Psychologists Say ..

3:22:00 PM Sally Samsaiman 15 Comments


Semalam...kawan sally post something yang buat semua orang jadi pelik, nak marah, benci dan sampai ada yang "bodoh" kan dia...dia update yang dia dah meninggal dunia dan suruh sedekahkan al-fatihah...

Ramai yg marah dengan tindakan dia yang orang anggap macam attention seekers, ada yang rasa dia cuba bodohkan diri...tapi sally yang dah lama kenal dia...Sally tau yang ada masalah berat yg sedang dia pikul...mungkin sampai satu tahap dia rasa dia terlalu tertekan kot...

Sally ada mesej dia, tapi cuma sekadar bertanya khabar la...sebab sally tau..selalunya kalau kita terlalu stress...kita takde niat nak bercakap dengan orang....So, moral sally kat sini...cuba la memahami orang lain...setiap orang tu masalah dia berbeza...kadang-kadang kita kena cuba letak diri kita kat tempat org tu...Jangan judge dia kalau kita tak tau apa masalah dia...

Cuba la faham...Cuba ada sifat empathy...Cuba selami perasaan orang dan jangan menuduh dengan membabi buta...

You Might Also Like

15 comments:

  1. betul tu sally..tak baik menuduh seoseorg tu tanpa usul periksa kesasihannya.masing2 punya maslah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu mmg betul asha...setiap org masalah dia berbeza..tapi kita jgn cepat sgt melatah :)

      Delete
  2. Kawa sendiri pun tak mampu nak faham hati kita... Kan?

    ReplyDelete
  3. betul tu...cuba letakkan kita di tempat mereka..insya Allah, kita akan lebih memahami...^_^

    ReplyDelete
  4. so you think that you understand me??? *_^

    ReplyDelete
  5. mai pun mcm awak, mai selalu letakkan diri mai dlm situasi dia sebelum buat kesimpulan sendiri.

    ReplyDelete
  6. betul .. mungkin dia cuma ada kawan maya tempat dia mendapatkan sokongan .. yang boleh berpihak pada dia .. dan memberikan semangat buat dia menghadapi semua tu ...

    sepatutnya kita yang membaca ingat kan dia tentang qadaq & qadar Allah .. kan ^^

    ReplyDelete
  7. Agree. Letakkan diri dlm situasi sblum menilai org.

    ReplyDelete
  8. Kadang2 orang da fed up. Bagus ada kawan mcm kak sally. :)

    ReplyDelete
  9. yup, betul tu sally
    kita kena letakkan diri kita kat tempat deorg
    bru kita bleh faham apa yg deorg alami


    : Kebaikan Yogurt untuk Kulit

    ReplyDelete
  10. :(
    innalillahi wa inna ilaa hi roojiuun :(
    stress sampai cemtu sekali kan kak sally.
    betul. Jgn lah judge memkhinzir buta haih.
    <3
    thanks share ni kak sally. <333

    ReplyDelete
  11. Saya rasa saya orang yang pertama . Mmg sepi pun . HUHU ;')

    ReplyDelete
  12. Kadang-kadang kita perlu cuba berada di tempat orang tu..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!