Projek Cheese Leleh~

12:30:00 PM Sally Samsaiman 31 Comments

Lepas balik dari pergi makan chicken chop kat burger bakar abang burn, jam dah menginjak ke pukul 12...ingatkan balik dapat la tido...sekali cousin sally ajak buat cheese leleh pulak...

pulak dah! budak ni meroyan ke apa nak memasak tgh malam...tapi sally layankan jugak la...sebab takut hari ni dia kena kerja...even sebenarnya dia cuti...tapi kena ganti orang...dia takut tak sempat buat katanya......

Bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan yang diperlukan : Biskut Jacobs, Cream Cheese, Susu Pekat, Plain Yogurt and Cheddar Cheese...DONE!

Senang je pun kan nak buat benda ni...first pukul dengan mixer cram cheese tu, masukkan susu pekat dan plain yogurt...yang ni ikut cita rasa...jangan bagi manis sangat, jangan masam sangat...ikut selera sendiri la...


Pastu susun biskut...nak bagi tekstur dia sedap sikit...celup biskut dalam air susu @ air masak...supaya dia jadi agak lembut sikit...setiap lapisan biskut tu letak la cheese mixture tadi...buat la dalam 4-5 lapis...ikut bekas yang korang guna laa...


So, ni final touch...parut cheddar cheese tu atas lapisan tadi..pastu simpan dalam peti ais...makan time sejuk...sedap!

Sally habis buat benda ni around pukul 2 pagi...ni pun masih mengantuk...nasib baik pagi tadi dah minum Ephyra! pemberi tenaga sepanjang hari...hehehe ^_^

You Might Also Like

31 comments:

  1. uikkkss.. bestnye ni.. ringkas dan cepat siap lak tu.. boleh try gak.. :) thanks for sharing..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. yeay! Lya dah boleh kahwin sbb pandai buat!

      Delete
  3. Huuu..sgt sedap sally..sya mmg suka keju ni sesgt ni..nyum2...

    ReplyDelete
  4. Amboi sempat ber ephyra heheheheheh
    Wahhhh cheese leleh?!?!?!?
    NAK TRY BUAT!!!!!
    hihihiks. Cream cheese pakai banyak eh kak sally? wow :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on how many cheese leleh you wanna do :D

      Delete
  5. wow..!! ika kalau bab2 cheese ni memang suka sangat! :)

    ReplyDelete
  6. nyummy..sedap nya leh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  7. kak, 2 hari lepas sy ada buat. ikut je resepi google. tapi bila letak dlm peti ais tak keras pun. bila potong je terus hancur :(

    ReplyDelete
  8. trending tul cheese leleh ni... tapi akk tak jugak buat2...hhee.. bak mai sket...

    sally, akk selalu nengok kat good drama...

    ReplyDelete
  9. mmg sedap ni. Tapi ni eka panggil cheesekut. sedapppp

    ReplyDelete
  10. sedapnya.... :D buatkan tuk nad hehe

    ReplyDelete
  11. hu hu hu sedapnya. menangis tengok tau...

    ReplyDelete
  12. uish, mama tak boleh tengok jer ni, kena buat jugak.. tak pe.. nanti mama buat..

    ReplyDelete
  13. Kak sally hihihi <3
    thank god qila mmg nak sangat lah yg ni punya resepi ahaks.
    Thanks <333 love love love!!

    ReplyDelete
  14. jumpa entry ni kat blog qila..
    lahai menggoda sungguh cheese2 yang meleleh tu..
    yummy~~

    ReplyDelete
  15. Hehe sorry terjah post ni banyak kali kak sally hihihi.
    Qila siap tunjuk dekat umi.

    "Umi, this is what i want!!"
    Hahahhaa. <3333

    ReplyDelete
  16. Sedap giler.. baru makan lapaq terus -,-

    ReplyDelete
  17. cream cheese tu berapa harga ye? dan boleh guna sampai bila? please reply me sally

    ReplyDelete
    Replies
    1. exact price sally tak ingat la...kalau yang besar neh dalam RM14-RM15 la harga dia...sampai bila tu tgk kat tarikh luput dia..hehehe :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!