Lima gred dalam solat.

9:18:00 AM Sally Samsaiman 6 Comments

Selalu kita dengar gred dalam peperiksaan je kan...sekarang ni ibubapa, anak-anak selalu menekankan gred yang bakal diterima dalam sesebuah peperiksaan...tapi apa gred kita dalam solat?


Gred E
Bila azan,buat tidak Tahu,Tengah memasak terus memasak, tengah berfb terus berfb, sedang tengok TV,terus tengok tv dan seumpamanya

Gred D
Bila azan berkumandang, dia perlahankan tv, perlahankan radio, tetapi tetap meneruskan aktiviti, ,tidak bersedia untuk solat

Gred C
Bila azan berkumandang, .terus mengambil wuduk dan solat

Gred B
Bila azan,terus berwudhu' dan menuju ke masjid mahupun surau

Gred A
Bila azan, sudah berada di masjid dlm keadaan berwudhu', dan bersedia untuk solat

Apakah gred solat kita...? Kalau exam kita nak gred A sokmo..Kalau tak dapat A tu rasa macam nak kiamat dah dunia...kadang-kadang tu kita bertungkus lumus supaya akan sentiasa dapat gred yang cemerlang... Solat macam mana? Ingatlah! solat adalah perkara nombor satu yang akan ditanya oleh Allah di hari perhitungan nanti bukannya result exam...tapi bukan la kita perlu menolak segala hal dunia...


Solat terjaga, InsyaAllah benda lain pun...Sama-samalah kita balance kan hal dunia dan hal akhirat...Semoga dapat keberkatan hidup hendaknya!

You Might Also Like

6 comments:

  1. great piece of sharing with great thoughts....

    ReplyDelete
  2. kejap2 je A,kejap2 c..kena perbaiki diri la nampaknya..

    ReplyDelete
  3. Gred ini yang nak kena perati selalu kalau nak 4 flat kat akhirat sana

    ReplyDelete
  4. Thks sally prkongsian..kekdg memg kita alpha dgn dunia.moga kita mndpt gred yg cemerlang dunia Dan akhirat

    ReplyDelete
  5. Tskk kita jrg dpt gred A...InsyaAllah...improve hari demi hari..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!