Rokok .. errr .. No Komen ..

4:00:00 PM Sally Samsaiman 28 Comments


kepada yang merokok, sally mohon...cuba kurangkan...sally tau susah...tapi daripada kurang, lama-lama mesti boleh tinggal...lagipun rokok tu banyak benda yang tak elok kan...??

Benda haram baik kita lupakan...Fakta daripada kajian-kajian perubatan telah membuktikan bahawa setiap batang rokok mengandungi 6-8 mg. nikotian dan pelbagai bahan kimia lain. Setiap sedutan asap rokok sebenarnya kita telah menghidu sebanyak 4,000 jenis bahan kimia yang boleh memudharatkan badan.

Imam al-Syafi’e telah mengeluarkan fatwa dalam kitabnya yang masyhur al-Umm iaitu:
”Jika mereka mengambil (sesuatu makanan, minuman atau sesuatu yang dihisap, dihidu dan disedut) yang boleh memabukkan, maka perbuatan itu adalah jelas haram. (Termasuklah) yang mengandungi racun yang menyebabkan kematian. Aku tetap menganggap (menfatwakan) ia adalah haram. Allah swt mengharamkan (apapun jenis) pembunuhan kerana pembunuh bermakna membunuh diri sendiri”.


Jangan la kita merosakkan badan kita sendiri...sayangi diri dan sayangi la orang lain jugak...sebab asap rokok yang orang lain hidu tu pun bahaya....



You Might Also Like

28 comments:

  1. berbalik kpd kesedaran individu cik sally, hurmm.. kita doakan yg terbaik utk mereka. nak berubah apatah lagi meninggalkan samting yg dah lama melekat jadi tabiat, susah nak buang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Gee...tu yg sally ckp mintak dorg cuba kurangkan...instead of berhenti secara mendadak.. :D

      Delete
  2. perokok sedia maklum yg rokok tu bahaya tapi diorang still merokok. akibat ketagih latu. haihh

    ReplyDelete
  3. Betul tu .. Sayangi diri sendiri dan orang lain.. Bukan diri je effect tapi orang terdekat pun kena jugak .. Sayangilah diri anda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm....susah bila benda dah jadi tabiat :)

      Delete
  4. ini kalau suruh boyfriend sy baca, sy yg kena ceramah balik.. sebut pasal rokok mmg dia sorg je lah yg betul. grrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....xpela...cuba nasihatkan dia kurangkan je aisya :)

      Delete
    2. itu lah Sally.. suruh kurangkan pun macam2 je yg dia jawab.. geram! haha

      Delete
    3. takpe la...cuba bagi sokongan daripada belakang :)

      Delete
  5. alhamdulillah bf anne dah berhenti merokok.. hehe..
    semua ni memang dari perokok tu sendiri, kena ada azam yang kuat kalau nak berenti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! semoga orang lain pun ikut jejak langkah bf anne :D

      Delete
  6. surrounding hana penuh dengan asap rokok. hmm susah kak sally. hana kadang yang give up nak suruh mereka2 nie semua berhenti. kita si perokok pasif akan lebih banyak dapat side effect nya. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dgn kak sally pun hana...kalau boleh kita elakkan jela...

      Delete
  7. Sedih kan. :/
    Hm nak buat cmane, mmg susah. Kalau qila jutawan kan kak sally,
    qila akan belanja semua perokok tu nikotin tu alaa yg ubat pengganti rokok slow2 tu hehe.
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...kalau aku kaya, hari-hari hari raya~

      Delete
  8. no komen, tapi tulis jugak berjela.. hehehe..
    nasib baik saya x merokok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama pun blogger...lagipun bukan wordless...huhu

      Delete
  9. perokok ni macam blogger jugak . kalau dah ketagih rokok, susah nak tinggalkan . macam blogger, dah lama dalam 2, 3 tahun, mesti susah kalau tinggalkan blog. terkejut bila baca statement ustaz don. hm

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak tu...tapi bila berkait dgn agama..kita tak boleh nak argue jugak :D

      Delete
  10. cuma satu benda je aku pelik. dalam fatwa kata haram kan. tp kadang2 aku tgk imam masjid pun merokok. relax je dia aku tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...yg ni sebenarnya kita kena ikut hati, kena cekalkan diri...

      Delete
  11. semua atas diri sendiri...kempen sana sini pun tapi kalau diri sendiri taknak usaha berenti merokok..tak guna jugak..emmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...tapi at least kita boleh bagi sokongan la kan... :)

      Delete
  12. selamat tunang ika tak smoking hewhew...tp bab hukum ni dah lama sebenarnya dikupas...ika dulu sempat belajar law sikit...gatal curi2 masuk class member ble free miahahaha....so belajar pasal syariah islamiah, hukum dan sebagainya...tahu lama dah pasal rokok ni haram..dah laa haram memudaratkan diri pula tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...tapi benda ni dah jadi darah daging...susah nak kikis kan...

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!