First Impression..isn't valid !

11:37:00 AM Sally Samsaiman 24 Comments

First situation
"Aku tengok dia pakai selekeh, mesti dia miskin.."
"Mana kau tau..?"
"Aku tengok gaya..."

Second situation
"Aku tak suka budak tu...dengar kata dia tu sombong!"
"Kau kenal ke dia..?"
"Tak laa...aku dengar si polan dengan si minah cakap pasal budak tu..."

First impression! rasanya ramai yang selalu guna or selalu ucapkan...

First impression is a an opinion or feeling that you have about someone or something you have seen but do not know very well...

Well, sally tak suka dengan bangsa yang mengamalkan first impression...lagi-lagi kalau kita tak pernah kenal or pernah tau pasal dia...okay, let's be more specific...it's regarding someone new or the personality of a person whom you just met...

Don't ever judge a book by it's cover man....well..betul...first impression good in certain cases...tapi jangan la bila dah kenal pun, sibuk lagi teringat pasal first impression dulu...first impression is your first thought man...bukan real things pun...

http://www.indianrealestateforum.com/attachments/off-topic-forum/5652d1321767343-inspirational-quotes-first-impression.jpg 

Me?...the first impression selalu orang akan cakap...

"Sally tu sombong...dia layan orang yang baik dengan dia je..."
"Sally tu kan...dia suka kawan dengan orang yang famous je.."
"Tengok dari gaya dia, aku rasa Sally tu suka bajet macam orang kaya.."

oh people! be matured man! You didn't even know me man...Kalau tanya nama pun, confirm yang kau tau Sally je pun...and you can talk about me like you already know me for years..? hebat gila! Kau stalk aku ke..? oh Man! you make burst into big laugh!

okay, for the first impression stated...
"Sally tak sombong, try on...ask me something...and I can drag the question into whole bunch of laughter and humor...I can even give you the second "first impression"..."
"Man! sape yang famous..? Sally kawan dengan semua..including budak tadika, budak sekolah rendah, budak sekolah menengah...mana ada sally kawan dengan org famous je..? Kenal org famous pun takde....chop! jatuh cinta dengan Yonghwa, Adam Levine & Taufik Batisah tu kira tak..?"
"LOL..nak tergelak sally...pretending to be someone rich..? oh! gila kau...daripada aku pretend jadi orang kaya...baik aku bekerja keras utk betul-betul jadi kaya...cuba doakan aku kaya...genap 40 orang sebut, mau kaya betul aku!"

Benda ni sally cerita bukan untuk bangga diri or whatsoever...benda ni sally cuma nak bagitau...first impression isn't valid for long term...nanti korang jadi macam kawan-kawan sally sekarang....

"Dulu aku ingat kau sombong, padahal kau perangai gila-gila...!"
"Dulu aku tak suka kau...aku tengok kau macam kawan dengan orang yang femes je (college story), padahal semua orang kau tegur...kenapa la orang cakap kau sombong ek..?"
"Aku ingat kau suka berlagak...padahal kau mmg suka minum Starbucks... (kes addict kat coffee Starbucks pun boleh jadi first impression)"

http://quotes.lifehack.org/media/quotes/quote-Vincent-DOnofrio-its-pretty-simple-pretty-obvious-that-peoples-10406.png 

So, what is your first impression towards me..?

You Might Also Like

24 comments:

  1. yay! saya tau nama penuh sally.. ^_^
    1st impression dan forever impression akak utk sally, sally ni peramah sgt2... ^_^ jrg buruk sgka kat org sbb kebanyakan orang punya first impression kata kak ni sombong , nampak mcm bad girls, dan mcm2 lagi lah yg bad2 semua. hehe

    ReplyDelete
  2. tak perlu pandang orang dari luaran sja..kita tak taw dalamnya kan ;)

    ReplyDelete
  3. ya true first impression 2 x betul pun... me too org slu ckap akak sombong but in reallity i`m not k... hihi sally ok jer ramah tamah giler n sweet gitu ... x gitu adik sally ?//

    ReplyDelete
  4. haha ini betul2 lawak...mesti ada punya lah.skrg ni xsemestinya pakai buruk org miskin..ahks..

