Tuesday, April 30, 2013

Yes!! Dapat Capture!

3:58:00 PM 6 Comments
Assalamualaikum...

yess!!! sebab ape..?

sebab nii...


dari semalam usha...harap-harap dapat capture follower yg ke 777 tu...bukan kisah pun naik ke tak...tapi saje nak capture no yg cantik...hehehe....jangan la cakap kite jakun...kesian kita...

so, nak review kita tak reti...yang kita tau...
 
pinjam gambar ye dik ^_^
  • dia ni die hard fan warna coklat...boleh geng la kita...hahaha...
  • nama dia : Nur Raihanah Bt Abd.Jalil
  • besar kemungkinan tak SINGLE...hehehe ^_^
  • korang sila lah berkenalan dengan cik Vendetta Traveller 
p/s : dik, thanks follow blog kak sally...and best of luck utk Simple Segmen by Sally Samsaiman

Saturday, April 27, 2013

Friday, April 26, 2013

Happy Belated Birthday Filzah & Noorsiah...

5:06:00 PM 5 Comments
Assalamualaikum....

hehehe...yeaa...sally punya company mmg suka makan...
tengok la sally kan...aiseh! hahahaha...tapi hari ni makan kek jer...sebab malas la nak buat makan-makan...

*eleh...cakap jela belum gaji...malu pulak!

eh! yela...yela..a...a...mmg sebab belum dapat gaji lagi...hahaha...tapi...masa-masa sengkek ni...kek...tetap Secret Recipe okay..? jangan jeles..tengok gambar je la ek..? malas nak tulis banyak-banyak...


birthday girls :)






big BOSS :)

MatchMaker .. Releven ke?

4:30:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum...selamat petang...short entry sebelom balik kerja...short la sangat kan..?time-time camni mmg dah malas nak buat kerja...hehehe...ampun boss!! lain kali saya tak buat lagi...ohh! korang tau tak sally sebenarnya bekerja dalam bidang construction? yeaa...even though bukan la arkitek or site supervisor or engineer ke kan...tapi sally jadi Admin, Account and also utk Purchasing...kalau dah buat bangunan, kena la beli barang-barang nya kan...??

Nak dijadikan cerita...sekarang ni projek kitorang yang sedang up sikit ialah masjid di Shah Alam...yang nak tau sila tengok yer kat area shah alam tu...hehehe...ohh! ape kaitan tajuk dengan tajuk sally..? sebab kan sally purchasing officer...so, sally banyak kena call,call,call and interact dengan orang luar...especially dengan supplier la kan...? aiseh!

Nak dijadikan cerita, hari ni sally kena order tiles...sebab tiles ni kan permintaan daripada client...so, sally terpaksa la kena dapatkan jugak tiles ni...and tiles ni ade 1 je supplier dalam Malaysia ni...ade la kat tempat-tempat lain jugak...tp stok dia still datang dari kilang yang sama...so, takde beza kan...?

So, sally kena la call mamat ni...actually dah byk kali dah buat kerja dengan dia...pernah call banyak kali...dah 2-3 sally order tiles...sebab dia pun yg uruskan soal tiles office kitorang...so, mmg kena call dia la kan each time..??

Nak dijadikan cerita....at first dorang yang kat site dah order around 1300 pcs...but somehow tiba-tiba cancel...nak 700 pcs pulak...so, sally kena la call mamat tiles tu..Mr. A namanya...*kang ade orang cari dia pulak...hahaha...so, sally actually malas nak call orang selalu...sebab malas nak bercakap dengan orang...hehehe...

Budak site pun call sally...sebab dorang nak cancel...

Site : hehehe...sally nak cancel tiles tadi...nak 700 pcs jer...salah kira...
Sally : alaaa...korang ni mengada laa...tak pasal-pasal nak kena call Mr. A lagi...
Site : alaa...call jela...sore dia kan romantik jer...
Sally : pasal sore dia gitu la tak boleh call selalu...takutt...
Site : takut jatuh hatii la kan?? hahahha...dia ni hensem...
Sally : so...?
Site : dia single...ade jugak dia tanya sally hari tu masa datang tengok site...
Sally : yela tuu...*I was like haaaaaaaa?

yeahh right...mentang-mentang la kat opis ni sally sorang perempuan yang single...yang lain tak bini orang, makwe orang...tak site person, dengan bos sekali kadang nak rekemen kan orang...yela boss...saya tau la saya tak laku...nanti saya cari laki sorang...okay??

