Kkakdugi.

10:42:00 PM Sally Samsaiman 15 Comments


My dear kkakdugi,

I missed you.

Sincerely, me.

#Lapar #KoreanFoods

15 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sally busy yang terlampau.

4:03:00 PM Sally Samsaiman 9 Comments

Aktiviti menulis travelogue terpaksa la ditunda...Sally serius mmg terlalu busy skrg sebab kejar dateline untuk assignment kelas this week...tu la...orang sibuk g kelas, kita busy g Korea...kan dah banyak benda tak sempat buat...hihihihi

Sally tau banyak hutang blogwalking kan...takpe...korang tunggu jela next week...nanti Sally datang serrrrbuuuuu blog korang..hehehe...for meantime ni mmg susah sikit la...masa menulis ni pun sbb dah hilang idea nak buat assignment...tu yang masuk jugak blog sekejap...

Lagipun sekarang mood kelaut sikit sebab tak dapat g konsert CNBLUE, 2014 CNBLUE Live Can't Stop in Nanjing, China...Bajet konon feeling macam heart broken laa...hahahaha...Sally pernah jugak update pasal konsert ni dalam entry the journey for 2014 CNBLUE Live Can't Stop concert continue in Nanjing, China...tapi kali ni mmg sure Nanjing akan jadi last stop untuk tour ni...

Beberapa orang kawan Sally dah sampai Korea sebab nak g Nanjing sekali dengan CNBLUE and ada beberapa orang lagi yang akan terbang direct ke Nanjing hari Sabtu ni... Jadinya, Sally pun hanya mampu doakan dorang semua selamat sampai dan selamat pulang nanti...sebab ada benda yang Sally kirim kat sana..hahahaha...

Okay la...penat bebel..got to go!~

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [What if...]

3:56:00 PM Sally Samsaiman 10 Comments

What if your superheroes can't stop eating?









and...

what if you also cannot control your appetite?


HAHAHAHA.

Tak lawak.

10 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [Dubu Dubu promotion]

12:36:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments


Kepada yang selalu cakap makanan Korea mahal kan...boleh la g Dubu Dubu jumaat ni...ada 3 years anniversary promotion...RM3 dapat Soondubu Jjigae...okay what...

Soondubu Jjigae = Spicy Stew (Chicken/Beef/Seafood)

Happy Luncheon! :)

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Wordless Wednesday! [2015 Love]

10:14:00 AM Sally Samsaiman 14 Comments



There you go!
My 2015 photo desk calender and my note pad..

weee~

p/s : Fan-girl mode activated!

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Anapji Pond & Cheomseongdae Observatory.

3:55:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Malam selepas berjimba dekat Shilla Millennium Park, kami join Gyeongju City Tour ke Anapji Pond & Cheomseongdae Observatory...Tour start pukul 6 petang (kat sana dah gelap gelita) sampai pukul 9 malam...Ini pun masalah...nama Gyeongju City Tour, tapi macam biasa la...mmg 100% speaking in hangul dan kami pun tak tau apa yang kami tengok ni ha...so, kita kena la buat kajian sendiri...muahahaha...


Tour mula dengan Anapji Pond, disebabkan kami ikut tour..jadi semua fees dah termasuk la...tapi Sally tak ingat berapa fees untuk tour ni...nanti korang cuba la check kat laman web dia eh..tapi kalau tak ikut tour, fees dia:

[Individuals]
Adults: 2,000 won
Teens: 1,200 won
Children: 600 won

[Groups (+30)]
Adults: 1,600 won
Youths: 1,000 won
Children: 500 won


According to the historical records of ‘Samguk-sagi,’ Anapji Pond was built during the 14th year of King Munmu (in power 661-681 AD) of the Silla Kingdom (57 BC-935 AD). Small mountains were created inside the palace walls, beautiful flowers were planted, and rare animals were brought in to create an exquisitely exotic garden fit for royalty. The pond was originally built in Wolseung Fortress (erected in 101 AD during the Silla period), but the fortress was destroyed and now lies in ruins. In 1974, an excavation project revealed large spherical shapes (measuring 200 meters in diameter and 180 meters in height) which indicated that 3 islands had been located in the pond. Thanks to these important findings and existing historical records, Anapji Pond has been restored to nearly its former glory.

Haaa...begitu la kisah dia...malas pulak rasa nak translate kan...kekeke...suasana malam kat sini mmg cantik walaupun hanya berbekalkan lampu pada certain tempat...
 



Luas sebenarnya Anapji pond ni...sampai rasa nak pusing dia lelah kot..hahahaha...tapi best la jugak...

