Doa ketika hujan turun.

4:43:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

Assalamualaikum...

klik SINI dan SINI dulu...
Ketika melihat hujan turun, Nabi Muhammad SAW  biasa membaca doa ini :

اَللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا
Allahumma shoyyiban naafi’an.

“Ya Allah, jadikanlah hujan ini hujan yang membawa manfaat.”
(H.R. Bukhari).

Turunnya Hujan, Salah Satu Waktu Terkabulnya Doa
Ibnu Qudamah dalam Al Mughni, 4/342 mengatakan, “Dianjurkan untuk berdo’a ketika turunnya hujan, sebagaimana diriwayatkan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Carilah do’a yang mustajab pada tiga keadaan: 
[1] Bertemunya dua pasukan, 
[2] Menjelang shalat dilaksanakan, dan 
[3] Saat hujan turun.”
(Dikeluarkan oleh Imam Syafi’i dalam Al Umm dan Al Baihaqi dalam Al Ma’rifah dari Makhul secara mursal. Dishohihkan oleh Syaikh Al Albani)
SUMBER

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Ya Allah! Serba Salah :(

10:56:00 AM Sally Samsaiman 9 Comments

Assalamualaikum....

berita buruk yang baru sally terima...

seperti yang semua tau...abang sally yang nombor dua akan bernikah pada 28th June ni...dan majlis resepsi akan dijalankan padan 30th June bersamaan hari Ahad...majlis ni dibuat untuk kedua-dua pihak sekali....


Ya Allah…tak tau macam mana nak cakap….kenapa la final exam sally kena jatuh pada hari abang sally punya majlis resepsi…sekarang ni sally jadi serba salah…sebab tak tau nak buat macam mana…either nak g final exam atau nak ke majlis tu…dah la ni majlis pertama dalam family sally…majlis yang besar dan agak penting dalam family sally….dah la paper petang...pukul 2pm sampai pukul 5pm...mmg peak hours la kan...

Pening! Pening! Pening gila…tak tau nak buat apa…diluah mati mak ditelan mati bapak….
Korang rasa yang mana yang elok sally buat?? Better pergi final exam atau pergi majlis resepsi abang sally?? Kalau pergi exam…tak dapat family moment, tak pergi exam…deffer la subjek tu sem depan…?? 

Sadis! Sadis!
Help!! Help!! Gimme some idea guys…
 

9 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!