Status Halal Pepero.

9:49:00 PM Sally Samsaiman 29 Comments

Merujuk kepada entry WW sally beberapa hari lepas...berkenaan status halal produk makanan ringan daripada Korea, Pepero...so, kat bawah ni ada beberapa pendapat mengenai status halal berkenaan...



So kat atas ni ada 2 screen shot yang sally dapat daripada laman sosial Facebook..sally tak paksa korang untuk percaya atau nak memaksa korang terima apa yang mereka cakap ni...setiap orang ada pendirian dia sendiri...

Bagi pihak JAKIM, lain pula jawapannya...

Pengguna yang dihormati sekalian, Sejak kebelakangan ini, Jakim menerima banyak aduan dan pertanyaan berhubung status halal Coklat jenama Pepero keluaran negara Korea. Untuk makluman para pengguna sekalian, produk tersebut adalah BUKAN pemegang sijil halal Malaysia ataupun mana-mana Badan Pensijilan Halal Luar Negara Yang Diiktiraf. Disediakan oleh:-Unit Perhubungan Awam (PRO):03 8892 5048 (Nadia Zammil Md Nasir)03-8892 5047 (Puan Nurul Asma binti Mat Isa).

Sumber: SINI

Sally ni bukan golongan yang cerdik pandai...ataupun yang bijak dalam ilmu agama...cuma bagi sally...selagi mana kita yakin dengan sesuatu perkara dan benda tu tidak melanngar syariah dan jugak tak memudaratkan..InsyaAllah benda tu takde masalah...tapi macam yang sally cakap pada awalnya la..pucuk pangkalnya hati sendiri...kalau rasa nak makan, makan...kalau ragu-ragu..tinggalkan..

You Might Also Like

29 comments:

  1. thanks atas pencerahan nih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk pencerahan kepada semua orang jugak kak.. :)

      Delete
  2. Saya macam penat sikit bila baca status Halal Pepero ni. Sebabnya saya memang tahu yang ada Pepero halal sebab kawan saya sendiri pun contact Lotte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi masih ramai yang belum tau dan ramai yg masih cuba pertikaikan..so, sama-sama kita kongski kat sini :)

      Delete
  3. betul, kalau ragu-ragu better jangan makan

    ReplyDelete
  4. Setuju dengan kak sally. Kalau nak makan and rasa yakin, tiada masalah. Tapi kalau ragu2, tinggalkan saja.. :)

    ReplyDelete
  5. nyumm hehehehe qila makan semua benda acane nii kak hehehehe.
    Betul lah tu. Kalau ragu takyah, kalau nak makan ikut mu lah hihihihi thanks for the share kak sally. Heboh jugak kan haritu haram lah halal lah haih bagus betul malaysia kalau pasal halal haram ni hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan je selagi mampu qilah..buat ape kita nak cover kan..selagi tak memudaratkan kita laa.. :)

      Delete
  6. lya tak pernah lagi makan nie :)..cian

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kalau yg minat Korea, otomatik mesti tau..hehehe

      Delete
  7. Whenever go Langkawi, I will buy some Pepero, it's cheaper there!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed! people will mark up the price whenever coming to KL!

      Delete
  8. oh..halal rupanya..ade baca kt status blogger lain ckp xhalal..thanks atas info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi mana kita yakin benda tu halal, takde la jatuh haramnya...lain la kalau kita ragu-ragu :D

      Delete
  9. kalau ragu2 better takyah makan. tapi sebab da ada pencerahan now boleh da makan tanpa rasa ragu2 :)

    ReplyDelete
  10. Betul tu.. Kalau ragu, jangan makan ;)

    *belum pernah makan pepero ni lagi*

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, kenapa tak pernah makan..? jarang jumpa kot ek...?

      Delete
  11. terima kasih di atas pencerahan ini sally..

    ReplyDelete
  12. pasni boleh mkn sampai muntah. hehehe...

    ReplyDelete
  13. Alhamdulilah , sekurangnya masyarakat akan lebih faham tentang status pepero .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...benda yg baik kita panjangkan :)

      Delete
  14. tak pernah merasa lagi pun pepero ni. btw, thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  15. Kalo dah termakan mcm ne ye? -_-

    ReplyDelete
  16. org malaysia ni cpt sgt meletakkan hukum..kl rs was2 dptkan pengesahan yg sahih dr sumber yg btul sebelum menggembar gemburkn isu ni..syok aku tgh mkn sorg tu dtg ckp xleh mkn hrm..bl tayer tau kt mn..jwpn die bc kt TENET..page mn?..jwpn die statement bini ally..aduyai

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!