : http://freshome.com
LIVING ROOM / DINING ROOM
  1. Make use of natural light as much as possible.
  2. Buy 5-star energy efficient television, if possible.
  3. Turn off all plugs (television/DVD player/radio/Astro) when not in use and don't forget to unplug.
  4. If possible, purchase a surge protector that can allow you to shut off power to all entertainment electronics in one click.
  5. Use furniture manufactured from locally-sourced material with cooling properties such as bamboo and teak.
  6. Use suitable curtains to reduce heat.
KITCHEN
  1. Reheat or cook in smaller portion.
  2. If possible, buy 5-star energy efficient microwave to reheat or just use the stove.
UTILITY ROOM
  1. Iron as many clothes as possible at one time.
  2. Wash your cloth using the washing machine when only in full loads.
  3. Use the power of sun to dry the cloth instead of using the cloth dryers.
Credits to the articles from SEDA Malaysia books.
 
There's so many ways that we can actually implement in our routine of daily life to ensure that we can get our own sustainable smart living house and that should starts with our self. You can make a difference by combining the best appliances with an efficient, sensible approach to using energy. Let's have a better Malaysia with better environment.

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!