p/s : tak pasal-pasal nak call Mr. A jadi pikir lain pulak!! =,="


Tips Penjagaan Rambut Wanita Bertudung

4:22:00 PM 2 Comments
Assalamualaikum...
sally nak kongsi sikit tips dari kak Aina - RambutGugur.Com

1.Tak Seharusnya Cuci Rambut Setiap Hari

Cuci rambut setiap 2 atau 3 hari sekali dah memadai. Kalau yang nak cuci rambut sebelah pagi, boleh cuci 2 jam sebelum pakai tudung, biarkan rambut betul-betul kering. Cuci rambut juga perlu pilih syampu yang sesuai. Kalau yang rasa tak selesa & perlu cuci setiap hari, pilih syampu yang berasaskan herba.

*TIPS BERGUNA: Cuci rambut sebelah petang atau malam, selepas balik kerja atau outing siang hari.

2. Keringkan Rambut Secara Semulajadi

Tak kira lah panjang mana sekali pun rambut, rambut memerlukan masa yang lama untuk betul-betul kering sebelum mengenakan tudung. Keringkan rambut secara semulajadi. Biarkan ia lepas bebas dan elakkan daripada membungkusnya dengan tuala.

Elak mengikat rambut ketika basah. Kalau nak cepat keringkan rambut, boleh guna pengering rambut yang jenis tak panas, atau last option boleh gunakan kipas angin sambil jari-jemari tu digunakan untuk meleraikan rambut yang basah secara perlahan-lahan. :-)

3. Pilih Kain Tudung Yang Lembut

Pilih fabrik lembut untuk tudung. Jangan pilih fabrik kapas, kerana kain tudung yang memerangkap haba tak sesuai sebab mudah memerangkap haba dan buatkan kulit kepala kita cepat berpeluh.
Kalau selesa, elakkan pakai serkup kepala. Pastikan tudung betul-betul dipin dengan selesa supaya rambut tak terkeluar.

4. Rehat Dulu

Bila sampai je di rumah, terus buka tudung dan biarkan kulit kepala "bernafas" terlebih dahulu. Rehat dalam masa 1/2 jam untuk peluh di kulit kepala kering. Sebaiknya, buka ikatan rambut dan biarkan angin meresap ke seluruh kulit kepala. Jangan biarkan rambut terus bertudung atau jangan pula terus mandi sebaik sahaja sampai di rumah.

Just rileks dan berehat sepenuhnya. Jangan lakukan apa-apa kerja yang berat kerana ianya akan berpeluh. Kalau ada air-cond lebih baik! Switch on aircond dan berbaring sebentar. Badan pun dapat berehat, dan kulit kepala pun kering daripada peluh!

5. Cari & Pilih Syampu Yang Sesuai

Syampu memang kena cuba untuk cari yang sesuai dengan rambut & kulit kepala kita. Pilih yang berasaskan herba dan semula jadi. Elakkan guna yang mengandungi banyak bahan kimia. Tapi apapun, ada guideline asas untuk pilih syampu jenis apa yang sesuai dengan jenis rambut kita.

Oh yes, jangan pakai syampu 2 in 1 yang ada conditioner sekali. sebabnya? Syampu untuk kulit kepala & conditioner untuk rambut, so tak berapa efektif kalau pakai 2 in 1 syampu.

6. Atasi Masalah Rambut Secepat Mungkin Jika Ada

Biasanya pakai tudung ni kadang-kadang boleh mendatangkan bau yang tak berapa best sebab faktor kelembapan, terutamanya untuk orang yang cepat berpeluh.

Kalau tak mempunyai bajet lebih untuk mendapatkan rawatan di salun, boleh gunakan produk rawatan rambut herba yang ada di pasaran. Tapi pastikan dulu ianya herba dan halal, dan paling penting berkesan. Jangan main cuba-cuba sebarangan takut daripada nak jadi elok jadi lebih teruk pula.

Thursday, April 25, 2013

For A Man Called FRIEND.

2:23:00 PM 1 Comments
All day I’ve been wanting to see your face
I can’t seem to focus on any of my work
The smile on your face when you sometimes stare at me
Without even realizing I want to confess to you that I like you.
I like being just a friend to you
If it means that I’ll be by your side
I don’t want to forget you
Cuz you’re my most important friend
you′re my best friend
but you can′t be my boyfriend

Whenever I look at you,
You always look back at me as just a friend
you′re my everything
but I can’t confess to you
You live inside my heart
Whenever I’m staring at you
As nothing more than just a friend

Without even realizing my heart starts to hurt
I’m afraid that my true feelings will show
So I try to hide it to myself
I’m slowly growing farther away from you
From now on when I’m by your side
I’ll see you only as a good friend
But I’ll still cherish you
As much as I like you....

