My addiction to caffeine & Ephyra.

3:00:00 PM Sally Samsaiman 22 Comments



Kekerapan pengambilan kafein buat sally bukan lah benda yang baru...Sally daripada kecik lagi mmg suka minum kopi...sumbat la kopi apa pun...semua sally terima...daripada kopi kampung sampai la kopi yang boleh didapati di cafe sekitar Kuala Lumpur ni....

So, hari ni sally nak kongsikan satu artikel yang sally baca dalam Facebook page Ephyra.

BETULKAH KOPI DAN EPHYRA YANG KAYA DENGAN VITAMIN & ZAT MINERAL, TIDAK BOLEH BERSATU?
Jika diambil bersama, lebih merugikan? Jawapan dia No & Yes. Ada dua jawapan.

Sebenarnya, kafein di dalam kopi ini bukan sahaja boleh merosakkan kandungan vitamin & mineral dalam badan. Tapi boleh merosakkan semua kandungan vitamin yang lain, dalam badan.
Kafein boleh mengurangkan penyerapan segala bahan penting yg diperlukan badan. Pasal tu orang kata kafein tu tak baik kalau kita ambil secara berterusan atau terlalu kerap...

BOLEH BACA SINI

Tapi, ia tidak bermakna anda tidak boleh ambil langsung..Kesimpulannya, kita boleh makan apa saja cuma kita perlulah tahu beberapa perkara... iaitu:

Bagaimana nak makan?
Bila nak makan?
Kenapa nak kena makan?


Kafein ni sifatnya "addictive"...so, penggemar kafein akan selalu nak minum kafein setiap hati sepanjang waktu...So, camne nak bg cara nak consume Ephyra tapi pada masa yang sama kita dapat menhayati kopi favorite kita..?

Ada caranya...antaranya:
✔️Jarakkan pengambilan kopi dan Ephyra. Amik kopi dulu then lepas 5 jam amik Ephyra ataupun sebaliknya.
✔️Jika susah, korang boleh juga tukar waktu pengambilan Ephyra pada waktu malam sekiranya minum kopi pada waktu pagi.
✔️Minum air masak banyak-banyak. Setiap 25kg berat kita bersamaan 1 liter air...so, kalau berat 50kg...kena 2 liter dan seterusnya...
✔️Kurangkan minum air manis sebab air manis memekatkan darah dan menyukarkan proses penguraian segala vitamin yg kita makan.
✔️Jangan amik EPHYRA bersama ubat. Perlu tahu, vitamin dan ubat adalah berbeza. Jarakkan pengambilan sekurang-kurangnya 2-4 jam.

So, kat atas ni antara tips untuk korang yang gila kafein macam sally...sally pun dah cuba jarakkan masa untuk minum Ephyra...Sally sekarang mmg cuba kurangkan pengambilan kafein dalam sehari...lebihkan minum air putih...hihihi...nak cantik jugak!

Kalau rasa nak cuba minum Ephyra, boleh contact sally...tekan je banner atas tu..alaaa...yang ada muka Memey yg flawless tu..hikhik :)

You Might Also Like

22 comments:

  1. Assalamualaikum dan salam singgah petang dik Sally...Diana jarang sekali minum kopi...tak suka dengan rasa pahitnya..hehe...tapi kalau jenis sayur yang pahit,Diana suka lah pulak..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..hehehe...mmg ada sesetengah org tak suka minum kopi...tapi sally mmg suka..hehehe...

      Delete
  2. tak yah nak tayang2 sangat CB tu... huwaaaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dengki sebenarnya kan..? kan..? kan??? hahahaha :P

      Delete
  3. Assalamualaikum sally, sheila tak suka kopi.. teh tu boleh consider minum gak ... ohh boleh amik dengan epyhra tapi kena jarak waktu ekk. baru tahu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..hehehe...mmg ramai org tak suka kopi...tapi entah kenapa sally suka :P

      Yup...sebab nak pastikan badan kita betul-betul serap segala vitamin tu

      Delete
  4. kita jarang minum kopi..biasa minum kopi kampung je ehehehe

    ReplyDelete
  5. masa mula2 ambil ephyra tak ingat langsung tak boleh nak minum dgn nes nie..sbb akk pun mcm sally jugak..la nie dah minum ephyra malam sebelum tido..thanks sharing..patut la muka tak nampak glowing..hehehe

    ReplyDelete
  6. Oh, gitu rupanya.. hee..
    Jarang minum kopi tapi suka minum teh.. ;D

    ReplyDelete
  7. aq suka kopi yang berkrim..nice sharing sally :)

    ReplyDelete
  8. sy bukan pengguna ephyra..tapi nak comment juga..saya pun coffee addict. hehe

    ReplyDelete
  9. oo.. baru zara tauu even zara xminum kaffein but this is also important tu know.. thnks sally.. ^^ nice sharing.

    ReplyDelete
  10. sally coffee bean tu sedap ke ? kak teringin nak cuba tapi takut tak sedap!

    ReplyDelete
  11. coffee tu sedap tak kak sally? teringin nak try sebab ada yang mnum mcm best je.

    ReplyDelete
  12. my addiction too... tapi skang tak bleh da... kalau akk minum angin menyesak kat dada kekadang rasa semput... dah tua...hhee

    ReplyDelete
  13. Kalau tahu caranya, tak de masalah.. Tapi ini satu perkongsian yang baik!! Good!!

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!