14.4.14 - "Black Day" di Korea.

8:50:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments

Kalau dekat Malaysia, semua orang kata hari ni hari tarikh yang cantik...bak kata kawan Sally la...rugi tak nikah hari ni...hahahhaa....okay, yang tu selingan je....tapi berlainan di Korea...

14th April setiap tahun ialah "Black Day" di Korea...bukan la black day yang sedih cuma dekat Korea hari ni merupakan hari "Single Day"...hari ni sempena merayakan mereka-mereka yang single yang tak dapat hadiah masa Valentine's Day (14th February) yang dorang rayakan (orang Islam diharamkan meraikannya ye)..pada 14th March pula mereka ada "White Day" iaitu hari di mana lelaki akan membalas hadiah kepada perempuan yg bagi dorang hadiah masa Valentine's..so, 14th April untuk mereka yang senang kata untuk mereka yang takde kekasih la baik perempuan atau pun lelaki...faham ke tak?

okay, Sally bagi korang senang faham...

14th February - Valentine's Day
(Perempuan akan bagi hadiah kepada lelaki yg dorang suka, well...kat Korea mmg perempuan obsess kepada lelaki ye..hahaha...sebab kan lelaki dia handsome tapi time ni tak specific la perempuan yang bagi sebab kan Valentine's tu mmg diraikan kat seluruh dunia kan)

14th March - White Day
(Lelaki akan membalas balik hadiah yang telah diberikan perempuan masa Valentine's tu...tapi dorang kena beli hadiah yang tiga kali ganda lebih baik la...)

14th April - Black Day
(Ni kira hari untuk yang mereka takde balasan la...hahaha...so, senang cerita lebih kepada mereka yang single and available la kan..hehehe)

http://www.maangchi.com/
Pada tarikh ni...kebanyakkan perempuan atau lelaki yang single akan pergi menikmati jajangmyeon (Noodles in black bean sauce / black noodles) dan akan memakai baju hitam...hehehehe...sebab tu la dipanggil "Black Day"....hehehe...so, today it's the day for the SINGLE!

Happy Single Day! 

p/s : meh la mereka yang single...kita pi makan jajangmyeon..

^___^

You Might Also Like

26 comments:

  1. Oh.. Baru tahu ;D
    Nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...org single mmg cepat sikit :P

      Delete
  2. Macam sedap je mee tu sally..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....sedap la jugak tapi sally tak berapa minat la kak :D

      Delete
  3. Replies
    1. hehehe...happy single day anim..hihihi...jom makan! :D

      Delete
    2. nak ikutttttttt.. hehehe

      Delete
    3. awak tak sesuai...hahahaha...ni utk org yg single je :P

      Delete
  4. Tak tahu pun ada Black Day. Tahu ada White Day je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balack Day ni tak official...dorang saje je nak sambung daripada White Day :)

      Delete
  5. ada juga eh,..cam2 hal kat dunia nie...kira balance la nie..yang coupel ada date single pun ada date..hadoii

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus la bro! kalau tak nnt kang ada yg "forever alone" pulak :D

      Delete
  6. ooo..hari untuk orang2 single pon ade rupa nya..baru cik tahu..mihmihmih

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ada punya..hehehe...baru balance bak kata Fizi :D

      Delete
  7. black day nak bagi tau yg mrk still available lah tu ...

    ReplyDelete
  8. wahh jajangmyeon comelnya nama dia heee.
    Jom jom happy single day kak sally :D <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom ape..? jom makan..? meh la makan sekali... :D

      Delete
  9. wow mcm2 hari ada ya kat korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Korea semua benda ada Lya...hahaha :D

      Delete
  10. assalamualaikum sally...info yg baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mama...thanks! info suka-suka je ni :)

      Delete
  11. Woww!! Nice info, baru den tahu. White day, black day. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah ada white kena la ada black sekali..hahahahaha :D

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!