    ReplyDelete
  5. setuju dgn kak sally :) don't judge a book by its cover... nice entry,hihi :D

    ReplyDelete
  6. don't judge a book by its cover :)

    ReplyDelete
  7. Don't judge a book by its cover. Terlalu cepat menilai orang boleh menyebabkan kita terlibat dengan konflik yang tak sepatutnya.

    ReplyDelete
  8. apa yang kita lihat.. x sama dengan realiti nyer.. jadi.. sentiasa lar bersangka baik...:)

    ReplyDelete
  9. sangat setuju. tapikan my first impression bila kenal sally is, wow, sangat peramah. camne org boleh kata sombong? erk..

    ReplyDelete
  10. pernah juga kakak buat entri pasal 1st impression ni... hik hik hik...bila search tak jumpa plak linknya, kalau jumpa boleh linkkan kat sini... hi sally, i miss you...

    ReplyDelete
  11. dont judge a book by its cover. :)

    ReplyDelete
  12. first impression menjadikan kita seorang yang berhati2 tapi tak semestinya apa yang kita fikir tu betul.. kalau sebagai langkah berjaga2 mungkin berguna la.. cthnya kalau ternampak orang yg macam samseng.. hihihi..


    sally tak sombong pon.. ^__^

    ReplyDelete
  13. Orang yang kaya takkan tunjuk kekayaannya sama ada kaya ilmu atau kaya harta dia selalu dok senyap2 saja diam2 berisi nie

    http://azahairi.com

    ReplyDelete
  14. Betul tu Sally, 1st impression ni mmg susah nk dipercaya.. tp kdg2 1st impression ni lah yg org akan ingat bila baru bertemu.. hmmm :)

    ReplyDelete
  15. erk.. yang pasal starbucks tu, mmg lawak.. kak sally baik kot.. peramah gila.. tapi! garang bila cakap nak kebas yong hwa dia.. hahaha.. besa la tu kak.. kalo mcm zizie, ada gak kawan yg kata zizie sombong, sebab zizie bila jumpa orang baru, zizie diam dulu.. kena ada orang tegur dulu... kalo x, keras lagu tu la.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. First impression : Peminat Yong Hwa!

    Ekeke

    ReplyDelete
  17. first impression ika, sally peramah! :) n terbukti memang sally peramah kat blog, selalu je comment singgah blog ika~~ blog bloggers lain juga~
    jangan peduli sangat apa orang cakap pasal kita, bak kata pepatah, "tak kenal maka tak cinta" :)

    ReplyDelete
  18. First impression ni mmg susah untuk dihindari.. hehe..

    kalau sy, first impression tentang seseorang tu sy simpan untuk diri sendiri je.. dah nama pun first impression, masih tak tau lagi kesahihannya.. tak perlu nak main pass2 kat org lain pulak.. lihat dan perhati dulu betul atau tak first impression kita tu.. hehe

    First impression sy kat Sally.. Sally ni peramah.. ramai juga yg kata Sally peramah dan konklusinya Sally memang peramah

    ReplyDelete
  19. salam sallly...i agree with u...
    pandangan pertama xmenentukan sikap dia yg sebenar....kita kenal dulu baru tahu...sue baru tahu yang sallly ni peramah...TQ komen blog sue ye....:)

    ReplyDelete
  20. betul Sally. ramai yang suka menilai dari pandangan pertama tanpa mengenali seseorang tu. ini tak adil untuk orang tersebut. jangan suka buat andaian dan dengar dari mulut orang lain.

    ReplyDelete
  21. Berita sampai menyampai ni menyebabkan orang yang tak kenal dengan tuan badan pun tetiba jadi menyampah, padahal bukan kenal sangat pun..Tak elok buat orang macam tu..

    ReplyDelete
  22. selamat ulangtahun kelahiran sally :-)

    ReplyDelete
  23. 1st impression not always true kan... manusia sgt judgemental... kita kene sentiasa berfikiran baik.. kadang2 ain pun x lari drpd ter"judge" org... tp lepas tu terus tampar diri sendiri supaya sedar akan kekhilafan diri..

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!