Menjahit tudung lagi yaww~

8:48:00 AM Sally Samsaiman 22 Comments

Tajuk...tu dah membayangkan tahap obses Sally kali ni...tapi Sally bukan obses beli tudung Aidijuma atau Fareeda ek...Sally tgh obses menjahit tudung sendiri...ini semua salah kakak Sally la...sebab dia yang beli buku tutorial nak jahit tudung...tak pasal-pasal Sally terjebak sama...Sebenarnya ini bukan kali pertama Sally cerita pasal menjahit tudung...Sally pernah jugak mention dalam entry SINI dan SINI...



Ini masa tgh sibuk memilih kain dekat Gulatis...sebab Jakel tak bukak masa raya aidiladha lepas...jadinya berjalan la ke Nagoya, ke Kamdar dan sampai la ke Gulatis...time ni mmg rambang mata kot nak membeli...macam-macam kain la yang nak dibeli...kalau ikut hati...habis diborong...tapi ikut baki akun bank...kita beli yang sekadar mampu jela...hahahaha...




Sampi je rumah...masing-masing terus ambik tugas...sementara kakak Sally potong kain, Sally potong la awning tudung...hehehe...biasa la...saya kan adik...bagi kakak buat yang susah...muahahahaha....takde la...Sally tgh leka potong shawl Sally...untuk buat tudung awning, kitorang beli 3 jenis kain yang bercorak...lepas tu Sally beli kain chiffon untuk buat shawl pulak...

Mari menjahit shawl...kekeke...alaa...jahit tepi je pun...lepas ni ingat nak buat yang ada design sikit la...tapi tengok la nanti macam mana...hehehe...



Yeay! alhamdulillah...dapat 3 tudung awning yang berlainan corak...dan satu shawl..hehehe...mmg menjadi obsesi betul menjahit ni kan...kesian mama kena paksa jadi model tanpa gaji...mmg puas hati...walaupun yela tangan tak bedung menjahit kiri ke kanan kan...hahaha...takpela...janji siap...mihmihmih...

You Might Also Like

22 comments:

  1. pandai juga sally menjahit...selamat maju jaya yer sally...

    ReplyDelete
  2. wah..pandainya sally,,so boleh la lepas nie bukak butik..

    ReplyDelete
  3. Cantiknya dik Sally....rajin dan pandai adik jahit....tudung jenis halfmoon ada ker...akak suka pakai tudung halfmoon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. halfmoon belum khatam lagi kak..InsyaAllah nnt :)

      Delete
  4. wahh lepas ni boleh la buat mcm2 jenis tdung n shawl lg..
    anne pun kalau masuk kedai kain trus rambang mata.. nasib baik tak kaya.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! hahaha...Sally pun mama yang bayar laaaa~

      Delete
  5. cantik..nak tempah blh sally..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cik Nor...alololo...xleh la Cik Nor...Sally jahit belum kemas pun lagi :(

      Delete
  6. Okay nak shawl lagi ! Hahahaha. :P

    ReplyDelete
  7. wah untungnya...jahit sndiri.plh kain sndiri.mmg 1 kepuasan yg bganda lah

    ReplyDelete
  8. bagus la sally..dapat berjimat..puas hati kalau sendiri yg buat..

    ReplyDelete
  9. rajinnya. mesti puas kan kalau dapat jahit sendiri. boleh ikut citarasa kita sendiri nak labuh tahap mana..

    ReplyDelete
  10. Pandainya kak Sally menjahit, belanja satu tudung.. :)

    ReplyDelete
  11. Tempah boleh... Hehe.. Sally belanja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo...xleh la kak Maria...Sally jahit belum kemas pun lagi :(

      Nnt sally buat GA laa...kekeke

      Delete
  12. Cantik dan kemas hasilnya kak Sally. Hmmm... rasanya dah boleh buka butik sendiri eheheh. Pada saya, saya prefer handmade dari jahit kilang kerana kualiti. Dan tumpang tanya. Material kain macam mana ok dibuat tudung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks izzah...belum boleh lagi ni...masih tak kemas jahitan..huhuhu...kalau tudung awning tu akak pakai lycra dan chiffon...depends kepada jenis tudung yg akak nak pakai la...awning pakai kain tropika...jawab soalan bwh ni...kak sally beli 2 meter utk buat shawl...tapi kalau tak suka panjang sgt...1.8 meter...lebar selalunya bidang 45 @ 60...kena tanya laa :)

      Delete
  13. Dan biasanya beli berapa lebar? Pakai meter ke inci?

    ReplyDelete
  14. ukuran untuk shawl mcmne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally beli 2 meter utk buat shawl...tapi kalau tak suka panjang sgt...1.8 meter...lebar selalunya bidang 45 @ 60...kena tanya laa :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!