Sesi menghabiskan duit Incik Boss :)

3:00:00 PM Sally Samsaiman 1 Comments

Assalamualaikum…
actually ni entry khamis lepas, lupa pulak nak update…hahahha…boleh gitu?? Alaaa…baru lewat seminggu jer update, still kira baru lagi kan?? Cuma tak fresh laa…

Kisahnya start bila bulan ni incik boss dapat duit kutu, sebab tgk dia happy lain macam…sally pun pau la dia…at first ajak dia pi tengok wayang, main bowling, makan-makan sedap…tapi sbb incik boss terlalu busy…so, dia belanja kami lunch jer…

Lunch yang sepatutnya kat Nando’s, bertukar tempat ke Restoren Ayam Penyet Wong Solo…pernah dengar tak?? Mesti pernah….even jauh beza dengan Nando’s still halal kan je la…orang nak belanja jangan kisah…janji kenyang perut…

 
Incik boss kitorang ni bangsa tak suka makan yg set-set…disebabkan dia terlewat sbb lambat habis meeting kat site, so kami di halau pergi ke kedai tu dulu..hahaha…ohh! btw, sbb tempat lunch kitorang bertukar sbb dia hbs meeting lambat and dia takot kitorang lapar tunggu dia…sambung balik, sebabkan kitorang sampai dulu…kitorang pun pilih la lauk…hbs semua jenis masakan la kami dah order…alih-alih dia call, mintak set ayam penyet… =,=”





Can you imagine??? Lauk yang sebanyak 6 pinggan atas ni kami 4 orang jer makan??? Mmg pecah la perut lepas tu…sampai ke malam, sampai ke pagi esoknya pun still kenyang…


Hahaha…so, morale of the story, bila bos belanja…tunggu dia pesan ape…kalau tak…menderita perut nak habiskan makanan!
To incik boss, thanks yer…jangan lupa janji hujung tahun…kita naik makan kat RESTORAN BERPUTAR KL TOWER utk kali ketiga...! 
*mmg tiap-tiap kali pun incik boss yg bawak!
Loves, xoxo …. 


1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bandung Trip (Part 4) - Shopping!!

12:36:00 PM Sally Samsaiman 4 Comments


Bandung Trip (Part 1) - Foods 
Bandung Trip (Part 2) - Junk Foods 
Bandung Trip (Part 3) - Must Visit Place 

Okay ! ni part 4…and perhaps will be the last part dalam review sally di Bandung…guess what??? Hahahha…mestilah tempat shopping!! Hoooreyyy!!! Semua mesti tau yang Bandung ni ada banyak Factory outlet, tapi tak banyak yg sally ambik gambar…so, sally list kan ajer okay?? Kebanyakkan factory outlet ni ada di Jalan Dago, Jalan SetiaBudhi,Jalan Riau and etc.

Ohh! Before korang serang factory outlet, sally dengan ini sarankan korang pi la serang Pasar Baru….sana kalau nak cari kain pasang, telekung, barangan solat, sejadah cantik-cantik, tudung, perfume, ole-ole macam kacang bandung dgn pisang salai…semua ada dalam satu bangunan…ada 6 tingkat semuanya…confirm habis duit wooo!! 

Jangan risau kalau habis duit…kat sini pun ade ATM…Maybank & CIMB…Cuma kat sini Maybank tak dipanggil Maybank…dia dipanggil Bii.. sally sarankan sebelum keluar negara, pastikan dah activate korang punya pengeluaran luar negara…untuk Maybank, charge tax dia sama…RM12…setiap kali pengeluaran...

Okay,yang kat bawah ni…antara Factory Outlet yang best & affordable! 

  • GLOW
  • Heritage
  • Fashion World
  • Toko Tiga (Tempat jual jeans original…harga separuh dari pasaran Malaysia!)
  • Grutty (tempat jual barangan kulit original and murah!)
  • Rumah Mode (super mahal!)
  • The Summit
  • Grande
  • The Secret
  • Donatello (House of Leather)
Actually ada dalam 50 Factory Outlet...ada yang dah tutup sebab tak laku...masa sally pergi ada lagi yg baru bukak...so, kalau korang ada Pak Supir...mintak jer dia bawak...mesti dia tau nak ke mana!!

Happy Holiday's In Bandung!!!!! ^_^

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bandung Trip (Part 3) - Must Visit Place

12:36:00 PM Sally Samsaiman 1 Comments



Yeay! Sally dah review pasal makanan di Bandung, now! Kita bergerak ke tempat-tempat yang perlu di lawati…omputih kata ape, “Must visit place”…hahaha…boleh gitu??
Yes! Even though semua orang tau yang Bandung terkenal sebagai shopping heaven’s, tapi at the same time ada tempat-tempat yang famous Amos boleh  dilawati…

