Bajet pelajar sangat kan..!

11:26:00 PM Sally Samsaiman 2 Comments


Buku baru...rasa macam dah lama tak pegang buku...ye...except buku belajar tu lain la...at first niat nak cari novel english..tetiba terbeli buku self-improvement pulak...hihi...baru nak start baca...if dah hbs nanti baru sally review ek..tu pun kalau tak terlupa la time tu...


2 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Love me tender .

4:10:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Love me tender by Alvis Presley.

Love me tender,
Love me sweet,
Never let me go.
You have made my life complete,
And I love you so.

Love me tender,
Love me true,
All my dreams fulfilled.
For my darling, I love you,
And I always will.

Love me tender,
Love me long,
Take me to your heart.
For it's there that I belong,
And well never part.

Love me tender,
Love me dear,
Tell me you are mine.
Ill be yours through all the years,
Till the end of time.

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Thump Thump.

2:32:00 PM Sally Samsaiman 8 Comments

Berdebar-debar....tu yang sally rasa sekarang...tak tau kenapa...lepas tu rasa nak menangis...rasa takut...haihhh...hati ni kadang-kadang tak paham laa...kejap dia elok..kejap lg dia sakit secara tiba-tiba..padahal takde orang kacau dia pun....

Berdebar sebab ape..? tanpa sebab...maksud sally tanpa sebab yang nyata..mungkin jugak sebab terlalu banyak berfikir...atau memang ada benda yang hati ni nak tapi ditahan..? haiihhh la hati...bg la tau sally kenapa macam ni...jangan simpan sorang-sorang...jangan berdebar sendirian dalam tu...kita kongsi dengan yang lain ye....


8 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Jenis-jenis teh dan khasiatnya.

1:33:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments

Selain daripada kafein, sally minat minum teh jugak...tapi tak suka la teh o yang letak gula tu...kite minum teh yang takde rasa je..hahaha...sedap ape! so, jom tengok ape jenis teh yang ada....


Teh Hitam
Teh hitam mempunyai rasa yang sedikit pahit dan mengandungi kafein yang paling kira-kira 40 miligram per cawan. Mengikut pakar, ia mempunyai kepekatan tinggi antioksidan yang dikenali sebagai 'theaflavins' dan 'thearubigins', yang mana sangat berguna untuk merendahkan kolesterol. Selain itu, penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang yang minum tiga atau lebih cawan teh hitam setiap hari boleh mengurangkan risiko strok sebanyak 21 peratus.

Teh Hijau
Teh hijau mempunyai rasa yang lebih halus daripada hitam serta mengandungi kira-kira 25 milligram kafein secawan. Antara kebaikan teh hijau adalah ia penuh dengan antioksidan dipanggil 'catechins', satu kumpulan kecil yang dikenali sebagai EGCG yang boleh mencegah penyakit daripada kanser hinggalah penyakit. Satu kajian juga telah dijalankan dan pakar mendapati bahawa setiap cawan teh hijau yang diminum secara harian boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 10%.

Teh Oolong
Oolong sama dengan teh hitam, tetapi ia diperam dalam masa yang singkat yang mana memberikan lebih rasa. Ia juga mengandungi kira-kira 30 milligram kafein secawan. Mengikut pakar, ia boleh membantu dalam penurunan berat badan. Ini kerana teh oolong mengaktifkan enzim yang bertanggungjawab untuk menyingkirkan 'trigliserida', satu bentuk lemak yang disimpan di dalam sel-sel lemak. Satu kajian menunjukkan bahawa pembakaran kalori bagi wanita yang minum teh oolong adalah lebih sedikit dalam tempoh dua jam berbanding dengan mereka yang minum hanya air.

Teh Putih
Bagi teh putih, daun teh hanya dipilih ketika mereka sangat muda. Jadi teh putih mempunyai rasa yang lebih lembut daripada jenis teh yang lain serta mengandungi kurang kafein, cuma 15 miligram per cawan. Teh putih mempunyai manfaat yang sama seperti jenis teh yang lain dan ia juga berguna untuk latihan kardiovaskular dan pencegahan kanser. Tambahan lagi, beberapa kajian menunjukkan bahawa teh putih sangat berkesan kepada orang-orang dengan diabetes.

