Travelogue Korea : A night in Gangneung

4:06:00 PM Sally Samsaiman 10 Comments

Dekat Gangneung ni sebenarnya takde pape pun...yang famous cuma laut dia je rasanya...Malam lepas makan-makan dekat bawah Paldogangsan Guest House, kitorang berjalan-jalan la kat sekitar banda ni...jalan kaki je...sebab mmg takde transport lain pun...hahahaha...tapi sumpah, sejuk melampau!



Actually tak jalan jauh pun...sebab sejuk gilaaa...tapi yang part paling kelakar bila ada 7 kedai seven eleven yang bukak kat sepanjang jalan....hahahaha...ada yang besar...ada yang kecik....macam tak bermotif pun ye...hahahaha...


lepas tu tepek muka tuan blog sengeh...haihhh...ape la kena dengan budak ni..kekekeke...sebab tadi ada yang tegur cakap Sally update travelogue takde muka Sally...huhuhu

errr...kenapa nampak macam takde motif ek update...sebenarnya banyak tempat cantik tau...tapi sebab gelap nak ambik gambar jadi limited sikit...so, semuanya kelam je...adeh!

Selamat tahun baru 2015!

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Paldogangsan Guest House

12:31:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Daripada Pulau Jeju, kami ke Gangneung pulak...Sally rasa rata-rata korang mesti jarang atau tak pernah dengar nama tempat ni...Masa Sally sampai sini pun sempat la buat short update, I'm in Gangneung. Gangneung adalah sebuah bandar di Gangwon-do, di pantai timur Korea Selatan..Jauh daripada bandar Seoul jugak sebenarnya...

Kat sini Sally duduk 2 malam je...sebab nak g ke satu tempat je...hahahaha...gagah kan? Paldogangsan Guest House ni mmg jauh dan kena naik teksi sebab takde bas atau subway kesana...tapi interior dia sangat cantik kat dalam...macam Apek Senario kata, "kat luar macam setinggan kat dalam macam kondo!"


Guest House ni berada dalam lambakan kedai-kedai makanan seafood yang mmg banyak...dia ada kat tingkat 2 kedai makan...nasib baik jugak la owner gust house ni reti cakap bahasa inggeris...kalau tak mau haru biru kami kat situ...

Jujur kata, dalam pengembaraan 11 hari Sally kat Korea, guest house ni yang paling cantik dan ceria..hikhik...mmg ada macam-macam...jangan tak tau...depan guest house ni ada laut...dekat je...dalam seminit perjalanan...atau secara kasar lintas jalan je terus sampai..


Sejuk!

Serius! mmg sejuk gila...dengan angin hujung autumn, dengan angin laut...mmg tak berani nak pakai baju nipis atau nak keluar berjalan saje-saje..tapi ada jugak la berjalan sebenarnya...hahahaha...
 
Paldogangsan Guesthouse, kalau daripada Terminal Bas Gangneung Express adalah 18-minit, kalau naik teksi atau kereta...dan Stesen Kereta Api Gangneung terletak dalam jarak 15-minit (tapi Sally tak tau route keretapi ni...).





Banyak gila warna dalam bilik ni...kali ni terpisah dua bilik jugak...satu bilik yang cantik...satu lagi bilik yang berlatarbelakangkan cerita zaman dulu korea..hehehehe...dua-dua pun cantik la senang cerita! Setiap bilik dilengkap dengan TV, heater & penghwa dingin...

Kitchen takde la...tapi ada mini pantry kat luar bilik...ada kettle, microwave dan yang penting sekali water dispenser..huhuhu...tapi kat sini mmg tak boleh memasak ye...



Kat luar jugak ada 4 buah komputer untuk kegunaan penginap...secara percuma je...ada WiFi free...pendek kata mmg sesuai sangat laa...Sayangnya duduk 2 malam je kat sini..huhuhu...

Malam tu kami dinner kat bawah guest house ni jugak, restoran milik ibu kepada owner guest house ni...makan seafood lagi! weeee~



Heaven! Rindu nak ke Gangneung lagi! :)

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Zolace : Butik online pakaian muslimah di Malaysia!

