Travelogue Korea : Departure and arrival in Busan.

4:39:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Ada yang tunggu Sally update..? Hehehehe...Travelogue Sally mungkin akan ada 10 entry kot sebab macam banyak pulak tempat Sally pergi...saje nak kongsi dengan korang...

Sebelum keluar negara, jangan lupa tengok checklist ni...atau korang buat la sendiri checklist yang berkaitan...sebab setiap orang lain-lain dia punya keperluan kan...tapi yang Sally sertakan antara benda basic la kalau nak keluar negara...Sally ni orangnya simple...kadang-kadang tu benda penting pun mmg saje tak bawak sebab malas..hahahaha....


Sally punya flight pada pukul 8.30am pada 6th November tu...time tu masih lagi Autumn tapi sebab perubahan cuaca yang menghampiri winter, dia jadi sejuk gila sampai la mencecah -4°c kot...nasib baik jugak la Sally bawak baju yang agak tebal...walaupun sebenarnya dah hampir pakai 3-4 helai jugak la...malam lagi sejuk...


Ada beberapa hari kat Seoul, malam dah salji...tapi bila pagi je dah cair...so, tak dapat nak ambik gambar pun...huhuhu...Back to track, Sally sampai ke Busan lebih kurang pukul 3.45pm waktu Korea...sana awal sejam daripada Malaysia...Masa sampai sana pun cuaca dah sejuk...tapi belum la sampai negative...

Busan merupakan salah satu tempat di dalam Korea Selatan, sama macam Seoul jugak...tapi Busan ni banyak dekat area laut laa...Abang Yonghwa kita kira kategori nelayan moden yang reti main gitar laa sebab dia kan asal Busan...hahahaha...


Turun daripada Busan, kami menghala ke Gyeongju dulu...salah satu daerah dalam Busan...Gyengju ni agak jauh sikit la daripada Busan, makan masa hampir 2 jam jugak nak kesana...Naik bas daripada airport terus ke Gyeongju dan pergi ke guest house kami, Shilla Guest House.


Banana Milk!
Rasanya korang yang minat pasal Korea sure kenal dengan susu ni kan..hehehe...susu ni mmg jadi favorite Sally kat Korea...kiranya setiap hari sure akan minum sekali atau dua tiga empat kali...hahahaha...sampai je kat guest house, terus lari g cari susu ni dekat kedai GS25 (kedai serbaneka macam 7-11)...
GS25 atau C&U lagi murah daripada seven eleven tau...so, better cari kedai dua ni kalau dah takde sangat baru g 7-11 tu okay?


Kalau korang ke Gyeongju dan duduk dekat area Shilla Guest House, korang akan perasan kedai ni depan GS25 tu..hehehe...eh...ni saje taktik tak nak bg korang perasan yang seorang tourist yang baru first time datang Korea dah start perangai ambik gambar..hahahaha

Hahahaha...esok kita sambung cerita pasal guest house and tempat mana Sally g kat Gyeongju ni..okay?

You Might Also Like

26 comments:

  1. bestnya dpt gi korean kan!.. ehh, zaza pun ada simpan duit korea hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...rezeki zaza...alhamdulillah dapat kesana..ouhh..duit tu ambik masa nak g sana..

      Delete
  2. wahhh best nyaa .. eh banana milk tu comeyy jee , mcm sedap je :D

    ReplyDelete
  3. tak singah rumah abang yonghwa ke? heheheh. aaa. banana milkkk TuT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singgah...siap bgtau omma suruh anak dia masuk meminang cepat...kekeke (ง'̀-'́)ง

      Delete
  4. Replies
    1. YA! Hahahaha...totally awesome! (☞゚∀゚)☞

      Delete
  5. Tak sabar nak baca entru kedua nanti..akak pun trinhin nak pi korea.selalu tengok dalam drama tv je..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila menanti dgn penuh kesabaran ye kak...hehehe

      Delete
  6. banana milk tuuuu. jeles2. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiya! Kenapa jeles dengan susu? ಠ╭╮ಠ

      Delete
  7. macam sedap je kak. apa rasanya? lemak2 ke. isyh. cam best je kak..wuwuw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errr...rasa dia mcm susu...susu yang sedap tak terkata...haaa...gitu la rasanya...
      (づ ̄ ³ ̄)づ

      Delete
  8. X pernh rasa Dan tringin nak rasa banana milk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli kalau nak lya...ada je jual kat KL... ♥‿♥

      Delete
  9. Wahhh seronoknyerrr ..........Kak Lya nak tgk gambar Sally duk kat bawah pokok tu hehehhe .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa...gambar tu ada kat kawan-kawan sally la kak...huhu

      Delete
  10. patutnya sally kena bawa balik byk banana milk ni n bagi kat kita org ... dpt la merasa ... heh heh

    ReplyDelete
  11. Amboi kak sally... Datang nak menjenguk yonghwa ya... Hehehe... Bestnya! :D

    ReplyDelete
  12. woohoo..bestnyer g korea! tringin nk p pulau jeju..

    ReplyDelete
  13. Tak sabar nak baca part seterusnya kak Sally~

    ReplyDelete
  14. rasanya.. ramai yg pergi korea suka minum banana milk tu.. mak aih.. bila la saya boleh merasa yer.. cepat2 update yer kak sally (:

    ReplyDelete
  15. best2...jeleslah ..teringin nak pergi jgk. Banana milk!! drooling :)

    ReplyDelete
  16. waiting entry seterusnye..hihi :)

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!