Cheomseongdae Observatory

Cheomseongdae is the oldest existing astronomical observatory in Asia.
Constructed during the reign of Queen Seon-deok (632-647), it was used for observing the stars in order to forecast the weather. This stone structure is a beautiful combination of straight lines and curves.
 
 Cheomseongdae Observatory ni tempat orang zaman dulu kala nak tengok cuaca, anak bualn dan pelbagai aktiviti yang berkaitan astronomi la...so, mereka akan naik pada atas binaan ni untuk tengok bintang dan mendalami ilmu astronomi...

Credit : http://nadnadine.blogspot.com/


Kat sini Sally tak banyak ambil gambar sebab phone saya sangat tak cantik ambik gambar pada waktu malam...so, ni jela gambar yang ada...gambar Cheomseongdae Observatory tu pun ehsan daripada kak Nadia..hehehe...kalau korang suka tempat sejarah, korang mungkin suka la tempat ni...

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Poskad untuk pemenang Holiday GiveAway by Sally Samsaiman dah dipos!

2:51:00 PM Sally Samsaiman 12 Comments

Ambik!

Tajuk entry pun dah macam satu perenggan ayat dah..hahahaha...kalau tak buat entry pun rasanya korang dah tau apa yang akan Sally bagitau dalam entry ni kan...hahahaha...tak reti nak pendekkan tajuk...main copy paste je...


So, kepada pemenang yang dah bagi alamat kat Sally tu...selamat menanti...kalau dah sampai bagitau la kat Sally tau!

Much love! :)

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Shilla Millennium Park in Gyeongju.

4:18:00 PM Sally Samsaiman 13 Comments

Masih lagi kisah dekat Gyeongju...Hahahaha...macam lama pulak nak sampai ke Seoul kan? Takpe la...slow and steady la kan....banyak lagi benda nak cerita sebelum sampai ke Seoul...sila bertabah ye..hehehe



Kalau ke Gyeongju, tempat yang paling menarik untuk dilawati ialah Shilla Millennium Park (SMP)... SMP ni merupakan lokasi penggambaran untuk filem keluaran MBC, "Queen Seondeok"... dan jugak Boys Over Flower...sape yang dapat jumpa kawasan mana dorang berlakon, korang mmg peminat tegar BOF..kekeke...


SMP merupakan tempat pertama yang kitorang pergi sampai masa sampai ke Gyeongju...Pagi masa sampai tu cuaca agak mendung dan ternyata mmg la hujan rintik-rintik...nasib jugak tak lebat..kalau tak haru biru nak berjalan..hahahaha...

Jap eh nak recall apa yang kitorang buat kat sana...hahahaha..lupa laa...dah lama kan..

Ohh! kat sini ada pertunjukkan...Secret of Heavenly Chest dan Art of the Hwarang...Tapi mmg kacau mood sebab dorang speak 100% in hangul dan kitorang yang datang ni terpinga-pinga la dengar dia membebel ape tak tau...entah la...bagi Sally kalau nak kita kenal culture dorang, should be at least some introduction in English, kan?

Overall I really don't know anything or whatever they talked tapi enjoy jugak la tengok..hehehe...sbb ada kuda hensem :P




I really meant the HORSE not the HORSE OWNER..hahahaha...okay, sikit laa...

Lepas tengok performance tu...kami merayap di sekitar SMP tu dan melakukan tugas sebagai tourist yang berhemah...Kalau tak ambik gambar tak syok la kan?



Autumn membuatkan tempat ni nampak sangat cantik walaupun daun dah banyak gugur...It was a pleasant heart warming feels whenever you're here...


BOF filming location.



Seriously, I was hoping to see my prince charming here, but he didn't show up.




People called it syndrome, but we called it "Sawan Sejuk"...HAHAHA...sebabkan sejuk dan jugak hujan...pasal tu jadi macam tu...hahaha...mintak maap ye!




It was an awesome experience. Seronok dan mmg banyak benda untuk dilihat...kalau korang jenis yang suka sight seeing, this would be the best place that you should be in Gyeongju!

Shilla Millennium Park
Address : 719-70, Shinpyeong-dong, Gyeongju city, Gyeongsangbuk-do.
Tel : 054-778-2000

Ticket :

Classification Adults Youths Children
Age Ages 18+ Ages 17 or younger/
Middle and high school students
Elementary school
students or younger
Day ₩ 18,000 ₩ 13,000 ₩ 11,000
Night ₩ 9,000 ₩ 7,000 ₩ 6,000

13 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Sally & MYBoice CNBLUE featured in KLiK Magazine.

11:49:00 AM Sally Samsaiman 11 Comments

Kita break sekejap daripada travelogue Korea, memberi laluan kepada fangirl nak update pasal aktiviti dia..hehehe...asyik jadi traveler je kan..hahahaha...(kejap lagi Sally update pasal travelogue pulak)...