Tuesday, April 23, 2013

Alahai ~ Sweet Talker !

1:04:00 PM 3 Comments
Assalamualaikum..
hihihi...so, topik sally hari ni...sweet talker...penah dengar ? mungkin pernah...mungkin jugak baru je pes taimm dengar...sweet talker ni..kalau zaman-zaman sultan Mahmud mangkat dijulang tu, maknanya macam peribahasa, "menanam tebu di pinggir bibir"...
ahh sudah! kata pes taimm jugak dengar? ... ok laa...maksud sweet talker ni...makna kata, kalau depan kita tu kemain lagi kelangit memuji-muji, cakap tu sopan je, yang baik-baik je...tapi belakang..? hazabb...berbakul-bakul mengutuk/mengumpat... betulkan sally kalau makna tu salah...or kalau ditakrifkan kepada lelaki...jenis yang bukan playboy..tapi suka memuji perempuan...
korang ade kawan macam ni..? honestly, kawan-kawan sally x ramai yang macam ni...sbb masing-masing mulut mmg longkang la kan...hahahha...direct...straight to the point !.. kalau ade yg sweet talker mmg kena bahan sampai setahun la gamaknya...
ok ! back to the topic...sally nak cakap psl lelaki yg sweet talker ni...kadang tu dorang bukan bohong, just puji lebih melangit...kalau boleh jual pujian dorang, mmg berbakul-bakul...bole kaya wooo ~
one thing sally suka dgn lelaki yg sweet talker...dorg mmg SWEET la kan..hahaha...even kadang2 kita tau bnda yg dorg ckp tu sebesar kuman, tp dibesar-besarkan macam dinosaur plak...*tetiba
 so, GIRLS out there...beware dgn sweet talker...sbb dorang mmg sweet time bercakap, tp jgn sampai terjatuh hati pulak, ok? sebab orang-orang sweet talker ni memang suka buat perempuan suka dekat dia...lain la kalau dorang mmg nak ngorat korang...hihihi...yang tu jangan la tolak pulak..hahaha

Monday, April 22, 2013

Thanks Duniaku Vanilla!

2:34:00 PM 7 Comments
Assalamualaikum...

hari ni lewat sikit update...biasa la hari isnin...kerja yang terbengkalai semua nak kena siapkan...biasa laa...hari isnin kan mesti bos masuk punya...

ohh! ada ke yang perasan sally pakai header baru..? header ni sally mintak secara percuma kat Duniaku Vanilla...kebetulan masa tu dia ada buat promotion sape nak header free...al-maklum la...sally kan muka tak malu...mintak jugak la satu...derr...benda free sape tak nak weh...??

haa! sape yang nak header free tu...mintak maap laa...permohonan dah ditutup...sekarang sape nak header boleh tempah...murah jer laa...RM3...cepat!! cepat!! sementara dia masih rajin tu...hehehe...

Thanks yer Duniaku Vanilla!


Saturday, April 20, 2013

Kenapa DONUT ada lubang kat tengah ?

6:45:00 PM 7 Comments
Assalamualaikum...

haaa! kenapa?? kenapa..?
Mengapa donut berlubang di tengahnya ? 
Sebahagian besar orang mungkin berpikir kalau lubang di tengah donut hanya sebagai aksesori.
Namun, ternyata itu salah !

 
Donut muncul pertama kali di Amerika Syarikat pada abad ke-18. Ketika itu, alat memasak belum canggih. Supaya adunan donut masak secara merata maka dibuatlah lubang di tengah. Lubang itu akan mengalirkan panas minyak ke setiap bahagian donut yang adunannya cukup padat di tengahnya. Jika tidak dibuat lubang, donut hanya akan masak pada bahagian luarnya, sementara di dalam masih mentah.

Jadi, sebab tu la kenapa donut ade lubang di tengahnya.

Nah! baru tau kan..?? ke sally jer yang baru tau...??
>_<

Cara Mengenali Handphone Ori Atau Tak?

10:43:00 AM 4 Comments
Morrningggg...Assalamualaikum...time godek-gedok FB tadi jumpa tips ni...tapi tak ingat copy kat mana!
Cara Mengenali Handphone Ori Atau Tak :

Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini, aku nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun cap ayam. Check it out :
Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
  1. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
  2. Taip *#06#
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
  5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
  • 02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY
  • 08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY
  • 01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD
  • 00 atau 03 oatau 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Laaa...tunggu ape lagi...cer check handphone masing-masing !!