1.       KAWAH PUTIH

Kawah putih ni antara kawah gunung berapi, dia cantik…and nampak tak air dia warna putih ?? kawah ni tak boleh pegang…boleh tengok jer…please jangan buat muka excited nak mandi or berenang pulak yer…most important, jangan terlalu lama berada di kawasan kawah tu…sebab bau sulfur yang keluar dari kawah tu sangat kuat dan boleh kasi kita pening…sally ada kat kawasan tu dalam lebih kurang 10 minit jer…sebab tak tahan!!



ambik gambar dgn pak supir nya :)





2.       TANGKUBAN PARAHU

Kisah TangkubanParahu atau Sangkuriang , boleh baca sendiri…yang best nya cuma dia berada di puncak, so sejuk sangat…rasa macam kat Cameron kot! Kat sini kawah yang paling femes ialah kawah Ratu, kalau tak silap sally…kawah ni masih lagi aktif…masa second time sally g Bandung, Tangkuban Parahu ni ditutup…atas seba-sebab keselamatan. Kalau nak lebih trill or nak rasa jungle trekking, boleh la ke kaunter pertanyaan dan mintak seorang pemandu pelancong utk ke Kawah Domas…tapi sally sarankan tak payah la…sumpah penat!! Lebih 4 jam dalam hutan tu utk pergi dan balik!!! pulak takde warm up semua...confirm balik kaki kejang wehhh!

 
kat belakang tu Kawah Ratu

at last sampai jugak Kawah Domas

boleh masak telur rebus...so, boleh agak tak berapa panas?
3.       LADANG STRAWBERRY or KAVLING STRAWBERRY


Kat sini banyak taman yang tanam strawberry, blueberry…kita boleh petik sendiri dan makan fresh-fresh…best gila!!  Sebabkan kawasan yg sejuk, so buah-buah dia mmg manis…alaaa…macam kalau kita g Cameron, kan buah dia sedap…manis jer…macam sally...hehehe

ni kakak kite...cantik kan dia?? tak macam kita! :)


ni antara strawberry yg paling comel dan sweet dan BESAR =,="
 4.       TRANS STUDIO


Sally sarankan korang pergi on weekdays…sebab harga weekdays and weekend tak sama…Trans Studio ni most likely macam Genting Kota Keriangan kita la…cume dalam ni ada lebih kurang 20 games…tak best sangat pun…biasa jer…ni link ke TRANSSTUDIO OFFICIAL WEBSITE


Beratur beli tiket

hello! dalam ni pun ada Eiffel Tower okay? sila jeles!

pintu keluar utk roller coaster...sila la cuba...mesti balik menangis! hahaha....

5.       KOLAM AIR PANAS

Hehehe…kat Malaysia pun ada kan?? Tapi kat sini ada banyak sikit pilihan…air yg air extra hot, yg biasa-biasa…and yg untuk tempat mandi pun ada…untuk rendam kaki…banyak lagi la…alaaa…macam tak biasa g kolam air panas kan??
   
So far, yang ni jer tempat yang bagi sally wajib di lawati…dah alang-alang ke negara orang…apa la salahnya kita belajar serba sedikit tentang negara, adat resam dorang…kan?? Hehehe…nanti ada masa sally update lagi pasal tempat shopping! Gurlsss please don’t miss out!!

1 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Bandung Trip (Part 2) - Junk Foods

10:58:00 AM Sally Samsaiman 5 Comments

Assalamualaikum...

hahaha...okay...sally tau mmg dah terlambat sangat sally update pasal percutian sally di Bandung...January sally oii...ni dah masuk bulan May dah!! hahahaha...

so, sape yg belum baca PART 1 boleh la baca dulu...pastu baru sambung baca part 2 pulak...dalam part 1, sally banyak cerita pasal restoran...so, dalam part 2 pun sally nak cerita pasal makanan...tapi more on makanan yg kecik-kecik jer...macam kuih, keropok and etc...

kuih nagasari...sedap...dia macam lepat pisang kita jugak...tp yg ni pisang tu dia letak macam tu jer...without penyek-penyekkan...kalau nak try buat pun boleh...search aje...banyak la keluar resepi dia...

kacang bandung...kacang ni mmg sedap...macam kacang berempah laa...tapi dia ni akan buat kita ketagih...makan...makan...makan...sampai tgk-tgk dah habis! hahaha....

Brownies...yang paling femes kat Bandung ialah brownies keluaran Kartika Sari...yang nak murah sikit pun ada...keluaran Amanda...tapi...rasa dia agak kurang sikit la...hehehe

es krim durian...untuk peminat durian...please...please...cuba la rasa ais krim ni...sebab ni mmg super sedap...siap ade durian lg kat dalam...kat tepi-tepi jalan banyak jual...murah jer...dalam Rp6000 (RM1.20)

Actually ada banyak lagi...tapi sally tak berapa ingat laa...semua gambar sumber dari google sebab sally lupa nak ambik gambar...nanti kalau korang pergi...jangan lupa rasa yang kat bawah ni....
  • Pisang Salai
  • Pisang Keju
  • Batagor
  • Siomay
  • Martabak
  • Pisang Molen (Pisang Goreng jer pun)
  • Kuih sarang

5 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!