SEDEKAH daripada potongan GAJI :)

4:55:00 PM Sally Samsaiman 6 Comments

Assalamualaikum..dalam lebih kurang pukul 11.30 pagi tadi...receptionist call sally...katanya ade ceramah sikit...so, we olls kena la turun ke bilik mesyuarat...at first macam malas gila nak turun tapi gagahkan jugak sebab Dato' ade kat opis...sedangkan dato' pon turun takkan la kita tak nak turun kan...

Sally ingatkan ade ceramah pasal jual barang ke ape...rupanya ade seorang ustaz dari YaPEIM yang datang...ohh...YaPEIM stands for Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia...kalau nak lebih keterangan lanjut..boleh la klik kat situ...


Actually, ustaz tu datang sebab nak kongsi sedikit macam tazkirah la pasal sedekah...kadang kan kita tak perasan yg sebenarnya banyak kelebihan orang yg bersedekah ni...sampaikan Allah janjikan sebuah syurga khas untuk org yng suka bersedekah...ye la...kadang kita ni berkira bila nak bersedekah...takut duit habis la...takde duit kecik la...takut sindiket la...sebab orang tu boleh bekerja la...bla..bla..bla...banyak sangat alasan kan...


“Maksud Hadis Nabi SAW: “
“Orang memberikan/menyumbangkan dua harta di jalan Allah, maka ia akan dipanggil oleh salah satu dari pintu surga: “Wahai hamba Allah, kemarilah untuk menuju kenikmatan”. Jika ia berasal dari golongan orang-orang yang suka mendirikan solat, ia akan dipanggil dari pintu solat, yang berasal dari kalangan mujahid, maka akan dipanggil dari pintu jihad, jika ia berasal dari golongan yang gemar bersedekah akan dipanggil dari pintu sedekah.”
(HR Bukhari no.3666, Muslim no. 1027)
Tapi sebenarnya kita tak tau yang banyak kelebihan orang yg bersedekah...antaranya yg ustaz cakap, sedekah mengundang rezeki..even kalau ikut hukum Matematik mmg la harta makin berkurang bila bersedekah...tapi dari mata Allah SWT, kita yg bersedekah ni orang yg kaya...lagi, mendapat pahala 700 kali ganda, dapat menolak bala, dapat menyembuhkan penyakit (tawakal), dapat memanjangkan usia dan menenangkan jiwa..

Sally terpanggil untuk join dalam salah satu program bawah YaPEIM iaitu "Sadaqatul Jariah Melalui Potongan Gaji Bulanan"...selain daripada kaedah yg mudah sebab kita akan bersedekah secara berterusan, sally sokong program ni sebab program ni membantu kita disiplin dalam bersedekah... apa la salahnya kalau kita sedekah beberapa % daripada gaji kita ke jalan Allah dan sambil membantu warga yg memerlukan...atleast kita tau yg kita sedekah ni bukan sindiket kan..?

Sally just nak share je...kalau ade yang nak join program ni boleh la klik kat laman web rasmi YaPEIM...

"Tangan yg MEMBERI lebih mulia daripada tangan yang MENERIMA"

6 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!

Movie | Lawak Ke Der 2

1:50:00 PM Sally Samsaiman 7 Comments

assalamualaikum...okay...semalam sebab banyak sangat kerja sally tak sempat nak update...bila nak balik keja tu...rasa otak ni penat sangat...so, sally pun ajak la kawan sally teman g tengok wayang....

sampai sana agak cepat...sebab panggung wayang tu dekat je pun dengan office...dalam 10 minit boleh sampai..hahaha...pergi pun time tak ramai sebab ramai yg tak balik kerja lagi kan...office sally kena blk sharp pukul 5...sbb nanti kena kunci dalam opis pulak...

wayang start pukul 5.15...hahaha...so, boleh faham tak berapa cepat...balik kerja,g panggung wayang,beratur beli tiket...tengok ! :)


DURASI: 108 minutes
PENGARAH:Hans Isaac
PELAWAK :Jozan, Nabil, Boboi, Harith Iskander

SINOPSIS LAWAK KE DER 2
Hahaha...ade sinopsis ke?? entah la...yang sally tau letak je punggung kat kerusi sampai la habis cerita tu...mmg sally ketawa-ketawa and ketawa sampai cramp perut sally...entah ape la yang dorang buat sally rasa semuanya mmg best...fenomena Gangnam Style dari Nabil mmg best !! Start lagu dimainkan, penonton sudah pecah perut melihat gelagat Nabil and macam nak pecah panggung tu rasanya!

Nabil yang menyertai Boboi berjaya menjalankan dua watak yang berbeza-pengacara majlis dan persembahan bersama Boboi sepanjang program berlangsung. Boboi punya jokes yg dalam flight tu sangat over best ! hehehe...Redha Airways! Jozan mmg macam biasa la...takkan tak gelak kan...? duration masa cerita Jozan pun sangat lama..tp dorang bijak bawak jalan cerita...mmg best la pendek kata!

ohh! Sally salute dekat Harith Iskandar...even dia stand up comedian yg agak berumur...tapi semua idea dia fresh and dia ikot perkembangan semasa...ramai yg kata jokes Harith old school, tapi bg sally dia stand up comedian yg hebat & English dia SUPERB! :)




p/s : SERIOUS mmg kena pergi tengok lagi sekali ...

7 Orang Sayang Sally!:

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!