Friday, April 19, 2013

5 Incredible Drinks that Burn Belly Fat!

11:22:00 AM 2 Comments
Exercise is regarded as the best way to melt the fat accumulated around your body. However, if you wish to accelerate the fat burning process, a healthy diet goes hand in hand. If you are taking solid food such as lean meat, fruits, vegetables, dairy products, etc, proportionately, you are doing your best to make that fat go away. However, if you wish to take the fat burning process to another level, you should try drinking these 5 incredible drinks to improve your metabolism rate. Sources : Yahoo
Soy or Wheat Protein Shakes ( hehehe...Herbalife pun HEBAT!!)
 
Apple Cider Vinegar
 
Green Tea (Jangan letak GULA pulak!)
 
Ice Cool Water
Milk

Thursday, April 18, 2013

FOBIA pada Kucing...??

3:30:00 PM 4 Comments
Assalamualaikum....sally tau...rata-rata dari blogger mesti ade 1-2 orang yang takut or geli dengan binatang berbulu yg comel...kucing....

 

Ailurophobia bermaksud takut kepada kucing. Tetapi, jika anda perasan, kucing akan tertarik untuk lebih mendekati si fobia kucing ini., seperti di dalam gambar.

Ini kerana jika seekor kucing masuk ke dalam sebuah bilik dipenuhi orang. Orang yang sukakan kucing akan memberikan bahasa tubuh yang menjemput kucing untuk digesel dan dimanja. Berbanding si fobia kucing yang akan menunjukkan bahasa tubuh seperti duduk diam, merapatkan tangan dan kaki serta agak kaku posturnya.

Si kucing akan nampak bahasa tubuh serta posisi si fobia kucing adalah sangat kurang faktor mengancam keselamatan, dan akhirnya lebih tertarik kepada mereka untuk diterokai dan disiasat kemudiannya.

Aneh kan? Pasal tu la depa ni comel sangat !!!!


Tuesday, April 16, 2013

Akuarium Terbesar Di Dunia..

3:44:00 PM 2 Comments
 Akuarium terbesar di dunia terletak di Atlanta, Georgia. Ia menempatkan lebih daripada 120,000 ikan, yang mewakili 500 spesies dalam 8.5 juta gelen air. Terdapat 60 habitat yang berbeza dengan 12,000 kaki persegi tetingkap, dan kosnya bernilai $ 290,000,000 untuk membina.

Georgia Aquarium adalah hasil daripada wawasan satu perniagaan berdaya usaha Bernard Marcus, yang bermimpi membentangkan Atlanta dengan akuarium yang akan menggalakkan kedua-dua pendidikan dan pertumbuhan ekonomi. Marcus begitu diilhamkan oleh akuarium yang selepas melawat 56 daripada mereka di 13 buah negara dengan isterinya, beliau menderma $ 250,000,000 ke arah apa yang menjadi Georgia Aquarium. Tambahan $ 40000000 datang sebagai sumbangan korporat. Tanah tersebut telah disumbangkan oleh Syarikat Coca Cola.
 Akuarium Georgia mempunyai lima galeri berasingan diatur sekitar atrium pusat. Georgia Explorer, Diver Tropika, Lautan Voyager, Cold-Water Quest dan River Scout. Tangki dalam galeri penduduk yang pelbagai haiwan, termasuk ikan paus, jerung, penguin, memerang, belut elektrik, sinar, kuda laut, bintang laut, ketam dan pelbagai jenis ikan dari semua saiz.

Tangki Lautan Voyager , habitat yang terbesar, memegang tiga perempat daripada air akuarium dan tarikan pusat akuarium ini - jerung paus. Satu tali pinggang penghantar bergerak perlahan mengambil pengunjung melalui terowong akrilik 100 kaki di bawah tangki, membiarkan mereka melihat ikan dari bawah. Pameran akuarium lain termasuk 800,000 gelen beluga paus kepungan, kereta kebal kecil dan tangki sentuh pelbagai di mana pengunjung boleh mendapatkan pengalaman dengan haiwan akuatik.

Membina dan menjalankan apa-apa kompleks yang besar ada tugas yang mudah. Organisasi menggunakan beratus-ratus kakitangan yang menjaga segala-galanya daripada makan haiwan untuk membersihkan tangki, dibantu oleh puluhan komputer yang memantau tahap tangki, suhu dan aliran pam, semua yang penting untuk kesihatan haiwan dan operasi sistem.

