Gaji banyak atau environment yang happy?

6:29:00 PM Sally Samsaiman 34 Comments

Dia takde kena mengena dalam ini cerita.
Kadang-kadang...kawan sally selalu merungut..boss dia suka marah-marah, suka maki hamun..tapi dia tetap bekerja sebab kat situ je dia dapat gaji banyak sesuai dengan keinginan dia sekarang..

Ada pulak yang merungut gaji sedikit tak sesuai dengan kelulusan yang ada..tapi environment sangat gembira dan juga selesa...tanpa ada tekanan yang luar biasa daripada bos atau rakan sekerja...

Macam sally...tahun ni merupakan tahun ketiga sally bekerja di syarikat yang sama...sally akui...gaji kat sini tak banyak...tapi untuk menampung ibu dan juga abang sally...sally rasa okay laa...environment..? terlalu happy! terlalu gembira sebab dapat bos yang sangat understanding...mereka yang sokong sally sambung degree dan juga membantu daripada segi pembayaran yuran pengajian...even bukan secara keseluruhan..tapi ada jugak laa mereka bantu...

Dekat company ni sally ada 3 orang boss...semuanya sangat baik, sangat bertolak ansur dan sangat menyokong apa yang kami buat...kalau ada kesalahan akan ditegur, bukan diherdik atau dimaki...kalau sally ada kelas on weekend pun, sally boleh pergi tanpa ambik cuti...apa lagi yang sally mahukan..?

Sally sangat setuju..Gaji yang banyak kini menjadi taruhan dikala ekonomi negara yang semakin kecundang..dan harga barangan yang mula naik sedikit demi sedikit...tapi sally suka..suka bekerja dalam company ni...even pergi Vietnam hari tu pun di sponsor penuh oleh boss..hehehe...Bonus tiga kali setahun...sally tak rasa boleh cari environment yang sama dekat tempat lain...

Kalau korang, mana satu jadi pilihan...Gaji banyak atau environment yang happy?

You Might Also Like

34 comments:

  1. Kalau akk nak environment yang happy. Kalau gj byk tp x happy nak buat apa gak. Stress manjang. Kesihatan kena jaga sbb nak
    Pakai lama. Gaji sikit jimat la apa yg patut

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kak...tapi ada yg memandang duit tu...yela..skrg semua benda kena bayar kan..

      Delete
  2. dua2 ehehe tamak kan..kat tmpt keja lya pun ok la setakat nie..tak ada lagi masalah.bos pun ok..enviroment pun ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally pun nak gitu...tapi selalunya...setiap yg kita nak, kita kena lepaskan sesuatu :)

      Delete
  3. Kalau saya , sy sukakan environment yang positif sebab tempat praktikal sy skrg w/pun byk buat silap , diaorg akan ajar kita balik dan takkan marah2 . Selalu sponsor makanan utk satu hari bila ada meeting and then slalu belanja lunch , memang best dapat kwn2 sekerja yg baik2 and positif . HUHU (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kalau dapat yg macam tu...kadang-kadang manusia ni susah nak duga...yg kita pndg jahat tu yg baik dan sebaliknya...hihihi..kak sally pun pilih environment :)

      Delete
  4. Assalamualaikum dan salam singgah sini dik Sally...biarlah gaji sikit yang penting bos enviroment...tpi gaji banyak pun nak jgk...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak diana..hehehe..ni kes tamak jugak la ni..hahaha

      Delete
  5. saya dalam dilema cik Sally.. gaji memang best tapi environment dia.. dgn bos-bos-bos yg suka herdik, marah2.. stress sangat.. huhu... jadi, saya tak dapat nak jawap soalan cik Sally tu.. sebab deep in my heart, i don't know what else to do..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee kena fikir utk jangka masa panjang...kalau rasa itu yg terbaik..buat...istikharah...kalau jmpe yang lain, pergilah..

