Thursday, September 4, 2014

Lima gred dalam solat.


Gred dalam solat | Selalu kita dengar gred dalam peperiksaan je kan...sekarang ni ibubapa, anak-anak selalu menekankan gred yang bakal diterima dalam sesebuah peperiksaan, baik sekolah, diploma ataupun degree..pendek kata pendidikan memang diutamakan...tapi apa gred kita dalam solat?


Lima gred dalam solat.

Gred E
Bila azan, buat tidak tahu,
Tengah memasak terus memasak,
Tengah leka kat Facebook, terus memandang Facebook
Sedang tengok TV, terus tengok TV dan seumpamanya.

Gred D
Bila azan berkumandang, dia perlahankan TV, perlahankan radio, tetapi tetap meneruskan aktiviti dan tidak bersedia untuk solat

Gred C
Bila azan berkumandang, terus mengambil wuduk dan solat.

Gred B
Bila azan, terus berwudhu' dan menuju ke masjid mahupun surau.

Gred A
Bila azan, sudah berada di masjid dlm keadaan berwudhu', dan bersedia untuk solat.

Apakah gred solat kita...? Kalau exam kita nak gred A selalu..Kalau tak dapat A tu rasa macam nak kiamat dah dunia...kadang-kadang tu kita bertungkus lumus supaya akan sentiasa dapat gred yang cemerlang... Solat macam mana?

Ingatlah!

Solat adalah perkara pertama yang akan ditanya oleh Allah di hari perhitungan nanti bukannya result exam...tapi bukan la kita perlu menolak segala hal dunia...cuma...jika solat terjaga, InsyaAllah benda lain pun...Sama-samalah kita balance kan hal dunia dan hal akhirat...Semoga dapat keberkatan hidup hendaknya!

9 comments:

  1. great piece of sharing with great thoughts....

    ReplyDelete
  2. kejap2 je A,kejap2 c..kena perbaiki diri la nampaknya..

    ReplyDelete
  3. Gred ini yang nak kena perati selalu kalau nak 4 flat kat akhirat sana

    ReplyDelete
  4. Thks sally prkongsian..kekdg memg kita alpha dgn dunia.moga kita mndpt gred yg cemerlang dunia Dan akhirat

    ReplyDelete
  5. Tskk kita jrg dpt gred A...InsyaAllah...improve hari demi hari..

    ReplyDelete
  6. Huhu.. Kita ada juga di antara gred2 tu... Kdg2 kita alpa..kdg2 lengah2kan jap... InshaaAllah cuba perbaiki lg..

    ReplyDelete
  7. Kadang2 kita alpa.. Jom sesama saling mengingati dan perbaiki lagi waktu solat kita :)

    ReplyDelete
  8. Terima kasih Sally untuk ingatan ini. Kadang kala terleka. Kena sentisa perbaiki diri ini.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite and hopefully, all the information is useful to you and don't forget to come again! Much love!