Berikut adalah beberapa statistik yang akan memberi anda idea tentang skala operasi dalam kemudahan ini gergasi:

Untuk mengisi tangki, paip akuarium 8 juta gelen air paip biasa bercampur dengan 1.5 juta paun garam untuk menjadikannya masin. 218 pam, 141 penapis pasir dan 70 skimmers protein menyimpan tangki air bersih dan didiami. Pam ini bergerak 261,000 gelen air setiap minit. Masa perolehan tangki - jumlah masa yang diambil untuk semua air di dalam tangki akan ditapis dan dibersihkan - adalah dua jam.

Untuk menyimpan makanan bagi haiwan, akuarium mempunyai peti beku yang memegang £ 20.000 makanan serta peti sejuk yang memegang £ 6000.

Untuk merawat haiwan yang sakit, Akuarium Georgia mempunyai perkhidmatan veterinar dan kemudahan perubatan pemuliharaan dalam unit kaki 5,800 persegi dengan 15 orang kakitangan, dan ia menempatkan 26 tangki rawatan ((think hospital beds). Unit ini dilengkapi sepenuhnya dengan pembedahan dan unit radiografi dengan endoskopi, ultrasound dan mesin x-ray.








 
 
kopi kucing : Dairishare

Monday, April 15, 2013

Permulaan minggu ~ Hectic Monday!

11:38:00 PM 4 Comments
Assalamualaikum...

ffuhhh...penatnya...hujung minggu pun tak sempat nak update blog...assignment...banyak sangat....

ohh...btw, ingat tak post sally yang ini ... sally ade berita yang sedih nak kasi tau...kakak kepada kawan baik sally dah meninggal dunia hari sabtu lepas...jam 2 ptg...sally tak dapat call dia...rupa-rupanya henpon dia rosak...alahai...

ptg tadi dia mintak tolong sally tempahkan tiket flight utk balik ke Sandakan...sebabkan Maybank2u problem...akhirnya sally pun terpaksa give up...kena jugak suruh dia mintak tolong kawan dia yang ade CIMBclicks...haihhh...MBB ni pon...time orang emergency jugak la dia nak ade problem...

hari ni kat office...banyak sangat kerja...sampai nak jawab call pun rasa malas...sebab nak concentrate kepada kerja yang berlambak tu! aiseh...menyesal nya tak siapkan kerja awal-awal... sooooo pity of me!

Mr. Assignment, please be nice to me.. I janji I siapkan you tomorrow okay...after I siapkan kerja yang super banyak kat office tu...okay...? I promise...! pinky pomis!!!


Thursday, April 11, 2013

13 Perkara Yang Perlu Di Jaga Wanita.

6:00:00 PM 3 Comments


1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Bila CINTA ...

2:29:00 PM 3 Comments

My BFF, Saiyidatun Nasyitah Sulaiman once said this,

cinta..
"bila ada, bahagia,
bila hilang, derita.."

tak semua orang berjaya untuk dapatkan cinta sejati,
malah ada yang tersungkur, jatuh menyembah bumi..

sayang,
sebab apa yang dirancang, hilang..
sayang,
bila sampai ada nyawa yang terbang...

ramai mempersoalkan takdir,
jauh sekali untuk redha dengan apa yang jadi..
mempersoalkan setiap apa yang ditangisi,
jauh sekali untuk mensyukuri nikmat yang diberi..

"kenapa macam ni..?" "kenapa tak macam orang tu..?" "kenapa.?", "kenapa..?" dan "kenapa...?",
sampai bila nak bertanya..
bukalah mata! redhakanlah hati yang terluka,
kelak sembuh, kau pun lupa tentang erti derita...

cukup-cukuplah mengeluh,
lap-laplah peluh,
sungguh,
kau hilang satu, yang datang nanti, sepuluh..

yakinlah, kuasa Tuhan melebihi segalanya..
pernahkan kalian berfikir tentangnya...?
" Allah ambil hati kita dari mereka yang tak tahu menghargainya,
untuk Dia jaga, sampai tiba masa adanya yang layak untuk kita,
saat itu Allah pulangkan hati kita pada yang berhak memilikinya..."

hargailah kasih sayang Tuhan..
sebab DIA yang menciptakan,
jadi tak mungkin DIA akan menyakitkan,
kalau iyer pun, itu sekadar ujian, dugaan,
untuk melihat sejauh mana tahap keimanan..
"things happen for a reasons.." kan...?

