Tips Menjaga Buah Pinggang

2:24:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

Assalamualaikum...hari ni sally nak kongsikan beberapa tips yang penting untuk menjaga buah pinggang kita...seperti yang semua tahu...buah pinggang merupakan antara organ yang paling penting dalam badan kita...tips ni pun sally jumpa dekat Facebook...ada yang share daripada Encik Jamal Ali ( KKM Sg Buloh...hopefully ada kebaikkan kepada kita semua...
** Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.
** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang
(Gantikan mi kuning dengan spaghetti dan roti canai dengan capati atau tosei)
** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakkan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.
** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
Mencegah adalah lebih baik dari merawat..

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Blue Moon 2013 CNBLUE World Tour

9:30:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments

Assalamualaikum
Semakin hari semakin mendekati tarikh 24 Ogos yang menandakan makin menghampiri kepada concert sulung CNBLUE kat Malaysia...huwaaa....tak dapat pergi! so sad ohhh....tiket mahal ya amat...actually tiket dah mula dijual sejak bulan Mei yg lepas...tapi...tapi.....


tiket yg paling murah and paling tak nampak artis tu menyanyi pun dah mencapai RM178...mmg idok la nak beli kan..hahaha...kalau ikutkan hati yang gila ni...mau dibawak keluar duit semua untuk beli tiket kat bahagian Moon Zone tu...tapi rasa macam tak berbaloi pun ada jugak kan...actually kan...sally bukan la peminat tegar kumpulan CNBLUE...cuma sally minat dengan...Jung Yong Hwa...


omaiii...comel je Yong Hwa! hahaha...ada 2 jer artis lelaki yang boleh buat sally menjerit...Taufik Batisah dengan Jung Yong Hwa..hahaha....so,masih lagi tak dapat nak pergi konsert dia...so, hopefully ada yang upload kat YouTube nanti...hopefully!!


4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!