Cemburu? Iri hati? Lupakan jela...

10:02:00 PM Sally Samsaiman 27 Comments

"Aku suka tengok handphone dia...kalau la aku ada satu...kan best..."

"Bestnya dia dah ada pakwe, hensem...kaya pulak tu...."

"Untung la kau...semua yang kau nak kau mintak je.."

"Jeless weh dengan Sally, dapat jumpa CNBLUE live.."

Hahahaha..okay, yang akhir tu Sally perasan je...LOL.....

Cemburu...Iri hati..perkara biasa yang kita dengar...lagi-lagi kalau dia kawan kita...atau yang rapat dengan kita...lagi la kita rasa iri tu lebih sikit....

Bohong kalau sally tak pernah rasa macam tu...pernah jugak sekali dua kali Sally rasa iri dengan kawan Sally...yang statement atas tu Sally la...tapi yang second tu tak ye...Sally dari kecik (umur bukan badan) mmg serba kekurangan...tapi sally takde la rasa sedih ke ape...cuma kadang kala tu mmg ada la terdetik kat hati...kenapa aku takde...kenapa mak aku x boleh beli..kenapa...dan kenapa....

Tapi bila meningkat dewasa ni...Sally faham sesuatu...tak semua yang kita nak dulu tu ibu bapa kita mampu nak bagi...tak semua kita dilahirkan hidup dalam keluarga yang senang...tak semua benda yang kita nak kita boleh dapat....tak semua benda yang kita suka tu boleh jadi milik kita....tapi bagi Sally...ada kawan-kawan baik sally kat sisi pun dah cukup...


Diambil daripada kisah seorang kenalan Sally masa zaman kolej...orangnya bijak pandai, cantik...kaya...tukar telefon macam tukar baju...nak makan sedap senang je...tak payah susah payah tunggu duit elaun...bah kan elaun tak pernah sentuh rasanya...tak macam Sally dan kawan-kawan lain yang boleh makan sedap masa awal dapat elaun je...setiap minggu parents dia masukkan duit belanja RM200-RM300...per month almost RM 1000 untuk perbelanjaan dia...tapi nasib dia kurang baik bila dalam masalah cinta...sentiasa kena tipu dengan lelaki yang berdamping dgn dia sebab materialistik!

So, bukan la niat Sally nak ungkit kisah dia kat sini...cuma Sally nak cakap...tak semua yang kita nak tu kita perlu...so, jangan la iri hati dengan nasib baik orang lain...sebab Allah tu rencana kan yang terbaik buat kita...tak semestinya kalau kita kurang bernasib baik daripada material, kita yang paling kesian dalam dunia...semua tu kita boleh usaha...Semunya mampu kita miliki kalau kita usaha...kita tak lahir terus kaya...tapi kalau kita usaha...tak mungkin kita selamanya miskin kan...? yang penting usaha, tawakal dan kalau betul ada rezeki kita...insyaAllah...

^____^

You Might Also Like

27 comments:

  1. Buat dono jelahh...Janji kita happy!

    ReplyDelete
  2. setuju sangat. kita dilahir sebagaimana yang Allah kehendaki. setiap yg terjadi tu bersebab. kalau kita kurang itu, kita lebih ini..nothing's perfect in this world except ALLAH SWT

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ada jugak benda yang baik dalam diri kita...mgkn kita tak nampak..orang lain nampak :)

      Delete
  3. ehem2...sapa kat sebelah tu;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mana satu tu..? hahaha :D

      Delete
    2. yang jubah sedondon tu la sally=)

      Delete
    3. tu Muhaimin nama dia..hahaha :)

      Delete
  4. perjalanan hidup setiap manusia berbeza . ada bahagian masing2 . bersyukur dgn apa yg kita ada ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. brtul kak...tak semua yang kita nampak indah, indah pada empunya badan :)

      Delete
  5. kita tidak akan dapat jadi orang lain, rezeki pun tidak akan sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua ada bahagian masing-masing..InsyaAllah :)

      Delete
  6. Betul tu sally tak nak dengki-dengki k...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dengki sebab dia dapat 4.00 flat dan kita nak ikut jejak langkah dia takpe..hehe

      Delete
  7. thanks utk entry ni sally!memberi motivasi sungguh..Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita dan apa yg kita perlu kan?bersyukur dan terus bersyukur..xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde ape la Niesa...Sally bercakap daripada pandangan mata Sally :)

      Delete
  8. Setujuuu ! Maka dengan itu mari kita ke Gomonae lagi. Eeehhh. :P

    ReplyDelete
  9. allah sudah sediakan yg terbaik untuk kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...Allah Maha Mengetahui setiap sesuatu ;)

      Delete
  10. husna pon kekadang sama perasaan mcm kak sally..rasa mcm tak puas hati knapa org lain ada, husna tak ada.. rupanya Allah nak ajar erti bersyukur.. mungkin ada effect di sebaliknya kalau kita mempunyai semua yg kita inginkan..:)

    ReplyDelete
  11. hihihi qila mmg banyak busuk hati cemburu dengki iri hati whatsoever ni lah hahaha.
    jeles nya allah je yg tahu TT_TT
    tapi nevermind lah.
    usaha!
    fighting!
    chaiyuk hihihi :D
    kan kak sally kan~~~ hehehehe

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!