dan sudah-susahlah bersedih bila belum ketemu jodoh,
kerana itu tak bermakna kalian hodoh,
bukan juga bermaksud kalian bodoh,
cuma Allah melindungi hati kalian, takut2 "roboh",
takut2 diceroboh,
oleh mereka yang betul-betul bodoh..

hargailah..
ucapkanlah Alhamdulillah,
kerna Maha Suci Allah,
yang menjaga makhlukNya yang lemah..
berfikirlah...

dan ingatlah, Tuhan itu adil sifatnya,
pada yang berjaya dalam cinta,
bukan tak pernah mereka diduga...
dan ingatlah,
untuk mereka bertahan bukan mudah...

kita lihat mereka bahagia,
kita tak tahu mungkin ada hati yang pernah terluka,
kecewa..
kita lihat mereka dalam kesenangan,
kita tak tahu berapa banyak pengorbanan mereka taburkan...

bukan mudah untuk gembira,
dan bukan susah untuk merana...
pilihlah jalan anda...
"live well, or live hell, you choose- Hlovate"

jangan pernah letak harapan yang tinggi,
cukuplah sekadar doa sebagai ganti...
jangan pernah harapkan kesempurnaan,
sebab tiada yang sempurna melainkan Tuhan...

ingatlah, hakikat hidup ini tak pernah seindah mimpi-mimpi,
sebab hidup bukan macam filem magika, penuh illusi,
semua pun boleh terjadi terjadi dengan kuasa imaginasi,
tapi ape pun yang terjadi, percayalah pada hati,
kerna dari situlah punca kekuatan sejati...

its all about life..~

Jangan pernah bongkak, kalau masih lagi hidup dgn oksigen yg ALLAH berikan.

1:53:00 PM 2 Comments

Kalau masih ingat,pernah kecoh mengenai sekeping gambar Rozita Che Wan memakai skirt pendek bewarna biru sambil bersimpul duduk di sebelah kekasihnya, Zain Saidin. Gambar berkenaan telah menyebabkan Zain terus memadamkan akaun Instagramnya. Malah, sehari selepas itu, Rozita tampil dengan kenyataan tentang seksi itu adalah hak miliknya.

Susulan dari kontroversi itu, Pakar Perunding Obstetriks & Ginekologi di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Naib Presiden Jemaah Islah Malaysia (JIM), Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj telah tampil dengan satu kenyataan. Adalah diharap perkongsian artikel ini akan memberi manfaat bukan saja kepada Rozita, malah kepada masyarakat secara keseluruhannya.


Salam ukhuwah.

Atas dasar tanggungjawab dan amanah, Dr Har memberanikan diri mengajukan pandangan terhadap fenomena semasa yang amat membimbangkan – di mana semakin ramai ahli masyarakat yang tidak lagi peduli dan kisah dengan teguran orang lain di sekeliling. Apa yang lebih menyedihkan – apabila alasan yg diberikan berlandaskan hujah hak asasi peribadi, yang dianggap mutlak milik individu. Orang lain dianggap tidak berhak campurtangan dan mempersoalkan keputusan, tindakan dan tingkah laku seseorang itu.

Terbaru, hari ini (21 Mac 2013) terdapat laporan akhbar harian mengenai komen seorang yang dikenali ramai mengenai `hak peribadi’nya utk berpakaian seksi. Beliau juga memberi amaran agar orang ramai jangan terlalu menjaga `tepi kainnya’. Sedih dan sayu rasa hati membaca komen tersebut. Masakan boleh Dr Har buat tak kisah dan membiarkan golongan ini begitu sahaja.

Kalau ada yang mahu mengatakan : `Who cares?’

Dr Har jawab,`I do care! A lot!‘

Dalam konteks ini, perlu sangat diperjelaskan bila nak bercakap pasal hak, ada beberapa noktah yang mesti diperhatikan :

Jangan lupa, jauh mendahului hak individu adalah hak Allah SWT yang Maha Agung, Perkasa dan Sempurna. Hak Allah SWT adalah untuk disembah, dipatuhi dan diagungkan. Segala suruhan-Nya adalah untuk kebaikan manusia itu sendiri, maka pujuklah diri dan relakanlah jiwa untuk patuh, taat dan setia. Larangan yang membawa kemurkaan-Nya adalah untuk keselamatan dan kesejahteraan manusia itu sendiri, maka jauhilah sejauh-jauhnya. Membelakangkan hak Allah, tidak memperdulikan suruhan-Nya – adalah satu manifestasi kesombongan yang luarbiasa!

