Ciri-Ciri Orang Munafik.

8:30:00 PM Sally Samsaiman 18 Comments

Lepas balik kerja, benda yang pertama sally buat...melayan kerenah ibu tengok cerita sinetron ...hahaha..bukan dia reti nak tengok cerita melayu...so, ada satu cerita kat Astro RIA 104 tajuk dia 
"Si Miskin Dan Si Kaya"
cerita ni mmg agak kelakar...sally selalu jugak tunggu nak tengok cerita ni day by day...semalam...sally dapat satu pengajaran daripada cerita ni seperti yg Ustaz dalam cerita tu bagi ceramah...

CIRI-CIRI ORANG MUNAFIK
Hadith: 
Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah) .
  1. Apabila dia bercakap, dia berdusta
  2. Apabila dia berjanji, dia tidak tepati
  3. Apabila dia diberi amanah, dia khianati
  4. Apabila bertengkar, dia menidakkan kebenaran.
Pengajaran Hadith:
Amanah bermaksud tanggungjawab yang diterima oleh seseorang yang kepadanya diberikan kepercayaan bahawa ia dapat melaksanakannya sebagaimana yang dituntut tanpa mengabaikannya. Amanah meliputi berbagai-bagai aspek seperti amanah tehadap Allah dan Rasul-Nya, amanah terhadap diri sendiri dan amanah terhadap masyarakat dan perkhidmatan.

Monopoli kuasa dan tanggungjawab yang luas di tangan seseorang akan menyebabkan kuasa itu tidak berkesan dan tanggungjawab tidak dapat dijalankan. Oleh itu sesuatu tugas itu hendaklah diamanahkan kepada mereka yang layak dan mampu melaksanakannya di mana ia memiliki ciri-ciri amanah, kepakaran dan ketakwaan. Tidak amanah adalah satu tanda munafik. Akibatnya seseorang itu tidak lagi dipercayai oleh masyarakat disebabkan sifat khianat yang telah dilakukannya terhadap sesuatu tanggungjawab yang diberikan kepadanya.
Semoga kita tidak tergolong dalam orang-orang yang munafik...subhanaAllah! Allahuakbar!!

HADITH SUMBER : JAKIM

18 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Giveaway from Korea by Misya

4:31:00 PM Sally Samsaiman 22 Comments

Di tag semalam oleh +Ainim Suju ...

sebab dah janji dengan dia, sally pun join la GA daripada Misya...lama dah tak join sbb busy lately...tapi Korea kan...tetiba macam full pulak semangat....eh lupa! Selamat Pengantin Baru buat Misya ye...sally selalu jugak singgah, tapi silent reader jelaa...tak tau nak komen ape...

ok, now part cerita sikit sebanyak pasal Korea...kalau yang dah biasa datang blog sally...benda pertama korang nampak ape..? Nampak header! pandai!!


yeaa...pertama sekali mesti la my kesayangan, CNBLUE or biased nye..Jung Yong Hwa...

Jung Shin | Jong Hyun | Yong Hwa | Min Hyuk
dalam blog ni dah macam blog CNBLUE dah..bukan blog sally..hahaha...all things pasal CNBLUE...punya la suka kat cnblue sampai sanggup g konsert dia...tu pun sebab dapat tiket last minute..hahahaha....kalau nak tau pasal CNBLUE, bak kata +trah zain, GOOGLE je dalam blog sally...semua pasal dorang ada..hihi...siap sanggup perabih duit g beli merchandise CNBLUE...

Siap laminate tiket...bak kata ibu, buat kenang-kenangan..bila lagi CNBLUE nk dtg Malaysia kan..??

mmm...apa lagi ye pasal Korea..? ohh! MAKANAN!
Sally suka makan makanan korea...sally selalu g makan either dengan mama or dengan kawan sally...sally tak reti nak masak makanan korea macam kak +Lieya Von Jay ,so...pergi la makan kat kedai.. boleh tengok review kat sini, sini and sini...eh sini sekali...lupa! oh...sally ada jugak senaraikan late night snack yang popular kat South Korea....senang cerita google jela apepun pasal Korea...hahaha....


