Eskem Goreng.

10:17:00 AM Sally Samsaiman 28 Comments

Kalau Sally...benda makan je sangat laju...actually dah lama sally tak buat eskem goreng ni...Fenomena eskem goreng ni sally tau masa sally belajar form 3 which is tahun 2005 dulu...time tu ade acik tu jual..RM2.50 sebiji..hehehe....

Lama lepas tu diam kejap...pastu keluar pulak dalam tahun 2009...masa sally amik Diploma...bila sally balik kampung kat Kelantan..semua tanya apa yang sally buat...pastu masing-masing dapat seketul sorang terus diam..hahaha..termasuk la nenek sally...hahaha...

So, hari ni tak nak ajar...sebab korang mesti dah tau kan cara nak buat...Lagipun, benda ni dah femes lepas Nestle keluarkan eskem goreng keluaran mereka jugak kan...kalau yg malas, boleh la beli...


Harga dia sally tak tau la berapa kan...sebab tak pernah terasa nak beli...almaklum la...sally kalau boleh buat sendiri, baik buat...sebab kalau beli tak puas punya beli...




Atas tu cara nak buat la...serius malas nak terangkan..hahaha...korang faham-faham jela ye..ihiksss...yang penting...jangan terus goreng...simpan dalam freezer sehari semalam bagi dia beku betul baru boleh goreng...cara nak goreng...bagi api panas kaw-kaw...deep fried is better...pastu golek-golek dalam minyak yang betul-betul panas kurang lebih 5-10 saat...and dah boleh makan!

Selamat mencuba!

You Might Also Like

28 comments:

  1. lupa je lya nak try nie..sib baik sally ingatkan..nak cuba

    ReplyDelete
  2. akak ada try...tp biasa la fail..akak kan jejari bangku bab2 buat benda2 mcm ni...next sunday nak cuba lagi la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...cawan yg akak tekap tu kena sesuai kak

      Delete
  3. betul tu sally.baik buat sendri..Puas hati makan..pastu bole wat stok simpan kt fridge..Nak makan xpayh susah2 ke kedai ye tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat la bernas kak! hahaha...lagipun sejak bila makan seketul cukup kan?

      Delete
    2. haaa..tau xpe..dari beli mahal2 ad bape ketui je baik wat sendri..berbaloi..

      Delete
    3. Exactly! Hahaha..lagi-lagi benda sedap kan..hahaha

      Delete
  4. buatkan untuk akak sally? bha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat kan tu boleh...tapi dia kena simpan dalam freezer..camne?

      Delete
  5. Memang sedapp aiskrim goreng ni... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah namanya makanan kak nurul..haha :D

      Delete
  6. Assalamualaikum sally, haritu sheila buat takda pula kelip pakai sudu. buat pakai tangan je. hahaha aci lah. menjadi juga. hihiii. singgah menabung SDB sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sheila...hahaha...ikut rajin la...sally lagi salute yg pakai tangan...yg garpu ni kategori malas! hahaha

      Thanks! :)

      Delete
  7. Replies
    1. Sila..sila...hehehe...ajak mak join :P

      Delete
  8. ika dulu kalau kat hostel, kalau malam2 study macam dah nak meletup otak, pi turun kat ground floor..ada akak block jual ais krim goreng...sedap! lama dah tak makan aiskrin goreng T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la buat sendiri ye...dah tau kan nak buat camne..hahaaaa~

      Delete
  9. Sedapnya! Bila la nak ada masa buat ais krim goreng ni?

    ReplyDelete
  10. Vee pernah cuba nak buat, but oemgeee minyak tu byk sgt menyerap. Mual Vee telan hri tu. Huhu!

    ReplyDelete
  11. oooo...biarkan semalaman ek..kalau cik lepas bulatkan mcm tu terus goreng je...kejap je dah cair dalam perot,...kihkihkuh

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum dik Sally...wahh...senangnyer nak buat...InsyAllah akak nak try ler buat lepas ni...

    ReplyDelete
  13. akak tak pernah mencuba buat sendiri.. sedap tu makan panas-panans.. :D

    ReplyDelete
  14. Simple kan ? Wah.. hehe.. coklat & vanilla ke Aiskrem yg sally pkai, sedap kn ? Mcm nama blog zara.. hahahah..

    ReplyDelete
  15. malam2 mcm ni bila tngk je gmbr rasa terliur la... hehe

    ReplyDelete
  16. tq for the recipe kak Sally! nak tanjuk kat ibu Yura nnt. Tetiba suka pulak baca recipe dalam blog ni hiks

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!