Dreamcatchers.

4:28:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Pernah dengar..?

http://3.bp.blogspot.com/-AA86hXwF6aQ/UREu49IW6yI/AAAAAAAAKr0/I6PFDXpWmCI/s1600/dreamcatcher.jpg 

Dreamcatchers berasal dengan orang-orang Ojibwe dan kemudiannya diterima pakai oleh beberapa negara-negara jiran melalui perkahwinan campur dan perdagangan. Ada yang menganggap Dreamcatcher suatu simbol perpaduan di kalangan pelbagai bangsa Red Indian, dan simbol umum pengenalan dengan Native American atau First Nation Cultures.

Orang-orang Ojibwe mempunyai legenda kuno tentang asal-usul Dreamcatcher itu. The dreamcatchers akan menapis semua mimpi buruk dan hanya membenarkan fikiran yang baik untuk memasuki minda kita. Apabila matahari terbit , semua mimpi buruk akan hilang. Malah bayi yang baru lahir pun disediakan dengan azimat pelindung.

http://savingmorethanme.com/wp-content/uploads/2013/05/modern-dreamcatcher1.jpg

Ojibwe percaya bahawa Dreamcatcher yang mengubah impian seseorang. Menurut Konrad J. Kaweczynski, "Only good dreams would be allowed to filter through..Bad dreams would stay in the net, disappearing with the light of day.".

Actually kan, bukan sally nak korang percaya pasal dreamcatcher ni...sally cuma tertarik tengok design dia..Dia nampak sangat cantik...macam loceng yang selalu orang gantung tu....ke tak..? Sally suka sangat tengok dia...Rasa macam nak buat satu je...macam senang je tengok..hehehe...


http://beatknit.files.wordpress.com/2013/02/dream-catcher-webbing2.jpg

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!