Kenapa DONUT ada lubang kat tengah ?

6:45:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Assalamualaikum...

haaa! kenapa?? kenapa..?
Mengapa donut berlubang di tengahnya ? 
Sebahagian besar orang mungkin berpikir kalau lubang di tengah donut hanya sebagai aksesori.
Namun, ternyata itu salah !

 
Donut muncul pertama kali di Amerika Syarikat pada abad ke-18. Ketika itu, alat memasak belum canggih. Supaya adunan donut masak secara merata maka dibuatlah lubang di tengah. Lubang itu akan mengalirkan panas minyak ke setiap bahagian donut yang adunannya cukup padat di tengahnya. Jika tidak dibuat lubang, donut hanya akan masak pada bahagian luarnya, sementara di dalam masih mentah.

Jadi, sebab tu la kenapa donut ade lubang di tengahnya.

Nah! baru tau kan..?? ke sally jer yang baru tau...??
>_<

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

MINI GIVEAWAY BY FLY HIGH

4:48:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

Assalamualaikum...
selingan update blog even tengah bertungkus lumus buat assignment...yeay!

nak join klik banner tau... sally nak siapkan post ni ambik masa dari pukul 1-5 ptg...sebab selang-selang dengan assignment...HAHAHA

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Cara Mengenali Handphone Ori Atau Tak?

10:43:00 AM Sally Samsaiman 4 Comments

Morrningggg...Assalamualaikum...time godek-gedok FB tadi jumpa tips ni...tapi tak ingat copy kat mana!
Cara Mengenali Handphone Ori Atau Tak :

Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini, aku nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun cap ayam. Check it out :
Okay ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
  1. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
  2. Taip *#06#
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
  5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.
  • 02 atau 20 : dari China = LOW QUALITY
  • 08 atau 80: dari Germany = FAIR QUALITY
  • 01 atau 10: dari Finland = VERY GOOD
  • 00 atau 03 oatau 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
Laaa...tunggu ape lagi...cer check handphone masing-masing !!

4 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!