Sakit gigi :'(

12:40:00 PM Sally Samsaiman 26 Comments



Ye...sejak kelmarin lagi sally dah kena sakit gigi...huwaaaa...sakit wooo....nak kata ada lubang kat gigi...takde pulak...gusi pun sihat je....entah la...rasa berdenyut je gusi sebelah kiri ni...sakit...nak makan susah...nak tido pun sakit....

dah macam-macam petua sally cuba...
  1. Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.
  2. Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.
  3. Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat.
  4. Gigit tiga kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubang gigi dan tutup dengan kapas.
  5. Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas. 
  6. Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi. 
SUMBER

Sampai dah tak tau nak buat ape dengan gigi ni...sampai ke kepala sakit dia...pening kepala sampai migraine...sakit sangat...

Ada petua lain tak..? :'(

You Might Also Like

26 comments:

  1. emm gigi tu saja nak kasi sally rasa sakit

    ReplyDelete
  2. sakit gigi memang menyakitkan kan..hee nak tido pun xboleh. apatah g nak buat kerja, dok berdenyut ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau xpe eida...sakit gila gigi ni...nak buat kerja semua terbantut... :-(

      Delete
  3. nak tumbuh geraham bongsu ke sally.. semoga cepat pulih sakit tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak kak...rasanya segalanya kat gigi...Hihi...

      Delete
  4. Kena check gi doctor tuu. At your age, mmg lazim sakit gigi for so many reasons. Sila check.. All the best and get well soon! Muahhss :*

    ReplyDelete
  5. sally gi jumpa doktor. check apa masalah kat gusi tu

    ReplyDelete
  6. When I got toothache before, my mom got me Jelly Gamat to drink, alhamdulillah it's really effective ^^ But I still need to go to the dentist afterward when my pain a slowly dissapear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Where should I find those Jelly Gamat..? :'(

      Delete
  7. dulu zam gn ubat gigi sensodyne tu.. ok tahan sikit

    ReplyDelete
  8. Qila takut sangat kalau sakit gigi :(((((
    get well soon kak sally.
    Hm petua tu qila tak tahu sorry............ </3

    ReplyDelete
  9. semoga cepat sembuh sally..payah ow klu gigi yg sakit

    ReplyDelete
  10. hana paling tak suka sakit gigi. kerja terganggu. nak gelak tak boleh. cakap tak boleh. makan tak boleh. hmm tp sakit tu kan penghapus dosa. get well soon kakak sayang. :)

    ReplyDelete
  11. alahai, haritu ada bc satu petua. tumbuk apa ntah, pstu tampal kat gigi tu. rasanya, itu untuk gigi berlubang.
    cuba kumur air garam dengan air suam. urat saraf la tu.
    kalau tak tahan sangat, doktor jela jawabnya.

    ReplyDelete
  12. Wah..terima ksih..hehe..tips yg sngat bguna..huhu

    ReplyDelete
  13. nana lebih dapt terima kalau sakit time tengah period berbanding sakit gigi sally.
    better awal jumpa dentist :)

    ReplyDelete
  14. sy pun sakit gigi.. baru balik dr klinik gigi.. masih berdenyut2 lagi ni

    ReplyDelete
  15. akk pun tgh sakit gg gak nih. berdesing pale.

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!