8:00:00 AM Sally Samsaiman 18 Comments

Shopping time!

http://www.zolace.com/

Sally tak pasti korang pernah dengar atau tidak, tapi Zolace ni merupakan salah satu daripada online butik Muslimah Malaysia baru yang menyajikan kita dengan koleksi muslimah secara penuh...daripada tudung, blouse muslimah yang feminine,skirt maxi labuh yang cantik sampai la ke handbag yang up to date! Kira macam one stop centre untuk shopping semua jenis koleksi muslimah laa...Senang kot...semua benda ada...Tak payah nak cari jauh-jauh..hehehehe...Sediakan duit secukupnya je..

Sally pun sebenarnya baru je jumpa dengan laman web ni...mula-mula tu macam kecewa jugak la sebab takde baju yang cantik untuk saiz Sally..hahahaha...susah betul bila ada banyak lelebihan lemak ni...tapi....jangan tak tau, Zolace punya tudung bawal corak, tudung bawal plain semua cantik!!! Kalau korang biasa pakai tudung bawal cotton atau tudung bawal satin, Sally suggest korang cuba tudung bawal chiffon daripada Zolace...comel gila, dah la lebar...kalau korang nak pakai macam shawl pun boleh...tak percaya?


Haaa..kan dah cakap...mana la Sally tak suggest kat korang...Sally sendiri dah ada 4 helai tudung daripada Zolace tau...errr....maaf...Sally suka gila tudung dia lagipun tudung bawal dia kira affordable jugak la...tak mahal tak murah...kena dengan kualiti dia...Jahitan dia sangat kemas, dia lebar, kain dia tak panas..dan yang paling best sekali...tutup aurat!


Daripada kelas, sampai ke kenduri kahwin sampai la ke pejabat...dah 4 hari berturut dah Sally pakai tudung daripada koleksi Zolace ni...haiya! Rasa macam nak kena beli lagi je..hahahaha...takkan la asyik nak pakai yang sama je kan....Tak best...hahahaha..okay, tu mmg alasan untuk shopping..!

Lupa nak cakap...sebenarnya Sally ada la jugak terselit beli satu bag..hahahaha...bukan niat nak ambil tapi macam cantik la pulak bag dia...Sally tak minat sangat dengan handbag...bukan la sebab tak feminine ke ape...just Sally ni cepat rimas, tak suka bawa barang kat tangan...Sally ni mmg careless sikit..suka tinggal barang yang pegang kat tangan..so, Sally mmg suka bawa sling bag atau nak lagi senang bawa backpack...sebab confirm tak tinggal..hihihi

https://www.zolace.com/bags-online

Ini bag yang Sally beli...warna hijau lumut...serius, kualiti dia best...cantik je kulit dia...yang penting dia besar dan sangat sesuai untuk Sally yang suka bawa macam-macam dalam bag..hehehe...So, dah beberapa hari ni bawa bag baru g pejabat..hihihi...

https://www.zolace.com/bags-online


Sally suka sangat tengok Instagram atau Facebook Zolace ni...sebab fashion mix and match dia sangat la cantik...alahai...untungnya badan orang yang ada saiz ni...hehehe...eh, korang jangan risau...saiz dia sebenarnya besar tau...mmg akan menutup aurat...bukan jenis yang melekat pada badan...mmg online butik muslimah Malaysia yang terbaik tau! Sally rasa macam nak beli long palazzo pants dia yang warna putih tu...cantik kan? Sally suka juga pakai palazzo...sebab besar...lepas tu selesa...

https://www.zolace.com/dress-muslimah

Kepada korang yang suka dengan dress...kat Zolace ni pun banyak jenis dress yang cantik, sesuai untuk muslimah macam kita ni...mana nak dapat online dress muslimah yang design fresh macam ni...Sally sure korang mesti suka...hehehehe...Ni yang membuatkan Sally rasa nak kurus cepat-cepat ni..hahahaha...motif sangat tau!

Selalunya kita tak suka beli online sebab takut kos penghantaran yang mahal kan..? Tapi korang jangan risau...bila membeli dengan Zolace ni, mereka mmg provide free-shipping ke seluruh Malaysia...bukan setakat Malaysia je, Singapore sampai la ke Brunei pun free...kan best gitu...walau kat mana korang berada...boleh shopping dengan gembira sebab korang just bayar harga yang korang nak je! Minimum order? Takde! Jangan risau...walau sekecil mana barang korang beli...tetap free-shipping, no end date!

