Dream On, Dreamer!

2:17:00 PM Sally Samsaiman 16 Comments

Berangan, Cita-cita, Pengharapan....
ada banyak benda yang selalu kita pakai...yang selalu kita ungkap bila kita nak something...

Bercita-cita ni tak salah...bahkan lagi bagus sebab kita ada perangsang untuk dapatkan sesuatu...Dengan bercita-cita ia akan menjadi satu tumpuan atau fokus dalam mendapatkan sesuatu dlm kehidupan. Seperti sebuah perjalanan, tentunya kita punyai tujuan dan lokasi yang telah telah ditetapkan. Hidup tanpa arah seperti kapal layar hilang layar. Hilang arah dan tujuan.

Dengan bercita-cita, kita akan mengetahui kekuatan dan kelemahan sendiri. Bila kita tau kelemahan dan kekuatan kita...kita akan makin senang untuk capai cita-cita... Itu merupakan pengalaman berguna untuk diri sendiri.

Sally sendiri pernah berhadapan dengan situasi bila kita tak mengetahui apa cita-cita kita. Tapi tu bukan alasan untuk cari alasan yang kita tak boleh ada cita-cita...Dulu sally nak jadi Peguam, tapi cita-cita di bantah keluarga, so I end up as Human Resources (HR) people..huhu...

Tak salah nak berangan, tak salah nak ada cita-cita...tapi biarlah yang bermakna, yang terbaik untuk diri...jangan berangan terlalu tinggi, jangan letak cita-cita yang tak mungkin dicapai atau yg tak tercapai dek akal....takut nanti kita terasa sakit bila jatuh...

7 Langkah MencapaiMatlamat / Cita-Cita Anda

p/s : Berangan nak Yonghwa masuk meminang juga sangat tidak masuk akal....Ini antara cita-cita yang tak masuk akal, tak tercapai dek akal dan antara contoh cita-cita yang.....merapu...merepek....mengarut...hahaha...

You Might Also Like

16 comments:

  1. betul tu kak sally, nak bercita-cita tu tak salah tapi jgn bercita2 benda yg tak mungkin dapat kita gapai.

    yang yonghwa tu tak pa kak, manatau dapat dlm mimpi ka kan. okeylah juga tu daripada tak da langsung. hohoho. :D

    ReplyDelete
  2. cita-cita mmg harus ada pada sesorang,
    biarpun ia mustahil,
    tiada cita-cita tiada pegangan hidup.

    ReplyDelete
  3. tingginya verangan tu sally..semua orang ada angan angan dan suka verangan tu...hihih
    Jemput Join Mini GA saya...
    http://www.kisahsidairy.com/2013/11/mini-ga-like-saya-dalam-contest-3b_18.html

    ReplyDelete
  4. tak salah berangan.. sebagai perangsang untuk kita terus maju kan.. tapi, kena logikla kan.. hihihi

    ReplyDelete
  5. dgn adanya cita-cita kita akan berusaha nak dapatkan sesuatu kan..hope cita2 sis tercapai ;)

    ReplyDelete
  6. Kenapa kisah hidup kita samaa?? haha.. aefa nk jadi doktor.. tapi dibantah.. dan berakhir dgn HR!

    ReplyDelete
  7. anne sangat suka berangan pastu senyum sorang2.. tapi anne masih waras lagi la.. haha..


    shoutbox problem lagi.. just nak gtau, kite tak jual ayam goreng, kite jual tenuk goreng je. nak tak? hewhewhew.. isi tabung korea.. hihi

    ReplyDelete
  8. memang tak salah bercita-cita untuk jadi itu ini..semoga di permudahkan urusan oleh ALLAH

    ReplyDelete
  9. Ahah true! Sometimes cita2 makes you excited, too!! :D Yang last, nobody knows itu blh jadi kenyataan :p

    ReplyDelete
  10. mak ai verangan yong hwa msuk mminang....@__@ hahaha

    ReplyDelete
  11. hana sangat suka berangan. kadang dalam bilik air pown sempat berangan. haha :P

    #yes. setuju dengan kak sally. hana dlu nak jadi polis dr kecik lg. tp dibantah family. and the end hana choose to be a nurse. :)

    ReplyDelete
  12. dengan adanya cita2, impian, angan2 ni laa sebenarnya yang buat kita usaha untuk berjaya dan capai sesuatu matlamat :)

    ReplyDelete
  13. cita2 biasanya dtg dari angan2 yg dirasakan boleh dicapai.. semoga dipermudahkan & tercapai segala yg dicitakan.. aamiin..

    ReplyDelete
  14. itulah membina imaginasi cemerlang.. semoga segala impian sally akan menjadi kenyataan.. insya-Allah. :D

    ReplyDelete

Hi there! Thanks for stopping by and comment. Please be polite or else I'll just head my cursor towards the box and delete your inappropriate comment.

Hopefully all the info is useful for you and don't forget to come again! Much love!