Janganlah pula terlupa, tubuh badan kita sebenarnya bukan hak milik kita, yang boleh diperlakukan sewenang-wenangnya. Ianya hanya pinjaman sementara, dari Empunya yang tidak pernah terleka. Keindahan tubuh badan ini boleh hilang sekelip mata, semua terpulang kepada yang Empunya. Bukankah kita mengimani adanya Hari Pembalasan di Padang Mahsyar? Khabarnya, itulah saat segala anggota tubuh badan kita akan mengadu perihal penyalahgunaan dan pengkhianatan kita. Mulut yg begitu lantang bersuara semasa di dunia, terkunci rapat semasa ditimbangtara. Tentu sekali kita takkan boleh berkata kepada Tuhan yang Empunya segalanya, `Jangan jaga tepi kainku!’

Jangan lupa, selain hak adanya pula tanggungjawab dan rasa hormat. Tiga aspek ini :Responsibilities, Rights & Respect – 3R, tak boleh dipisahkan. Hak hanya boleh diberikan kpd mereka yg sudah menjalankan tgjwb & peranan mereka dengan baik dan sempurna. Peruntukan hak mestilah pula dihormati. Jangan asyik berhujah dengan hak kita yang itu dan yang ini. Tanyakan pada diri, sudahkah tanggungjawab dan peranan asasi kita sebagai hamba Allah dan khalifah terlaksana? Kalau belum, hak apa sebenarnya yang ada pada dirimu?

Jangan lupa, kita manusia makhluk Allah yg perlu hidup secara berkelompok dan bersosial. Kita manusia lemah, amat saling bergantungan dan perlu-memerlukan. Selain hak individu, ada di sana hak kolektif (jamaí) yang menjadi milik komuniti di sekelilingmu. Bila bertembung antara hak individu kita dengan hak kolektif massa – ketahuilah, hak kolektiflah yang harus didahulu dan diutamakan. Demi sebuah ketenangan hidup yang penuh rasa hormat-menghormati, ayuh kita belajar dari kelompok manusia dulu – mendahulukan hak kolektif dibandingkan hak individu.

Mungkin yang paling mendapat manfaat dari nukilan ini, bukanlah kelompok sasaran yang diajukan teguran.

Tak mengapalah, Dr Har yakin, ada kelompok yang pasti mendapat sedikit peringatan dan tazkirah.

Fazakkir, innafa’atiz zikra : Dr Har akan terus memberi peringatan, sesungguhnya peringatan yang berulang-ulang itu banyak manfaatnya!
Salam ukhuwah :

Dr.Harlina Halizah Siraj ( Dr.Har)

sumber : Facebook.

Wednesday, April 10, 2013

Ke mana cinta hilang dan pergi?

2:09:00 PM 4 Comments

Aku baru membaca email dari seorang rakan tentang suaminya bercinta di belakangnya setelah sekian lama.
aku baca setiap butir ceritanya berulang2.
sampai kabur pandangan dek airmata.
yang aku bayangkan--
anak mereka.

dua minggu lepas aku ketahui salah seorang kawan yang pernah karib dengan aku telah berpisah dari suaminya.
juga--
punya anak berdua.

beberapa bulan lepas pun ada lagi.
seorang kakak yang rajin membaca di sini bercerita tentang suaminya memasang yang kedua.
terlalu hebat, kakak ini--
dia SENDIRI pinangkan madunya.
dia bilang--
dari mereka perlaku apa2 yang tak manis--
eloklah diselesaikan mereka.

banyak lagi kisah2 dan cerita benar yang tak sempat aku contohkan sekarang ini.
cuma yang dapat aku tuliskan adalah persoalan ini yang termuncul dalam kepala--
mereka2 ini--
mesti akan tutupkan email mereka--
dengan penyataan yang sama.

"jangan marah suami saya.
saya pasti ini salah saya juga".

*diam*

tak ada thesis, kali ini.
tak ada pendapat.
tak ada buah fikiran.

otak aku kosong.

mengambil contoh di atas,
kalaulah jenisnya tiga isteri di atas jenisnya berpeleser dan gayanya memintak bala--
tidaklah aku persoal dan pertanya.

haih.
entahlah.
benarlah kita memang takkan tau seluruh cerita.
aku pun bukan jenis mau bertanya perihal kain orang--
itu hak mereka.

cuma aku hendak tanya.
secara general.
secara terbuka.

kenapa...
perempuan sentiasa membuat alasan...
untuk orang2 yang menghancur lumatkan hatinya jua...?

kenapa...?

dunia,
apa sudah jadi..?
ke mana cinta hilang dan pergi?

by : Fynn Jamal

Tuesday, April 9, 2013

SUPER for all day !