Untuk korang yang suka membeli...tapi tak suka bila ada sales time tengah bulan je...ni lagi satu berita baik! Zolace ni ada daily deals tau...So, setiap hari akan ada barang yang dorang buat sales...So, setiap hari akan berubah barang dia...itu tak kira best lagi..? So, setiap hari boleh ke website dorang dan pilih benda yang sales...berbaloi-baloi tau...sebab hari-hari ada sales...

Sales, free-shipping, no end date....


Apa lagi yang korang tunggu! Jom shopping dekat Zolace...! Hehehehe...

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : "Ripleys Believe or Not" in Jeju Island

4:17:00 PM Sally Samsaiman 19 Comments

Lepas ke Alive Museum tu, kami singgah kejap ke Muzium "Ripleys Believe or Not"...muzium ni sebenarnya berhadapan dengan Muzium Teddy Bear tu...tapi...kena ambik masa 2 hari baru sampai...hahahaha...ni pun sebab sesat je..kalau tak mmg tak sampai pun..hahahaha...

Sebenarnya takde ape pun kat sini...cuma banyak benda-benda yang pelik laa...sesuai sangat la dengan nama dia... "Ripleys Believe or Not" ...


Manusia dengan hidung yang paling besar dan panjang...


Manusia pertama yang ada tanduk secara semulajadi...


Manusia yang paling tinggi..


Yang baju biru tu mmg original muka macam tu...yang baju kuning tu terencat..hahahaha




Jangan pandang lelama...kang tak tido malam kang..hahahaha


Wedding dress by Vera Wang, tapi guna 100% tisu! Cantik...tapi tak rela nak pakai...hahahahaha...kang kalau terlucut tgh jalan...ada lagi satu entry baru dalam muzium "Ripleys Believe or Not" tu...

Sally tak pasti la entrance fees dia berapa, tapi kalau tak silap untuk adult kena 9,000 Won = Lebih kurang RM30 laa..huhuhu...sebab yang ni takde dalam itinerary...tapi sebab dah sesat kan...hadapkan aje laaa...

So, that's all...keluar je dari muzium ni g lepak Starbucks kat sebelah.

dan balik ke HKjeju Hostel, sebab esoknya dah nak ke Gangneung! :)

19 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Penangguhan Sesi Pengajian Januari 2015 Institusi Pendidikan MARA.

2:14:00 PM Sally Samsaiman 5 Comments

Perhatian!



5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Alive Museum in Jeju Island

12:11:00 PM Sally Samsaiman 21 Comments

Hari terakhir kat Pulau Jeju...tapi kali ni kami tak sight seeing dah tapi masuk ke Alive Museum dan jugak Ripley's Believed or Not...Actually kedua-duanya ada berhadapan dengan Teddy Bear Museum, tapi hari kami pergi ni berlainan...sebab sesat sampai kesini...Sedih tau! sebab kami kan drive sendiri...Nak nanges rasa bila sesat...dan demi Allah, rasa rugi sebab tak dapat ke Seopjikoji (섭지코지)..dah la tempat dia cantik! sobs sobs! *crying*

Tapi takpela...Allah nak bagi peluang ke tempat lain...dah takde rezeki nak buat macam mana kan?

Alaaa...kan boleh pergi Jeju lagi sekali...kekeke

Alive Museum di Jeju Island ni ada 2 branch, satu Jungmun branch dan lagi satu Seong-eup branch...Kedua-dua branch ni agak jauh la jugak...so, pergi jela salah satu...itu pun dah hampir 3 jam tau duk main ambil gambar dalam tu..hehehehe 

Kak Fiza - Kak Dayang - Kak Huda

Kat sini kami berempat je...huhuhu...sebab satu kereta dapat g Seopjikoji, kami satu kereta sesat ke sini...huhuhu....