DRAMA KOREA!
pelik la kalau ada yang minat korea saje-saje kan...selalunya orang start minat korea ni sebab drama dia...mau tak...ada scene ...... errr....you know what kan..? pastu hero selalu piggy back heroin tu..pastu korang pun feeling-feeling macam korang heroin tu kan..? mengaku jelaa..hahahaha...chop! ke sally sorang je..? Sally berkongsi minat dengan ibu, mama and kakak...so, sebab tu la boleh geng...dekat rumah kitorang ada nak dekat 200++ DVD korea yang mama borong....tak percaya...?? cer klik SINI...dah..? percaya tak..?? hahaha....or mungkin jugak korang start tengok Running Man mungkin..??


Lastly...sally tau korang dah boring baca...impian sally nak ke Korea tahun depan...insyaAllah...semoga dipermudahkan....pertama mesti la nak ke Seoul...nak tengok semua tempat yang pernah tengok dalam drama...semua la kalau boleh! like seriously...SEMUA...pastu sally nak g Busan, sebab Yong Hwa asal daripada sana..sally nak jumpe bakal mak mertua sally... (ok, macam la Yong Hwa nak masuk meminang sally kan)...hahaha....tipu je, sally nak ke Busan sebab dari Busan senang nak transit ke JEJU ISLAND!! ohhmaiii...fikir je pasal Jeju Island...terus excited!


siap ada tabung lagi tau untuk g Korea...jangan lupa klik kat sebelah kanan korang..hahaha..tak pun nak tolong penuhkan tabung ni pun boleh...dialu-alukan...like seriously! hahaha...


okay, dah..penat!! hahaha...sape yang nak join GA ni...boleh la klik banner kat bawah ni....lepas tu nak cukupkan syarat...sally nak tag kak +Lieya Von Jay+Vee Lea dengan +Nadya Dyana

22 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Kerana Account!

2:11:00 PM Sally Samsaiman 14 Comments

Hari ni tak sempat nak blog-walking mahupun up kan entry...berhabuk dah dalam draft...tapi kekal jadi draft la..hahahaha...

Auditor company dah nak datang, so terpaksa la prepare account...hahaha...penat kepala woo nak balance kan account...percaya la..penat...rasa nak juling mata memandang nombor-nombor ni...tapi dah nama pun kerja...hadapkan jugak la....

ingat malas nak up entry...nak kasi je korang tengok gambar Yong Hwa tu lama-lama...so that korang pun akan sama suka dia...baru la tak macam sally gila bayang sorang-sorang kan...hahaha...boleh ke gitu...???

okay, dah makin merapu...kang dengan korang -korang sekali pening kang...hehehe...lunch time finished already! gonna get back to work now..hehehe...menghadap account lagi....so sad!



p/s : 
camne ek tetiba kalau Yong Hwa call sally cakap, 
"Selamat buat account ye cik sally sayang!"

mau seminggu demam..hahahaha..

14 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Camne tak meroyan..?

10:00:00 AM Sally Samsaiman 15 Comments


Pagi-pagi lagi ada orang share gambar ni...tau tak sally tgh banyak kerja...camne la sally tak meroyan satu hari...? Pagi kot!! pagi lagi kawan dah buat sally sengeh-sengeh depan desktop ni...ni nasib baik bos takde, kalau dia ada..?? Mau kene sekeh dengan bos sbb dok senyum-senyum...aishh....

Aiseh!  Apa la...ni bukan naik semangat, ni boleh down tau tak tengok dia camtu....boleh "cair" sampai nak kena mak cik cleaner datang bawa mop....

ok, demam dah...

Happy Thursday kesayangan hamba semua! I'm quite busy today...but still...blog-walking will be done on lunch time..hihi

p/s : Abaikan si Jung Yong Hwa tu...dia ingat dia hensem sangat..dia ingat semua orang minat dia...dia ingat sally suka tengok dia hensem camtu..? huh...sape entah yang minat dia...fuhhhh~
-___-''

15 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Good Night :)

12:08:00 AM Sally Samsaiman 12 Comments

A very short update...
Currently still doing my office job even though I'm at home...
This thing should be done by tonight because I really need to submit this silly thing in the very first tomorrow morning...oh I mean this morning...
It's 12.00 am already...
Sleeping head mood is coming but I still trying very hard to stay awake..? A caffeine maybe..?


A warm good night wish from me and my lovely Yong Hwa....

Have a nice dream guys...Wish me luck for my "things"...

^_^

12 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!