Teh berperisa
Untuk jenis ini, tambahan aromatik seperti kayu manis, kulit buah oren dan lavender telah dicampurkan bersama daun teh hitam, daun teh hijau atau daun teh putih. Sebenarnya, teh berperisa mempunyai tahap antioksidan dan faedah kesihatan yang sama seperti teh jenis biasa. Namun begitu, teh yang mempunyai perisa buah-buahan seperti beri biru atau strawberi mungkin mengandungi lebih antioksidan.

Teh Herba
Secara teknikalnya, teh herba bukanlah teh sebenarnya. Ia terdiri daripada beberapa gabungan buah-buahan kering , bunga dan herba serta tidak mengandungi kafein. Walau bagaimanapun, elakkan daripada minum teh herba untuk kurangkan berat badan kerana ia mungkin mengandungi julap yang berbahaya.

Kajian mendapati bahawa minum tiga cawan teh herba setiap hari raya boleh membantu untuk orang dengan tekanan darah tinggi. Selain itu, teh 'chamomile' membantu untuk dapatkan tidur yang nyenyak manakala teh pudina boleh menenangkan perut yang meragam.

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

What is LOVE..?

12:56:00 PM Sally Samsaiman 1 Comments


1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Selepas Sebulan Pergi Konsert CNBLUE.

9:30:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments


Entry ni akan sangat panjang...sila la faham keadaan tuan punya belog ketika ini....dia konon-konon dalam mood yang terlampau sedih..konon-konon laaaa.....
 
Dah sebulan...dah sebulan...dah sebulan dah Konsert CNBLUE Blue Moon kat Malaysia....still lagi rindu kot detik tu...hahaha...hari ni dah 24th September...I should get back to life...kena kurangkan rindu-rinduan kat CNBLUE...kelas untuk semester 3 pun dah start kelmarin....fuhhh...A new busy life will come back after a while...kena menghadap assignment pulak lepas ni...no more merenung masa, menghabiskan masa dengan tengok konsert dorang berulang kali...hehehe....macam yang sally janji...penyakit meroyan ni akan kekal selama sebulan je...so, dah sebulan dah hari ni...tapi lepas-lepas ni still akan ada post pasal dorang...jangan risau..hahaha...korang masih lagi kena lalui hari-hari yg mana sally akan update pasal CNBLUE!

ohhh maiii! I missed them so much....should I go for Blue Moon Concert in Jakarta on 19th October...? hahaha...ok, just joking! Duit dah habis bayar yuran!!



6.00pm on 24th August...spot me or not..? We are arguing to get inside the stadium even though the concert started on 7.30pm..hahaha...dalam paper cakap, peminat lelaki lagi ramai daripada peminat perempuan...how come..?



Inside the stadium..ni pandangan dari kamera sally...before lampu padam...cuba tengok berapa jauh sally duduk..? huwaaa...nampak Yong Hwa pun kat screen besar tu je...nasib baik ada screen besar!



Yong Hwa in the middle of the crowd...but I'm not one of the crowd....pity me...pity me!!



ohh! How I missed the singing...the drumming and also the sound of their guitar! it was an awesome night yet a precious memory...for me perhaps!



they hardly try to give us some memory...they even tried to taking picture that includes all of us...yeah it sound very difficult....but there! even tak semua pun dapat masuk..at least they try very hard...kan...?



the very last moment...bila dorang lambai...yg part ni mmg sedih...huwaaa...kenapa kena end up awal....2 jam setengah tak cukup...sangat tak cukup...hehehe...huwaaaaa...nak suruh doraemon putar balik masa...putar laaa masa balik...nak jumpe dorang balik....



Jong Hyun! jangan senyum macam tu...kang kak +Lieya Von Jay tak boleh tido malam..hahahaha....



p/s : really missed all this cute oppa especially Yong Hwa! hope to see them again...soon enough!

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!