Pernah tak..?

9:03:00 PM Sally Samsaiman 37 Comments

Sally menulis dalam keadaan keliru...

Ok, let's straight to the point..

Semalam masa on the way nak study, Sally turun bas...dan nampak ada seorang pengemis yang minta sedekah...hati jadi berbelah bahagi...sebab nampak fizikal terlalu sempurna, nak kata tua jauh sekali...minta sedekah...sally dalam hati terfikir..kenapa tak nak kerja kalau dah sempurna tubuh badan dan akhirnya sally tak derma dan terus berlalu...

Bila sampai satu tahap sally terfikir, kenapa aku berkira sangat dengan RM1 kalau nak derma...kisahkan la dia menipu atau tidak...persetankan dengan baik buruk kau bantu dia...kenapa..kenapa kena berfikir untuk buat kebaikkan...?? 

Hard to admit this..


Ustaz Azhar Idrus pernah berkata, kalau ditakdirkan kamu menderma dan orang tersebut mmg memerlukan bantuan...maka kamu akan peroleh pahala kerana menderma...namun jika ditakdirkan orang yang kamu menderma itu menipu, maka kamu akan peroleh pahala kerana menderma dan juga pahala kerana ditipu...

I'm speechless...on the way balik ke rumah, cuba cari kalau-kalau lelaki tu masih ada...tapi...nah! dia mmg takde kat situ...tetiba rasa bersalah...camne kalau dia betul perlukan bantuan..? dan sally tak bantu dia...sampai sekarang rasa bersalah masih bersarang...

-_-'

You Might Also Like

37 comments:

  1. mostly citizen malaysia camtu..in fact saya dulu pun camtu,sekarang InsyaAllah dah tak berfikiran camtu,betul perkongsian Sally tentang petikan kata ustaz Azhar tu,berkali ganda pula ganjanran pada kita andai si pengemis menipu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la shafiq...selalu tak pulak gitu...tapi masa tu mmg terasa gila tak nak bagi...xtau la apa masalah -_-'

      Delete
  2. I know how it feels. Sometimes, I just give. Kalau dia perlukan, I'm glad I helped. Kalau dia menipu, be it that way. Itu urusan dia dengan Tuhan. Btw, kalau dia mmg perlukan pertolongan yesterday, hopefully ada yang sudi membantu dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mm...hopefully Vee...kak sally pulak yg serba salah jadinya...

      Delete
  3. kita derma kerana Allah..bukan kerana dia.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sokong statement ni.. kalau rasa tak ikhlas, jgn...

      Delete
    2. tapi tu la masalhnya...masa tu sally sibuk berfikir kenapa aku nak kena bg kat dia :(

      Delete
  4. pernah jugak rasa mcm tu..huhu...keliru nak derma ke x..xderma kesian pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...sally lagi la serba salah Niesa -_-'

      Delete
  5. huhu.... xd rezeki dia tuu. xppp

    ReplyDelete
  6. Betul tu.. Kadang2 terfikir jugak macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tak best nya bila tetiba rasa bersalah pulak -_-'

      Delete
  7. yup mcm UAI kata, kita just jaga niat sedekah kita..yg selebihnya dia menipu atau tidak biar Allah yg uruskan :)

    ReplyDelete
  8. Betul.
    Sometimes terasa dia menipu. Tp nak buat cmane. Qilah pulak dah tertinggal duit lagi2 malam pasar malam. Aduh T_T
    nasibaik tiap2 minggu ade ehehhe
    takpe kak sally, after this dont ever pikir cemtu ;)
    sama2 lah kita sedekah je kesah pe hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa...hopefully lepas ni takde pape yg kak sally fikir masa nak menderma @ bersedekah :')

      Delete
  9. Replies
    1. Haah.. Tapi lepas tu, bagi je.. Apa berlaku lepas tu, kita tak payah pk..

      Delete
    2. Huhu...tu la..lain kali sally akan pastikan sally ikhlas masa menderma...InsyaAllah

      Delete
  10. Replies
    1. mungkin jugak Cik Nor....harap-harap buat pengajaran bg sally :')

      Delete
  11. ada fikir camtu... pesan ustaz, jangan bersangka buruk, ikhlaskan hati, derma je... the rest biar Allah yg tentukan... yg penting kita nak cari redha Allah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...mungkin khilaf sally kak time tu :')

      Delete
  12. selalu gak ada perasaan macam sally ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak lieya kan..? huhuhu...lepas ni kena berubah ke arah yg lagi baik!!

      Delete
  13. kalau kita ikhlas derma kita yang dpt pahala.. sbb kalau dia berlakon, dia la yg kene tanggung kat akhirat nnt sbb menipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita derma kerana Allah..bukan kerana dia..lepas ni nak positifkan diri :)

      Delete
  14. selalu rasa mcm tu.. berbelah bahagi.. betul atau tak.. huhu.. Lecturer pernah cerita student phd dia yg buat research tentang pengemis.. student tu ikut sampai rumah, tgk2 kereta vios sebijik..

    hmmm itu lah, paling2 bagi je lah rm1 kan.. tipu atau tak itu dia punya cerita lah.. tp takut jugak.. kalau yang sindiket tu, tak pasal2 kena serbu dgn kwn2 dia pulak.. Bapa sy pernah sekali kena mcm tu.. dia bg kat sorg je mula2.. lepas tu ramai2 yg dtg menyerbu.. especially zmn skrg ni, scary lah.. tambah plak perempuan.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadis..sally pun xtau nak cakap ape time tu..sedih, Serba salah...semua la..

      Tapi kalau kat indon mmg gitu...kalau bg dorang, yg lain akan berkumpul jugak sekali..time tu mmg bahaya..

      Delete
  15. Subhanallah.. dermalah dgn ikhlas.. pasta akan beroleh pahala. Kpd yg menipu tu pasti akan ditimpa bala kan... nice sharing.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita derma kerana Allah..bukan kerana dia..lepas ni nak positifkan diri...InsyaAllah...terima kasih Khir :)

      Delete
  16. takpe sally....org kata nak buat baik jangan berkira.....just go with it....kalau dia tipu tu urusan dia dengan Allah, dan pahala pula dikreditkan pada kita....mudah je kan...apa pun ikhlas dlm melakukan setiap perkara, insyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Ika...insyaAllah lepas ni sally takkan berfikir bila nak buat kebaikkan... :)

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!