Segmen 12 Jam Bloglist #5 Mialiana.com

11:15:00 PM Sally Samsaiman 23 Comments


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 21 Oktober 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #5 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

23 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

SEDA Malaysia Open Day Blogger Workshop [Full]

5:02:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

ketahuilah wahai readers, sebab ni entry full report, sila la siapkan bantal, cikedis, milo utk cicah biskut lemak..sebab panjang sangat!! Jangan skip baca ek..nanti sally babap korang...penat taip ni..hehe
Punya lama mood nak story pasal ni nak datang...sebab nak kena cerita benda yang berlaku starting pukul 8.30 pagi sampai 2.00 petang, betul-betul kena ambik mood nak menaip...kepala awak pun tgh ting tong lagi..hahaha...

So, story kita start dengan kenal dulu apa tu "SEDA"...
SEDA referring to "Sustainable Energy Development Authority"...The Sustainable Energy Development Authority of Malaysia (SEDA Malaysia) is a statutory body formed under the Sustainable Energy Development Authority Act 2011 [Act 726].  The key role of SEDA is to administer and manage the implementation of the feed-in tariff mechanism which is mandated under the Renewable Energy Act 2011 [Act 725].
 

Macam biasa la...sally ni kan excited sikit..pukul 8 pagi lagi dah sampai..hahaha...sempat la jugak g beli my all time favorite, Caramel Mocchiato...terus terbeliak mata budak yang kena paksa bangun pagi di hari ahad yang indah semalam..hahaha...niat nak beli utk +Ainim Suju , tapi dia tak suka coffee pulak...so, minum sorang jelaa...

Presentation untuk memperkenalkan SEDA Malaysia and their role in Malaysia disampaikan oleh Dr. Wei-nee Chen..one of SEDA management team...orang dia humble je, comel pun ye..hahaha...panjang betul explanation dia, tapi kan sebab pagi..yang masuk just around 60% je..yang lain semua kelaut...hahaha...sorry Doc!




basically SEDA ni nak bagi kita kesedaran tentang Renewable Energy atau tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga...rasanya benda ni dah banyak yang kita dengar, contohnya kurangkan penggunaan elektrik sebab untuk menghasilkan tenaga kita perlukan bahan bakar...and raw sources kita makin lama makin kurang...contoh utama petroleum...tu yang akan mendorong kenaikkan harga...so, pihak SEDA ni diwujudkan untuk membuat penyelidikan disamping memberi pengenalan tentang tenaga boleh perbaharui...contohnya macam tenaga solar, tenaga hydro, biomass, biogas dan lain-lain...


Untuk bagi lebih kefahaman kepada kitorang, pihak SEDA bahagikan kitorang kepada beberapa kumpulan kecil untuk memperkenalkan dengan lebih mendalam tentang tenaga-tenaga yang boleh diperbaharui ni...ada 4 kumpulan : Tenaga Solar, Tenaga Biomass & Biogas, Tenaga Hydro and lastly, kumpulan sally : Renewable Energy & Energy Efficiency. Dalam perbincangan dalam kumpulan ni, lagi senang nak absorb sebab ada fasilitator daripada pihak SEDA sendiri yang terangkan kat kita..

Encik Ishamuddin & Encik Najmi
Sally satu group dengan kak +Mia Liana dengan husband dia...mmg havoc gila la dengan dorang ni..hehehe...dengan mulut kak mia yang ringan je berborak tu, memang tak bosan laa..hehehe...


Another blogger dalam group kitorang, Zara Phang and Azham.
Dorang ni very outspoken, even Zara susah sikit nak faham bahasa Melayu sebab dia baru je balik daripada UK..study kat sana..best wooo~



Bincang punya bincang, lepas tu kena present la..baru la kita tau kita faham ke idok..hehehe...


Wakil presenter group kitorang, Zara...bila ada yang present lepas perbincangan, so benda yang awal pagi tadi 60% je dalam kepala, dah jadi 200% dah...best! lepas presentation , kitorang ada Q&A Session dengan CEO SEDA,
YBhg. Datin Badriyah Hj. Abdul Malek...orangnya peramah, highly passionate person yang sally rasa sebagai remaja, sally kena jadikan dia role model, well at least dia sangat berjaya sebab dapat jadi CEO, even agak mencabar katanya bila orang tak paham tentang kewajipan dan kebaikkan wujudnya SEDA dalam Malaysia ni...



After Q & A session! well, macam biasa...PHOTOGRAPHY SESSION!!



Ni yang group kitorang je...yang full dengan semua blogger sally takde dalam simpanan...dekat Azham ada laa...tapi dia belum update lagi..so, tak dapat la nak curi!




Sally dengan +Ainim Suju ambik gambar dengan Dr. Wei-nee Chen yang comel, sila abaikan muka sally yang excited tu..hahahaha....kenapa doc ni kurus sangat..? adouh!



dengan kak +Mia Liana pun tak dilepaskan peluang! hehehe....baru perasan yang kami bertiga pakai spec! hahaha....comel je kan..? (^_^)



Lepas dah perah otak, kita makan! makanan sponsored by SEDA, dekat Big Apple Restaurant, Berjaya Hotel!


credit dekat kak mia utk gambar ni..hehehe

Lama kitorang lepak makan..hahaha..kiranya orang yang terakhir la yang balik..hahaha...banyak sangat makanan nak cuba, tapi perut takde ruang...so, makan la slow-slow, tu yang lambat balik...rasanya around 4pm baru keluar dari restaurant tu....balik rumah, pengsan!



