Resepi | Pepero Malaysian Style!

7:08:00 PM Sally Samsaiman 45 Comments


Dulu kan...Sally pernah post pasal pepero gaya Malaysia....last 2-3 days ni banyak pulak keyword pasal pepero dan ada jugak yg search "resepi pepero Malaysia"...hehehe...pepero mana ada yg Malaysia punya sayang-sayangku...hehehe...



Kalau nak diikutkan...Ini la rupa sebenar pepero yang menjadi idaman semua orang tu tapi sebabkan kalau beli sangat mahal dan tak cukup, jadi..meh la kita buat sendiri...Sebelum tu Sally nak bagitau yang outcome daripada resepi ni mungkin tidak sama dengan pepero yang original, tapi sedap dia masih sama..hihi..Resepi dia senang je...

Bahan-bahannya:
1. Biskut rokok / biskut yang panjang-panjang mcm pepero
2. Coklat (yang ni better guna coklat Beryl's tu...sedap)
3. Sprinkle! Kalau nak letak kekacang pun boleh...

Cara-cara nak buat:
1. Mula-mula...cairkan coklat tu...kalau yang pakai kaedah double boiler...korang kena pastikan ada air panas yang ready la...macam sally mama ada beli periuk elektrik yang mmg utk panaskan @ cairkan coklat.
2. Bila dah cair...celup la biskut korang sampai 3/4 daripada panjang biskut tu...
3. Kalau nak letak kekacang macam pepero, campur kacang yang dah cincang dalam coklat before celup...
4. Lepas tu letak atas redai yang berjaring laa...supaya cantik outcome dia nanti...
5. Then! hias la pepero korang ikut kretiviti...kalau tak nak hias pun xpe...dah sedap dah pon...


Google's

*Tips utk dapat coklat yg sedap...
 Campur 1 portion dark chocolate + 1 portion milk chocolate + hujung sudu nescafe
 
Serius sedap nanti...korang takkan rasa pahit...takkan rasa manis yang melampau...cuba la...nanti bg tau sally camne jadinya ek..?

45 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Mari mencari JODOH.

3:30:00 PM Sally Samsaiman 28 Comments

Ye...sejak sally buat entry sape nak cari JODOH, mari dekat! , terus la keyword jodoh menjadi benda yang wajib ada setiap hari dalam blog sally...korang cari jodoh apa dalam blog sally ni..? Tuan blog pun masih meratapi kenapa Yonghwa masih belum masuk meminang dia...hahaha....

So, ni ada tips camne nak tau orang tu jodoh kita atau bukan;


Okay, selamat mencuba ye kawan-kawan...hehehe....

Hehehe...tapi kalau nak tau jugak orang tu jodoh kita atau tak...boleh baca kat SINI dan SINI .. okay..?

28 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Om Nom Nom Seoul Garden

11:26:00 AM Sally Samsaiman 20 Comments


Hehehe...ni entry daripada teaser tadi ye...saje je nak buat teaser...jahat ek...? semalam lepas balik kerja....walaupun dalam keadaan not feeling well, tapi kalau makan je terus "sihat"...ye...sally dan makanan berpisah tiada...hahaha...


Ain merupakan penyebab sally seret kaki dalam keadaan lemah tu...dia kata kalau bab makan, kena ajak sally...sebab sally je partner in crime yang seronok bila dibawak berjalan dan makan...lepas balik kerja, mandi-mandi siap la terus keluar...hehehe...sally punya office dekat je dengan rumah..hehehe....


"Nampak sihat je sally tu..?? Ye ke demam..?"

Haipp!! Sally dengar ek korang bebel apa dalam hati tu....haaaa~


Mau tak sihat...makan makanan berkhasiat la katakan...hehehe....Seoul Garden yang sally selalu makan dengan ain dekat KL Festival laa...sebab tu je yang paling dekat...nak g tempat lain jauh pulak...actually ni baru kali kedua sally kesini dengan Ain...tapi dah kali keempat dah menghabiskan duit kat sini....wuwuwww...tak ikut saranan kerajaan betul...org suruh berjimat dia g membazir pulak -_-'



Bila keluar berdua, masalah yg paling ketara bila ...

"SAPE NAK AMBIK GAMBAR KITA..??"

Sangat dilema....nasib baik la henpon masing-masing ada kamera depan...selfie la macam orang gila bila dah kenyang...tapi kan...orang cakap...kawan baik susah nak ada gambar bersama...korang rasa camne..?? Sally rasa betul laa...ke tak..??


Sila abaikan perbuatan tak senonoh di atas ni...maaf kerana berperangai pelik sebegini rupa..hehehe...budak demam la katakan...huh!

20 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Teaser : om nom nom nom

7:43:00 AM Sally Samsaiman 16 Comments



The best feeling.

16 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!