Puding Roti Kukus Kurma.

1:00:00 PM Sally Samsaiman 25 Comments


Lepas siap eskem goreng, ada banyak kerak roti yang tak pakai sebab kan kita pakai yg tgh je kan...so, sally pun ambik keputusan nak buat puding roti kukus...sebab sayang la nak buang kerak roti tu kan...

So, meh sally nak bagi resepi yang senang, mudah dan yg akan menjadikan korang tak buat ialah sifat malas je..hahaha...

Puding Roti Kukus Kurma.
  5 keping roti (tapi sally pakai kerak roti balance buat eskem goreng tu je)
1 tin susu cair (375 ml) (which I prefer pakai jenama Carnation tu)
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter
Sedikit kismis (and I have to used kurma sebab takde kismis)

Cara dia mudah je...firstly, campurkan susu, telur, gula dan esen vanila tu..kacau la sampai agak-agak sebati...kalau gula tak hancur pun takpe sebab nanti dia nak kukus cair jugak...Pastu, atur roti tu..sapu butter sikit biar ada rasa lemak-lemak, siram la adunan tadi tu kat atas roti yg disusun bagi dia tenggelam...then tabur la kismis atau kurma yang di hiris nipis...dan kukus selama 25minit ikut saiz la...kalau nak tau dah masak ke belum, cara sama macam buat kek, cucuk kalau takde yang melekat means dah masak laa...


So, ni la rua bila dah siap nak kena kukus...yang penting masa kukus tu...tutup dia punya penutup tu dengan kain...so, wap air tak kena kat puding tu...dan takde la dia kembang nanti...

Selamat memasak!

You Might Also Like

25 comments:

  1. i think i saw this yesterday...ahakss..tak reti2 nak hulur2 sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...kalau sempat nnt sally buat yg lain utk akak :D

      Delete
  2. kalau nak bakar dalam oven boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je...tapi bakar suhu berapa tak pasti...sbb tak nak dia kering sangat

      Delete
  3. Replies
    1. wasalam...thanks Nasuha! Boleh la cuba nnt :D

      Delete
  4. rajinnya sally nie memasak ya

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Hehehe...sally pun tak rasa lagi kak... :D

      Delete
  6. Replies
    1. Mohon buat ye kak...jgn nak masak Korea je.. :P

      Delete
  7. Replies
    1. Ni sebenarnya sbb ada kerak roti tu je kak..huhu

      Delete
  8. Replies
    1. Hehe..alhamdulillah..boleh laa..hikhik

      Delete
  9. Mcm best je. Kena cuba. Keke. Better than fried ice cream, i guess? Hhi

    ReplyDelete
  10. nyummyyyyy.....telan liuq..kalau dekat dgn sally hari2 cik request...kikiki

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum dan salam singgah sini dik Sally...sedapnyerr puding roti tu...

    ReplyDelete
  12. wah.. sedapnya.. pandai sally memasak.. :D

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!