Jujur kata...Sally sebenarnya tak tau Sally g branch mana...tapi hati kuat cakap Sally g Jungmun branch, sebabnya yang kat sini ada 5 themes : Trick Art, Digital Art, Object Art, Sculpture Art, and Provence Art....Kalau yang kat Seong-eup branch ada lagi banyak benda, ada 7 themes kalau tak silap..tapi yang ada 5 themes ni pun dah lelah main...kira mmg banyak benda dalam ni...so, sila la tengok ye..hihihi..err...yang utk kanak-kanak lebih 18 tahun punya gambar tu Sally tak upload la ye kang ada yang rosak otak tgk....wee~



Split personality budak ni..hahahaha...sekejap baik sekejap jahat...alaaa...kat dunia sebenar pun sama je...kekeke


Kak Dayang gergasi dgn kak Huda cinonet! :P


Kat Pulau Jeju je yang ada duyung pakai tudung tau...hahahaha..siap lengan panjang kot, Malaysia ado? Hahahahaha....


Nampak?
Tetiba duyung tadi dah ada kaki...muahahahaha


Turun la kak oiii...turun!



Tolong! Budak Sally tu nak jatuh gaung!

Orang ramai : "Biar jela dia tu...drama lebih!"

Kau ingat kau cantik? hahahaha






Hah...daripada Pulau Jeju gagah mendayung sampan nak ke Venice...kekeke...

Sebenarnya banyak je lagi gambar kat sini...tapi disebabkan ni nak tulis blog bukan nak print gambar kat Foto Zzoom, jadinya sampai sini jela mampu nak di upload...hehehe...habis kuota internet nanti kang..kekeke...
Open 09:00 to 23:00 (ticket office closes at 22:00) / 365 days a year 
Fees
Adults: 9,000 won
Youths: 8,000 won
Children: 7,000 won
Soldiers: 8,000 won
people of National Merit, the disabled,and senior citizens: 7,000 won.

Groups over 20: Adults 8,000 won, Youths 7,000 won, Children: 6,000 won

Jeju residents receive a 1,000 won discount
Homepage : http://www.alivemuseum.com/

21 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Cheonjeyeon Falls (천제연폭포) & Seonimgyo Bridge in Jeju Island

10:52:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments

Masih lagi kisah di Jeju, wahai Sally...lamanya nak tunggu kome update sampai ke Seoul ni haaa...hahahaha...tapi takpela...slowly la kan...apa barang kalau update banyak-banyak...

okay, dia tgh malas.

Okay, kita mulakan dengan Cheonjeyeon Falls, kawasan air terjun ni terkenal dengan juga sebagai "The Pond of God" dan terdiri daripada 3 bahagian...

Cheonjeyeon Falls, named 'The pond of God', consists of 3 parts. Around the falls, a variety of plant life thrives, such as the rare ‘solipnan’ reeds. To the east, there is a cave where cold water pours from the ceiling to create a waterfall. The water from the first waterfall becomes the second and third waterfalls and flows into the sea. In Cheonjeyeon Valley, there is the “Seonimgyo Bridge” (arch bridge that has 7 nymphs carved on the side) and the octagonal “Cheonjeru tower”. The Seonimgyo is also called “Chilseonyeogyo”(meaning seven nymphs) and it connects Cheonjeyeon with the Jungmum Tourist Complex. On the surface of the Cheonjeru Tower, there is a painting that tells Cheonjeyeon’s legend of the nymph and mountain god. Every even-year in May, the Chilseonyeo Festival is held here.


Masih lagi tempat untuk sight seeing...kawasan ni mmg sejuk dan cantik...macam lerengan bukit lepas tu tetiba ada air terjun...hahahaha...masa kami sampai tu dah agak lambat sikit...cuaca pun hampir gelap...jadi tak dapat nak jalan jauh untuk tgk ketiga-tiga air terjun tu....


Seonimgyo Bridge

Obokcheon – Fountain of Five Blessings

The animals symbolize : Tortoise (Longevity), Boar (Wealth), Dragon (Honour), Mandarin Duck (Romance, good for singles!) and Carp (Children, good for married, childless couples).


Overall, sini antara kawasan yang cantik...tapi tak banyak gambar boleh ambik sebab kawasan dia dalam pembinaan...sebab ada keretakkan kat jambatan ni..hahahaha...

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!