Ciri-Ciri Orang Munafik.

8:30:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Lepas balik kerja, benda yang pertama sally buat...melayan kerenah ibu tengok cerita sinetron ...hahaha..bukan dia reti nak tengok cerita melayu...so, ada satu cerita kat Astro RIA 104 tajuk dia 
"Si Miskin Dan Si Kaya"
cerita ni mmg agak kelakar...sally selalu jugak tunggu nak tengok cerita ni day by day...semalam...sally dapat satu pengajaran daripada cerita ni seperti yg Ustaz dalam cerita tu bagi ceramah...

CIRI-CIRI ORANG MUNAFIK
Hadith: 
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah) .
  1. Apabila dia bercakap, dia berdusta
  2. Apabila dia berjanji, dia tidak tepati
  3. Apabila dia diberi amanah, dia khianati
  4. Apabila bertengkar, dia menidakkan kebenaran.
Pengajaran Hadith:
Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya. Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.

Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan. Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.
Semoga kita tidak tergolong dalam orang-orang yang munafik...subhanaAllah! Allahuakbar!!

HADITH SUMBER : JAKIM

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Kerana Account!

2:11:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Hari ni tak sempat nak blog-walking mahupun up kan entry...berhabuk dah dalam draft...tapi kekal jadi draft la..hahahaha...

Auditor company dah nak datang, so terpaksa la prepare account...hahaha...penat kepala woo nak balance kan account...percaya la..penat...rasa nak juling mata memandang nombor-nombor ni...tapi dah nama pun kerja...hadapkan jugak la....

ingat malas nak up entry...nak kasi je korang tengok gambar Yong Hwa tu lama-lama...so that korang pun akan sama suka dia...baru la tak macam sally gila bayang sorang-sorang kan...hahaha...boleh ke gitu...???

okay, dah makin merapu...kang dengan korang -korang sekali pening kang...hehehe...lunch time finished already! gonna get back to work now..hehehe...menghadap account lagi....so sad!



p/s : 
camne ek tetiba kalau Yong Hwa call sally cakap, 
"Selamat buat account ye cik sally sayang!"

mau seminggu demam..hahahaha..

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Camne tak meroyan..?

10:00:00 AM Sally Samsaiman 15 Comments


Pagi-pagi lagi ada orang share gambar ni...tau tak sally tgh banyak kerja...camne la sally tak meroyan satu hari...? Pagi kot!! pagi lagi kawan dah buat sally sengeh-sengeh depan desktop ni...ni nasib baik bos takde, kalau dia ada..?? Mau kene sekeh dengan bos sbb dok senyum-senyum...aishh....

Aiseh!  Apa la...ni bukan naik semangat, ni boleh down tau tak tengok dia camtu....boleh "cair" sampai nak kena mak cik cleaner datang bawa mop....

ok, demam dah...

Happy Thursday kesayangan hamba semua! I'm quite busy today...but still...blog-walking will be done on lunch time..hihi

p/s : Abaikan si Jung Yong Hwa tu...dia ingat dia hensem sangat..dia ingat semua orang minat dia...dia ingat sally suka tengok dia hensem camtu..? huh...sape entah yang minat dia...fuhhhh~
-___-''

15 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Good Night :)

12:08:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments

A very short update...
Currently still doing my office job even though I'm at home...
This thing should be done by tonight because I really need to submit this silly thing in the very first tomorrow morning...oh I mean this morning...
It's 12.00 am already...
Sleeping head mood is coming but I still trying very hard to stay awake..? A caffeine maybe..?


A warm good night wish from me and my lovely Yong Hwa....

Have a nice dream guys...Wish me luck for my "things"...

^_^

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!