Congrats, Congrates & Congrate.

11:46:00 AM Sally Samsaiman 17 Comments

Dah lama sebenarnya nak cerita pasal ni...sebelum tu nak cakap yang Sally mmg agak kurang fasih dan master dalam english ni cuma satu je yang yang sally pasti dan sally kalau boleh tak nak dah nampak benda ni salah lagi...


Penggunaan congrats sebagai pemendek kata kepada perkataan congratulations.

Selalu sangat Sally tengok orang salah guna pemendek kata congrats ni...ada yang guna congrates & congrate...which is kedua-duanya salah daripada segi tatabahasa bahasa inggeris...Perkataan sebenar untuk pemendek kata kepada congratulations ialah CONGRATS.

Kedua-dua congrats dan congratulations boleh digunakan sebab dua-dua bawak maksud yang sama...cuma jangan salah guna congrates dan congrate...sebab tu mmg totally wrong! Congrats ni lebih kepada bahasa slang la dalam English, sebagai contoh, "Congrats on your girl starting university.."

Okay, sila betulkan sally kalau salah ye :)

You Might Also Like

17 comments:

  1. hehe nsib selama ni duk guna betul tq tq sally!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah mmg bsa guna congrats..igt lagi yg teacher masa kat sekolah dulu..hehe

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yg bagus utk makluman bersama... thanks sharing Sally.. :)

    ReplyDelete
  4. Hehehe setakat ni yang Kak Lya pendekkan CONGRATS jadi betul lagi la penggunaanya..Hhehee

    ReplyDelete
  5. kbykkn org skrg suka main hentam je. bhsa inggeris still ok. kalau bhsa melayu, phewww ke lautttt x'D

    ReplyDelete
  6. betul.
    takpaham dgn org yg guna congrate ekeke dia mcm awkward................
    hihuhihi,
    betul dah tu kak sally!!!
    good!!!!

    ReplyDelete
  7. Selalu guna congrats ni ;D ehehe

    ReplyDelete
  8. congrates etc ni jarang nampak org guna.. yg sy selalu jumpa lamp chop.. err

    ReplyDelete
  9. congrats cik sally kerana membetulkan kesalahan yang selalu org buat

    ReplyDelete
  10. wahhh baru tahu.... :D tgkiu kak sally kasi tahu :D

    ReplyDelete
  11. Betul tu kak. Congrats or congratulations yang betul. Saya kadang-kadang nak juga tegur orang yang guna congrate or congrates ni. Tapi, pasal tak rapat sangat dengan orang yang selalu buat kesalahan ni, saya tengok sahaja la. Takut orang terasa pula bila saya betulkan nanti.

    ReplyDelete
  12. ohh macam tu... selalu gak kekadang tak perasan sy sendiri pernah salah gunakan perkataan tu

    ReplyDelete
  13. saya pun slalu guna congrats je, kadang2 congratz~

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!