3:36:00 PM 1 Comments
yes!
SUPER busy!
SUPER tired!
SUPER sleepy!
SUPER hungry!

ALL the SUPER for today...

got lots of jobs to be done, got so many assignment to be submitted, got thousands of projects and folio to be done...

haihhh...I'm too tired...and toooooo lazy to do all the things! SERIOUSLY!!


Sunday, April 7, 2013

Hehehehe.....

12:30:00 PM 4 Comments

Hai semua ! nama saya comel, nama awak...?

*bukan kucing sally yup ^_^

**tengok muka dia boleh hilangkan rasa stress kat kelas...dah la belajar 8 jam non-stop!!

Thursday, April 4, 2013

Kisahnya semalam =,="

12:55:00 PM 10 Comments
Assalamualaikum...

Masa g Kinokuniya minggu lepas...semua buku yang sally cari takde stok...ada yang tak pernah masuk pun...aiseh ! so, sally terpaksa la cari kat tempat lain...yang paling dekat pun kat JJ wangsa maju...sebab dekat Popular semua untuk budak sekolah jer buku dia...

Sally pon g kedai MPH...dah la sorang-sorang...mmg nampak sangat pathetic yer...kesian sally...takde kawan nak teman...semuanya belajar jauh-jauh!! sedih!! dah la pergi MPH pun out of stock jugak buku sally...dia punya sadis mmg sangat ketara...

Masa balik tu, sally kena tegur dengan sorang budak...sekali tengok macam dalam lingkungan Form 3 or Form 2 la...dressing macam orang biasa...pakai t-shirt dengan seluar track...ingatkan junior sekolah sally ke yang kenal sally...rupa-rupanya dia langsung tak kenal sally !

Borak punya borak...tiba-tiba dia mintak RM1 kat sally...sally tanya nak buat ape...dia cakap nak beli air...dalam poket pulak takde singgit..yang ada pun RM5..takkan nak kasi RM5 pulak..melampau la kan...ada dalam purse...time tu pulak orang tak ramai lalu lalang sebab dah merangkak senja...risau pulak nak keluarkan purse...buatnya disambar...mau tak menangis..? dah la baru dapat duit kutu!

Kebetulan sally ade belikan mama shake coklat...masa lalu kat McDonald's...so, sally kasi la kat dia...dia ambik minum and terus blah !! weh, blah camtu jer..? dah la tak reti nak cakap terima kasih ke ape...!! Sally pun abaikan dia and terus jalan laju-laju...rasanya dia punya wayar ade short sikit kot !

Alhamdulillah la nasib sally baik and takde benda yang buruk berlaku...moralnya...jangan jalan sorang-sorang or bercakap dengan orang yang tak kenal...okay...?

Gambar takde kaitan...cuma nampak comel jer...hehehe ^_^

Wednesday, April 3, 2013

Natural Barbie looks :)

1:27:00 PM 9 Comments
Ever wonder what Barbie would look like with a make-under?



A photo, posted to Imgur and attributed to "Eddi Aguirre" has emerged of the famous blonde bombshell in her most natural, makeup-free state - with freckles, under-eye circles, frizzy hair, acne, and braces.

Hehehe...sape yang obsess cantik macam barbie tu...pikir 2-3 kali dulu okay..? Barbie kalau tak mekap...sama jer macam kite...ehee ^_^

More on Yahoo

Tuesday, April 2, 2013

I don't need your approval..!

5:00:00 PM 4 Comments

yes, I am who I am...I don't need people judged me...Isn't it weird how people talk shit about you, when the only thing they ACTUALLY know about you is your name? if they do know your name lah kan...?

haii la manusia...stop all the stupid things that you told people about me...people who know me will know how to judged me...

okay..? peace !

Sifat orang yang beriman :)

11:49:00 AM 8 Comments
Assalamualaikum...

Allahumma solli ala sayidina Muhammad wa ala ali Muhammad
Allahumma solli ala sayidina Muhammad wa ala ali Muhammad
Allahumma solli ala sayidina Muhammad wa ala ali Muhammad
Allahumma solli ala sayidina Muhammad wa ala ali Muhammad
Allahumma solli ala sayidina Muhammad wa ala ali Muhammad

haaa! pandai pun baca...kan dah selawat tu....Alhamdulillah...


sumber : Cinta Selepas Nikah