The types of coffee (based on my knowledge)

2:48:00 PM Sally Samsaiman 46 Comments


Bercakap pasal kopi ni sebenarnya ada banyak perbezaan pada setiap satunya, hari ni Sally nak ceritakan beberapa jenis minuman yang berasaskan kopi mengikut apa yang Sally tahu laa...Sally suka minum Americano, Latte dan Mocchiato...semuanya kena mengikut mood juga pada masa tuu....


Macchiato.
Caffè macchiato, sometimes called espresso macchiato, is an espresso coffee drink with a small amount of milk added, today usually foamed milk.

Macchiato dalam bahasa Italy ialah "Marked"...Macchiato ni sesuai untuk orang yang tak rasa nak minum kopi tapi nak minum kopi..hahaha...sebab rasa kopi dia yang light tu buatkan kita takkan rasa pahit dan yang paling penting...dia ada susu..hehehe...if Starbucks, I would recommend the Caramel Mocchiato.

Latte.
A latte is a coffee drink made with espresso and steamed milk. The term as used in English is a shortened form of the Italian caffè latte or caffellatte, which means "milk coffee".

Secara mudahnya, latte ni sama je macam kita punya "white coffee" tu...cuma nama glamor sikit dan yang penting dia guna espresso bukan pakai kopi cap kapal api tu..hehehe...in Starbucks, please have Iced Vanilla Latte.

Mocha.
A coffee beverage prepared with espresso, chocolate, and hot milk.

Yang ni sally rasa, rata-rata dah pernah minum...dalam bahasa melayu kita Neslo (Nescafe + Milo)...haaa...tapi macam biasa la...benda yang membezakan ialah espresso nya...kalau kat Starbucks, boleh cuba Iced Caffe Mocha atau frappucino dan jangan lupa mintak whipped cream. Lately ni addict dengan Mocha pulak!

Cappucino.
A cappuccino is an Italian coffee drink which is traditionally prepared with espresso, hot milk, and steamed-milk foam. The name comes from the Capuchin friars, referring to the color of their habits.

Yang ni hampir sama dengan latte, yang membezakan ialah dia menggunakan dua jenis susu yang berbeza, hot milk dan steamed-milk foam. Cappucino kalau nak minum, mintak cappucino je la..Mana ada yg lain..hahaha...


Americano.
Caffè Americano, or Americano is a style of coffee prepared by adding hot water to espresso, giving it a similar strength to, but different flavor from, regular drip coffee. The strength of an Americano varies with the number of shots of espresso and the amount of water added.

Yeay! Americano merupakan minuman favorite cinta hati sally, Yonghwa..hehehe...he can actually drinks Americano up to 10 times per day...gila laaa! Yonghwa mmg addicted dengan caffeine...same like me...ya..ya..I know it's not good for our body..hahaha..

Americano ni spesis Kopi O kita la...dia hanya campuran espresso dengan air sahaja ye...without any sugar added...kalau larat minum la..kalau tak amik la gula kat tempat amik straw tu...bagi kasi ada rasa sikit..tapi kalau kawan sally dia kata, beli Americano merupakan air yg paling rugi sekali...hahaha..sebab dia tak reti nak rasa kopi tu...

Espresso.
Espresso is coffee brewed by forcing a small amount of nearly boiling water under pressure through finely ground coffee beans.They will pull each intensely rich shot within a precise five-second window and ensure each has three distinct layers or they toss it out and start again.

Espresso ni merupakan coffee yang paling pekat..dan sally sangat tak sarankan kalau korang nak minum...sebab dia hanya menggunakan air dalam kuantiti yg sedikit tapi kuantiti kopi yang banyak...dalam kata mudahnya dia tu macam pati kopi laa...Espresso ni merupakan based untuk setiap jenis minuman sebab ianya pati...Buat masa ni sally baru pernah rasa 2-3 kali je espresso...tu pun dengan triple shot...which lead me to not to sleep for 2 days!

You Might Also Like

46 comments:

  1. adoiii tetiba rasa nak minum kopi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila berkunjung ke kedai kopi yg berdekatan :D

      Delete
  2. Macam2 types of coffe..baru tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually ada banyak lagi..tapi yg ni yg sally tau je :D

      Delete
  3. saya pn penggemar coffee. lately minat home-made mocha

    ReplyDelete
  4. Zara bkn pgemar coffe tp zara minat minum cappuccino ! Hahaha.. tp kan.. zara tak tau pula stiap coffe tu ada mksd tsdiri.. tau minom jaa ni.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...bukan ada makna pun...just dia ada campuran yg berbeza setiap satu..hehehe

      Delete
  5. lya minum kopi kampung je sally :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopi kampung pun sally minum Lya..lagi favorite!

      Delete
  6. Replies
    1. mocha gimme five! Cappucino..naaaa...its not suitable for blended..

      Delete
  7. Banyak jenis rupanya..
    Selalu dengar latte, mocha & cappuccino je 'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ada campuran yg berbeza setiap satunya..hehehe

      Delete
  8. tetap xleh lawan kopi O kampung.. heaven

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu mmg all time favorite kak! sampai mati..hehehe :D

      Delete
  9. wahhhhh. Thanks kak sally!!! Hihihihihi lama ni qila nak hafal sebab haritu qila tersalah beli hewhew. Wahhhh. Ok ok dah tahu dah apa beza semua tu hee~

    ok ok say no to americano :p and espresso. Hehehe.
    Thank you so much ye kak sally hihihihi. <3333333

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're most welcome my dear...tersalah beli ape..?

      try one time Americano...if you're a coffee lover, you'll like it :D

      Delete
  10. Saya suka Latte dan Mocha . Selalu pesan untuk ice blended . HAHA :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mocha gimme five! Latte? ..naaaa...its not suitable for blended..

      Delete
  11. haihh tetiba je rasa nk minum kopi. hehe
    masehh kak sally sbb share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mari la kita berkopi bersama..hehehe
      you're most welcome dear :D

      Delete
  12. Selalu tahu nama coffee tapi tak tahu macam mana rupa dia dan bentuk dia sebab saya tak suka dan tak minum coffee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je mmg jenis tak suka kopi...mgkn sebab rasa dia yg pahit kot :D

      Delete
  13. baru akak tahu kopi ada banyak jenis.. akak bukan penggemar kopi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mesti mengantuk kan kalau minum kopi..hehehe

      Delete
  14. minum juga kopi..tapi kekadang je la..x bleh nk selalu sngt..kesian kat badan aku nanti...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nak buat camne...kena la hadap...sbb dah addict!

      Delete
  15. Very detail explanation of types of coffee! Thanks!

    ReplyDelete
  16. akk tau espresso je... dan tak kan order sbb pahit sangat... bule tak tidur 3 hari...hhee... used to head over heals dgn coffee but not now...dah -tu e- hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sally minum espresso bila tak nak tido je kak..hehehe...

      Delete
  17. akak suka dua nih..mocha dan latte. iced caffe mocha kat secret recipe sedappp..tetiba..hehe..
    menabung! :)

    ReplyDelete
  18. Macam2 kopi ada... k nrl paling suka mocha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...ni baru sebahagian je ni...hehehe...sally suka semua! ngeee~ :D

      Delete
  19. ika minum kopi terus pening miahahaha, memang tak mampu laa nak minum jawabnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. there's no caffeine heaven for you...hihihi...

      Delete
  20. pestaim ne cik tahu coffe ade beza....sealu nye ngap je...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mmg ada beza...setiap satu ada specialty yang berlainan pada rasa :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!