Fikir guna akal.

10:48:00 PM Sally Samsaiman 24 Comments

Manusia ni hebat..Allah kurniakan akal untuk berfikir...bukan guna emosi atau perasaan...Sebagai manusia, rasa sedih kecewa tu semuanya mmg takkan lari...tapi cubalah kita bersabar...beristighfar...setiap yang berlaku tu ada hikmahnya...

Jangan kita berkehendak orang memahami kita tanpa kita memahami orang lain...stop being selfish! Please...please try to put your feet in other people shoes...cuba selami...selam apa yg orang lain rasa..bukan tau nak marah je..tau nak memberontak...

24 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Etude House in the house baby!

4:30:00 PM Sally Samsaiman 30 Comments


oh pelisss...ni bukan nak feeling Korea bagai okay...ni sebab masa g Paradigm Mall semalam, Etude House buat sale je baru gagah nak beli ni...sebab dekat Malaysia..barang Etude House ni mmg mahal...kalau kat Korea murah je...

okay, tu salah satu alasan kenapa kena g sana...

Hahahaha...korang pakai facial mask..? Sally takde la suka sangat..tapi pakai jugak kadang-kadang...bila tengok muka berjerawat..hahahaha..padahal hari-hari muka sama je pun...hikhik...

eh, Korea ni macam dah memanggil-manggil pulak dah...

30 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Belated birthday surprise.

4:01:00 PM Sally Samsaiman 24 Comments

Sila check #5Bestari07 kalau nak kenal sape kami..hahaha...


Ni Itah...kawan sally daripada sekolah rendah lagi...jadi best friend since form 3..sebab time tu satu kelas...sampai la sekarang...dia la kawan, penasihat, cikgu kaunseling tak bertauliah yg sally kenal..hahaha...actually birthday dia masa 23rd Feb yang lepas...tapi tak sempat kami nak celebrate sebab masing-masing ada komitmen yg penting...so, jadi la surprise birthday yg terlambat ni...ni masa sabtu lepas...


At first ingat nak makan kat Pizza Hut..tapi biasalah...orang baru gaji la katakan...mmg penuh...sebab ada org buat reservation lagi untuk birthday...jadi terpaksa la kami bertukar tempat ke KFC kat sebelah...nasib baik tak ramai sangat..alhamdulillah jugak..KFC pun KFC la kan..hahaha..daripada kelaparan...


Tepek muka mastermind sikit... Sally & Kamarul dgn birthday girl, Itah.


I think the best friendships are those that can stand the test of time,
where the friendship is based more on who you are than on what you do or what you have.

24 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Jodoh..? Allah jawab segalanya.

2:30:00 PM Sally Samsaiman 27 Comments

Hari ni sally nak kongsikan satu artikel...artikel ni kira soal-jwab tentang jodoh yang mana Allah SWT dah jawab dalam Al-Quran sebelum sempat kita fikir soaln tu..hihi..
Meh sally nak share sikit:
1- KITA BERTANYA :
Kenapa sehingga kini aku masih belum dikurniakan jodoh..? Siapakah yg layak buatku?

ALLAH MENJAWAB :
"Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)." [Surah An Nur : Ayat 26]

2- KITA BERTANYA : 
Aku orang bujang lagi miskin, makan dan minum pun hanya cukup untuk keperluan sendiri..Apakah aku layak untuk berkahwin?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan.Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui." [Surah An Nur : Ayat 32]

3- KITA BERTANYA :
Tapi ramai yang kata aku masih belum lagi mampu..?
ALLAH MENJAWAB:
"Dan orang-orang yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya.." [Surah An Nur : Ayat 33]

4- KITA BERTANYA :
Walaupun masih belum mampu, aku juga ingin hidup bahagia...Apakah aku layak untuk semua itu..?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang.

Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.." [Surah Ar Rum : Ayat 21]

5- KITA BERTANYA :
Kalau begitu, aku mmg sudah layak untuk berkahwin...tapi bagaimana caranya untuk aku mencari pasangan hidup..?

ALLAH MENJAWAB :
"Dan Tuhanmu berfirman: "Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina". [Surah Al Mu’min : Ayat 60]

6- KITA BERTANYA :
Aku dah berdoa, kenapa masih belum makbul..?

ALLAH MENJAWAB :
”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat”. [Surah Al-Baqarah : Ayat 153]

”Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. [Surah Alam Nasyrah : Ayat 5 – 6]

7- KITA BERTANYA :
Aku tau sabar itu sebahagian daripada iman, namun tiada ke cara yang boleh aku usahakan..?

ALLAH MENJAWAB :
”Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. [Surah Muhammad : Ayat 7]

8- KITA BERTANYA :
Kalau begitu, bagaimana caranya...??

ALLAH MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong agamaNya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Kuasa.." [Surah Al-Hajj : Ayat 40]

9- KITA BERTANYA :
Setelah semua itu aku lakukan, bila Allah akan menolong aku?
ALLAH MENJAWAB :
"Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.." [Surah Al-Baqarah : Ayat 214]

Lepas ni sape tanya lagi...suruh dorang baca blog sally...hahaha...sape yang tanya lagi...tau la nasib kome...hahaha...Soalan yang boleh tanya cuma,

bila sally nak g Korea masuk meminang Yonghwa...?

sekian...kekekeke... :P

 

27 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bila majlis tunang/nikah menjadi tanda tanya.

12:12:00 PM Sally Samsaiman 34 Comments

"Sally, kau bila nak kawen...tengok macam aku..dah ada anak dah.." - Random

"Sally, kau bila nak tunang, aku teringin sangat nak buatkan hand bouquet untuk majlis tunang kau.." - Bestfriend

"Sally, kau tak teringin ke nak kahwin..?" - Random

-___-'

Awatnya la suka tanya benda yang tak pasti..?

Hahahaha..senang cerita gini la...jodoh tu kan rahsia Allah...sally tak tau nak jawab macam mana soalan dorang tu..serius..nak kata terkedu ke terkelu tu tak laa...relax dulu..banyak lagi masa...lagipun tengah sambung degree ni...sally rasa tak boleh nak concentrate kalau ada hubungan ke ape...lagipun banyak pakai duit la belajar ni...

-___-''

Senang cerita, korang semua kawen dulu...pastu baru sally kawen...tu pun lepas sally habis degree, Master dengan PhD sally...dan sally dah selesai travel tempat-tempat yang ada dalam wishlist sally...for meantime, my degree and my traveling life is the most important.
 
So, lepas ni sape tanya sally soalan tu lagi...sally babap tangan ni sebab menaip..sally babap mulut tu sebab tanya..haaa...kita garang tau! kita garang sangat...
 
^___^
 

34 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!