Kalau korang ingat entry KLiK Magazine & MYBoice CNBLUE Mini Gathering 2014, yang Sally update pada hujung bulan September lepas...harini Sally nak kongsikan artikel yang ditulis oleh pihak KLiK tentang aktiviti yang berjalan pada hari tersebut...Mmg kami dah tau yang artikel tu akan keluar lewat tapi tak tau la pulak kami featured dalam edisi ulangtahun KLiK yang pertama sebagai majalah KPOP edisi Bahasa Melayu secara rasmi....

Edisi 1st November 2014 ni agak tebal daripada edisi yang lain sebab menyambut ulangtahun mereka dah featured pelbagai artikel tentang dunia KPOP, comeback dan juga beberapa aktiviti pelbagai official fan-club artis Korea di Malaysia.






Antara artikel daripada pihak KLiK tentang CNBLUEBEAT, official fan-club CNBLUE di Malaysia...Mmg happy...kadang-kadang rasa, jadi fangirl tu lagi bahagia daripada jadi blogger...entah kenapa...mungkin jadi fangirl hala tuju kita satu kepada idola kita, tapi kalau jadi blogger ni...banyak sangat hala tuju dan kadang-kadang tu takkan sama sampai boleh buat kita bermasam muka...

Kalau korang nak beli ni...boleh contact KLiK kot sebab ni dah lama punya edisi kan...kalau nak beli setakat nak tengok Sally, baik jangan la...malu ittew..hahahaha...dah kenapa feeling retis pulak ni..muahahahaha...

11 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Travelogue Korea : Silla Guest House in Gyeongju

10:39:00 AM Sally Samsaiman 17 Comments

Okay, seperti yang Sally janjikan...Sally akan sambung menulis travelogue Sally...kali ni tempat penginapan pertama kami sejurus tiba di Busan, Korea...tempat persinggahan pertama ialah Gyeongju...dan tempat penginapan kami diberi nama Silla Guest House...

Sally mmg puas hati dengan guesthouse ni...walaupun staff dia seriously tak boleh bercakap English langsung...tapi dia tetap cuba nak bantu...masa awal-awal masuk nak check in...muka masing-masing macam tengok orang daripada planet lain selain bumi...hahahahaha...mungkin ni kali pertama dorang dapat customers Muslim yang berhijab kot?



Silla Guest House ni merupakan anak syarikat kepada official Gyeongju City Tour and Cheon Ma chartered Bus Company yang mana dah beroperasi sekitar 40 tahun..Dekorasi dalaman guesthouse ni menyatakan dan memperkenalkan kepada pelancong tentang Traditional Korean Hanok yang mana bagi Sally sangat cantik dan selesa...Serius rasa macam duduk kat rumah zaman dulu laa...hehehe...

Disebabkan kami berlapan masa kunjungan ke Korea, jadinya kami ambil dorm yang ada 8 katil...mmg cukup selesa, cukup bersih...


Dekorasi dia mmg macam ada kat rumah lama kan...serius best...katil lebar kot...mmg agak kecik sikit kalau duduk berlapan...tapi kalau backpackers rasanya takde masalah...Toilet dan bilik mandi dia berasingan...so, kiranya boleh take turn la kalau nak masuk...Suka Sally nak ingatkan...Korea bukan macam KL yang ada paip kat tandas ye...so, hadapkan jela..kekeke...



Kebiasaannya kalau kita menginap kat mana-mana, selalunya kita akan dibekalkan dengan sarapan pagi percuma...tapi kat sini lain sikit...kita boleh makan sarapan pagi dengan bayaran KRW 2,000 (RM6.40)...Kiranya tak free la...dah paling penting lepas bayar kena masak sendiri..hahaha...untuk seorang dia bagi telur 2 biji, roti 4 keping, butter + jam dan orange juice...




Dia ada small bar lounge dekat sini...kat bawah tu ada macam-macam jenis permainan...Mini football game, pocket ball, board game, nak main piano, tengok TV dan macam-macam lagi la...kalau boring ke tak tau nak buat ape...boleh la turun dan main kat situ...ada vending machine yang jual makanan dan minuman segera...atau kalau nak sight seeing dekat-dekat, boleh sewa basikal dengan harga KRW 5,000 (RM16.00...) pendek kata semua ada la...

 So, kalau korag rasa nak berkunjung ke Gyeongju...boleh la menginap di Silla Guest House...

Silla Guest House
Address : Noseodong 152-3, Gyeongju, Kyung-Buk.
Tel : 054-745-3500
Fax : 054-745-3509


17 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!