Banyak merchandise dapat, ada notebook sampai 2, button badge, pen, beg laptop, beg barang, flyers about Renewable Energy, ada jugak bekas Go Green..hehehe...senang cerita banyak laa..hahaha...and yang paling best...


Voucher Aeon RM100! perghhh...boleh shopping ni...tapi yang tak best, ibu dah senaraikan barang yang dia nak beli...langsung tak fikir anak dia..sob sob sob...

Tak sabar nak g site visit pulak lepas ni...hehehe...hopefully gonna be real soon...happy gila ikut events dengan SEDA ni...sebab banyak pengetahuan yang kita tak tau boleh jadi tahu..

Korang yang nak tau lebih lanjut tentang SEDA boleh layari : http://seda.gov.my/


Bila tengok gambar banyak pakai baju biru, tetiba tengok cermin nampak macam kat atas ni..hahaha...comel tak sally..? okay, jangan jawab!!

Akhir kata, SAVE ENERGY, SAVE MONEY!!

p/s : malam ni takde update entry dah ye...penat dah..hahaha...makan 2 jam jugak nak siapkan entry ni....

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

2013 CNBLUE Blue Moon World Tour Live in Jakarta [After Event Update]

12:30:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

CNBLUE is known as one of the most successful bands in Korea. Bringing different genre and concept compare to most idols on KPOP music industry, CNBLUE proves their music ability through their self composed songs and even their latest album. CNBLUE’s music has been known worldwide and touch not only KPOP fan-girls, but also music listeners in general.
Since their cancelled visit to Indonesia in 2011, CNBLUE hasn't announced any plan to come here until mid 2013 surprising their fans here who have been waiting for almost two years. Due to previous trauma, many fans are not believing their visit this time bringing their 2013 CNBLUE Blue Moon World Tour to Indonesian BOICEs. But, the doubt proved wrong because finally the boys are here to greet their Indonesian fans.
2013 CNBLUE Blue Moon World Tour in Jakarta was held at Tennis Indoor Senayan on October 19th. Although many events happened before the concert, like how fans threw complains on the security method due to longer time needed to enter the venue because their IDs are being checked to prevent illegal tickets, or how the media’s briefing delayed for one hour, but surprisingly the concert started on time. The boys of CNBLUE entered the stage after the opening VCR finished and directly start their first stage.
Below is the song list for 2013 CNBLUE Blue Moon World Tour in Jakarta:
  1. Where You Are
  2. Get Away
  3. One Time
  4. Man Like Me
  5. Coffee Shop
  6. Have a Good Night
  7. Wake Up
  8. Love Light
  9. Feeling
  10. These Days (Korean Ver.)
  11. Y (Why)
  12. Lalala
  13. Just Please (Korean Ver.)
  14. Tattoo
  15. In My Head
  16. Intuition
  17. I’m a Loner
  18. I’m Sorry
  19. Hey, You
  20. Feel Good
  21. LOVE Girl
  22. LOVE
  23. Try Again, Smile Again
CNBLUE performed live non-stop through out the 2 hours long concert, except one time when they were preparing the encore stages and changing their clothes to Blue Moon official t-shirts. Lots of fan service thrown by CNBLUE’s members especially Yonghwa and Jungshin, unfortunately Minhyuk couldn’t move anywhere with his drum set except when his stage moved forward. Yonghwa and Jungshin sure know how to have fun and make their fans happy by going around the stage as much as they can to greet the fans in all sections. 

Yonghwa was especially make you happy watching him because every time he could he would dancing or making these funny gestures which made it fun to look at him. CNBLUE, like any other KPOP artists who visited Indonesia, made sure their Indonesian fans know about their ability to speak in bahasa by greeting them in local language or just simply ask them to singing along or asking whether the fans having fun or not in Bahasa Indonesia. Indonesian BOICEs also are the best because their fan project was the most successful fan project. Seeing the silver stars filled the venue was heartwarming and enjoyable.
Tons of thank you given to W Productions and MP Enter for the chance they gave to witness this amazing concert. Also to CNBLUE’s management, FNC Entertainment, and Samsung Galaxy for the concert tour. Props to all the fans, crew, and especially the boys of CNBLUE for the concert.
CNBLUE Blue Moon in Jakarta
As quoted from Yonghwa from the night, “Sampai jumpa lagi!

Even though I'm not there, but all updates given live when the concert, all the photo taken by the Indonesian BOICEs, the fan cam video posted in YouTube, I feel like I'm there...well, I have to admit that I was extremely jealous but still, I'm quite happy and feel blessed for all the boys...and finally Indonesia will be the last country for 2013 CNBLUE Blue Moon World Tour and I'm hoping for their new album next year and also their concert again in Malaysia...

err...can I say, I love you, CNBLUE..? hehehe.. *blusing 

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!