      Delete
  6. iman????kalau boelh nak gaji lebih sikit bersesuaian dgn kelulusan atau pengalaman la.envrmnt pon harus sbb ia mempengaruhi kita bekerja dan emosi.


    pssttt..akk kena baca ni

    http://mimbarhatiku.blogspot.com/2014/02/dalam-diam-diam-si-blogger-lelaki-ini.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tepuk dada, tanya hati Iman..hihihi... :)

      Delete
  7. nak dua2 sekali boleh tak? hehee..
    kalau anne la, anne akan pilih environment yang positif, happy & bos yang baik..
    rindu pulak dengan bos anne yang dulu.. huhuhu..

    kalau gaji tinggi tapi hati tak gembira, tak jadi jugak kan? kang cepat tua & cepat dapat penyakit pulak gara2 stress.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally pun nak gitu...tapi selalunya...setiap yg kita nak, kita kena lepaskan sesuatu :)

      Delete
  8. better environment...untuk jangka masa pnjg..
    tp depends pd org la kn

    ReplyDelete
  9. Kalau dapat dua-dua bestkan sally..tapi tak pa mana-mana tempat kerja kena ikhlas..sebab tu tempat mencari rezeki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally pun nak gitu...tapi selalunya...setiap yg kita nak, kita kena lepaskan sesuatu...jarang boleh dapat semuanya...pasal tu ada pilihan :)

      Delete
  10. di zaman sekarang ni apa-apa pun kena ada gaji banyak juga sally.. terutamanya kepada peminjam ptptn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tu kak...tapi kadang duit pun tak boelh menjamin kegembiraan dalam hidup..unless kalau bekerja sendiri :)

      Delete
  11. Replies
    1. hehehe..ni kes tamak jugak la ni..hahaha

      Delete
  12. Rasa environment happy kot .. even gaji tu naik slow2 ... tapi asal kan ada boss yang memahami dan sentiasa membantu apa yg patut.. akak keja kat sykt skrg ni dh nak masuk tahun ke 6 dh .. ada kawan cakap tak da life kalao terus menerus keja d tempat yang sama tapi bagi kak biar lah tak dak life ke apa asal kan aku happy bekerja.. mana tau tempat lain lebih scary so baik dok kat sini ja sampai kerepot. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..gimme five kak! hikhik...hehehe..ni kes tamak jugak la ni..hahaha :P

      Delete
  13. Setuju sgt environment tu penting. If gaji besar tapi stress je,lama2 dapat sakit jntung

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..amboi...sampai kena sakit jantung haaa :D

      Delete
  14. Kalo di beri pilihan.. zara lbh pilih environment dr gaji. Sb environment mpengaruhi kualiti kerja kitaa.. duit byk pon xguna kalo xhepy bkerja. Kan sally ? ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sally, sally pun pilih environment jugak... :D

      Delete
  15. tak kira.. nak dua2 sekali.... hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak! kalau gitu...selamat la ye kak :D

      Delete
  16. keje nk kira minat n surrounding
    MG xsuka stress
    offer ribu2 tap stress n byk kje also xd msa utk dri sndri buat apa.
    so MG pilih environment :)

    ReplyDelete
  17. arghh..me also dalam dilema.
    Me dpt offfe dah kat comp 1 ni.. ala husb marion counter tuh.
    based kat hq kg baru..gaji tinggi..benefit tinggi.

    Now me keje kat HQ F&B. kalau sebut mst tau..
    yang selalu kontroversi masuk utube.

    syg nk tgglkan F&B sbb environment best gile..
    TP beneffit xdeeee...gajiii lag la ampunnn..
    ade akak senior keje belas tahun tp gaji bru 1,700++ ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Environment dekat company yg offer tu? Bg sally kan..environment tu kita boleh create... Dia bulan wujud sendiri...

      Tapi benefits tak bole nak create..and y not try new place? Search for some experience ;)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!