Hurmmmm ~

7:59:00 PM Sally Samsaiman 34 Comments


memang la orang kata...bila kita marah, syaitan tu suka sangat dekat dengan kita...sampai satu tahap kita tak sedar apa yang kita dah buat...apa yang kita dah cakap...bukan semua kemarahan tu harus dilempiaskan...mungkin ada sebab kenapa kita marah tapi kemarahan tu adalah kelebihan syaitan...

Marah kalau berpanjangan...membawa binasa kepada diri kita dan orang sekeliling kita...mungkin kita tak sedar apa yang kita buat, apa yang kita cakap akan menghantui orang disekeliling kita...mungkin juga sebab bahasa kita yang "indah" dengan memaki orang, membuatkan ahli keluarga kita di pandang hina...

Marah tu kalau di lempiaskan dengan cara ambil wuduk dan solat, insyaAllah perasaan tu akan bertukar menjadi kekuatan iman dalam diri kita...

Bersabar kan sebahagian dari iman..! ^_^

You Might Also Like

34 comments:

  1. waaah betul-betul! btw thanks kak sally ingatkan~ ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..akak ingatkan diri sendiri je Huyunieuna... :)

      Delete
  2. Replies
    1. hehe...jgn sokong je dayah...cuba kawal marah ye ^_^

      Delete
  3. Betul. Sabar kan separuh dari iman!!! :D Hiihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan separuh syg, sebahagian...hehe...kalau separuh, maknanya kalau kita marah je dh hilang separuh iman kita :)

      Delete
  4. Replies
    1. thanks fatanah...moga ada kebaikkannya :)

      Delete
  5. ya betul tu..marah kalau tak dibendung makin suka tu syaitan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Asha...so, mari sama-sama kita belajar bersabar :)

      Delete
  6. betul tu sally.. kena bertenang dan ambil wuduk.. akak pun cepat je rasa marah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally pun panas baran kak, tp bila rasa nak bergaduh ke nak maki org...cepat-cepat sally istighfar :)

      Delete
  7. marah kejap tak apa.. nanti byk kedut kalau selalu marah

    ReplyDelete
  8. Mmg betul tu.. sabar amat besar hikmah & keberkatannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu khir...semoga kita dapat latih diri kita utk bersabar :)

      Delete
  9. tak elok marah2 ni.. senang nak kena heart attack, blood pressure.. senang jugak nak mampoih jawapnyer.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...betul tu...so, jom kita buat kempen "Senyum~"

      Delete
  10. Betul .. Kita kena kawal kemarahan kita ni .. Senang cite amek je wuduk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....jadikan amalan kalau nak hidup tenteram :)

      Delete
  11. terima kasih kak sally ingatkan hana yang sememangnya seorang yang sangat baran. huhu T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai syg...xpe...cuba berubah perlahan-perlahan ye...sama-sama :)

      Delete
  12. terima kasih sally kerana mengingatkan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama aisya...sama-sama kita saling ingat mengingati :)

      Delete
  13. sangat setuju dengan sally, apa yang terbaik ialah kita cuba sedaya upaya untuk kawal diri bila marah, just diam..cuba diam...atau keluar dari zone kemarahan tu...insyaAllah everything is going to be ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kadang tu antara sedar tak sedar...kita buat jugak kan...lepas tu menyesal..huhu

      Delete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!